Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

kongerækken med jim lyngvild

dragter, dramaer og danmarkshistorie

Udstillingsperiode: 12. juni 2020 - 3. januar 2021

om udstillingen

I samarbejde med modedesigneren Jim Lyngvild har Koldinghus skabt en involverende, levende og anderledes udstilling, hvor fortidens konger og dronninger sættes i scene, som mennesker af kød og blod med følelser og drømme, styrker, svagheder og brister.

Udstillingen tager udgangspunkt i en række portrætfotos, som Jim Lyngvild har skabt til sin seneste bog Danmarks konger og dronninger fra Gorm til Margrethe II. Ved hjælp af rekonstruerede historiske dragter og smykker, giver Lyngvild fortidens konger og dronninger et nutidigt ansigt, der får dem til at fremstå levende for os i dag.

Udstillingen består af en række scenarier med danske konger og dronninger som hovedpersoner, der enten befinder sig i skelsættende historiske begivenheder, til fest på de bonede gulve eller i de private gemakker, hvor dagligdagens små og store dramaer udspiller sig.

Gæsterne vil bl.a. kunne møde Christian 4. på en af hans utallige svireture i København, men bliver også indbudt til maskebal anno 1711 på Koldinghus, hvor den 40-årige skørtejæger Frederik 4. første gang møder den purunge adelsfrøken Anna Sophie Reventlow, som han senere gifter sig med til venstre hånd, mens han stadig er gift med Dronning Louise til højre hånd.

medbring egne høretelefoner når du besøger udstillingen og lyt til lydfortællingerne her

VIGTIGE INFORMATIONER TIL GÆSTER

BOOK TID I BILLETSALGET, HVIS DU VIL SE KONGERÆKKEN MED JIM LYNGVILD

Pga. COVID-19 er der begrænsning på, hvor mange personer, der må være i udstillingen på én gang. For at undgå ventetid, når du skal besøge udstillingen, får du udleveret en særskilt billet med et mødetidspunkt i billetsalget. På billetten står der, hvornår du skal møde ved indgangen til udstillingen. Der kan forekomme lidt ventetid, før du kan komme ind. Til gengæld må du selv bestemme, hvor længe du er i udstillingen. Du bestemmer også selv, om du vil starte dit besøg på Koldinghus med at se udstillingen, museet eller spise frokost i Madkælderen. Husk at informere billetsalget om, hvornår du gerne vil opleve udstillingen. Vi tager naturligvis forbehold for, at visse tider kan være fuldt booket. Det er ikke muligt at reservere tid hjemmefra.

Som gruppe eller selskab er det muligt at forhåndsreservere tid ved at sende en MAIL eller RINGE til museets administration. Dette skal gøres SENEST dagen før besøget.
​Ved besøg i weekender reserveres tid inden fredag kl. 14.00.

​Mail: museum@koldinghus.dk
​Telefon: 7633 8100

Medbring egne høretelefoner

I udstillingen er der en række lydfortællinger. For at forebygge smittespredning af COVID-19 har vi fjernet alle høretelefoner i udstillingen. Lydfortællingerne kan i stedet høres på Koldinghus' app via din egen telefon. Husk derfor at medbringe dine egne høretelefoner. Hent appen via App Store eller Google Play. Du kan også høre fortællingerne på Kanal Koldinghus på YouTube.

corona-restriktioner i udstillingen

  • Åbning af udstillingen foregik virtuelt
  • Der vil kun være adgang for et begrænset antal personer i udstillingen på samme tid
  • Pile i gulvet viser vej rundt, så trafikken bliver ensrettet
  • Hør lydfortællingerne i vores Koldinghus-app på din egen telefon
  • Der vil være håndsprit til rådighed, ligesom der bliver gjort ekstra rent i udstillingen og rundt på hele Koldinghus
  • Ekstra bemanding for at sikre en tryg oplevelse som gæst i udstillingen

Vi vækker kongerækken til live​

Vi vækker kongerækken til live

​I udstillingsperioden vil du alle weekender og på særligt udvalgte dage kunne møde medlemmer af kongerækken - og enkelte medlemmer af hoffet - i og uden for udstillingen.
​Du vil f.eks. kunne opleve konflikten mellem Sophie Amalie og Leonora Christina i lys lue, møde den forsmåede dronning Louise eller Sivert Grubbe, der vidt og bredt beretter om en druktur til Norge med Christian 4. ​

For at undgå for mange royale konflikter, er det oftest kun 2-3 karakterer der vil være til stede og oplevelsen vil derfor variere fra besøg til besøg.

​​

Hvornår

Alle weekender, samt tirsdage og torsdage mellem 10.00 – 16.00. Vi tager forhold for ændringer, så hold dig opdateret her på hjemmesiden inden dit besøg.

Foto: Du kan bl.a. møde Kirsten Munk, der aldrig blev dronning, da hun "kun" blev gift til venstre hånd med Christian 4. Efter at have født ham i alt 12 børn, hvoraf 8 overlevede, endte hun (til kongens store fortrydelse) med at nægte husbonden adgang til sit sovekammer. ​(Skuespiller: Christina Jensen)

DEM KAN DU MØDE:

Knud den hellige (1043-1086)

Margrete I (1353-1412)

Erik af Pommern (1382-1459)

Dronning Dorothea (1511-1571)

Frederik 2. (1534-1588)

Christian 4. som barn (1577-1648)

Sivert Grubbe (1566-1636)

Kirsten Munk (1598-1658)

Louise af Mecklenburg (1667-1721)

Sophie Amalie (1628-1685)

Leonora Christina (1621-1698)

Frederik 5. (1723-1766)

Samt: En ukendt hofdame, der på forunderlig vis ved alt om alle

​SKUESPILLERE:

Arvig Nymand

Benjamin Slot Bech

Calum McQhae

Camilla Stub

Christina Jensen

Joachim Grubbe

Johnna Wennerwald

Karla Friis

Lasse Neumann

Mie Jørgensen

Niels Ravn

Yvonne Andersen​

Kongerækkens værksted ​

​Fra 30. juni til 9. august vil der være ekstra oplevelser for alle på Koldinghus. Kom og oplev skuespillerne i vores særudstilling om kongerækken, deltag i workshops, få taget et kongeligt portræt, deltag i fægtearrangementer og meget mere.

​I Kongerækkens Værksted går vi bag om arbejdet med udstillingen og viser flere af Jim Lyngvilds dragter og smykker frem. I Kongerækkens Værksted kan du også:

  • Møde nogle af vores frivillige fra Den Kongelige Systue og få et indblik i deres arbejde med at sy de mange forskellige dragter til museet.
  • Tage en selfie med en af Systuens flotte dragter eller tage et MySelfie og deltage i konkurrencen om en kongelig makeover med Jim Lyngvild.
  • Sætte dig ved tegnebordet i fine kulisser af Thomas Pålsson og farvelægge nogle af hans stregtegninger.
  • Købe et "samlesæt" (pris: 49,- kr. / gratis med Be Happy Pass) så du kan lave din egen krone og dit eget sværd. Du er også velkommen til at tage det med hjem og lave det derhjemme.
Workshoppen er bemandet alle weekender, samt tirsdage og torsdage mellem kl. 11.00 og 16.00.
​Vi følger naturligvis de gældende restriktioner i forbindelse med covid-19.

KONGELIGE HEMMELIGHEDER PÅ KOLDINGHUS

Børneaktivitet for børn mellem 8 og 12 år - alle mandage i juli

​Kom bag facaden på det gamle kongeslot. Du får del i de mest velbevarede hemmeligheder om de danske konger og dronninger gennem leg og sjove opgaver, hvor du kommer rundt på hele Koldinghus. Måske får du også lov til at se, hvad der gemmer sig bag de låste døre.

Pris: 30 kr. (inkl. frokost).

LÆS MERE OG KØB BILLET HER >>

MERCHANDISE I SLOTSBUTIKKEN

BOG

Danmarks konger og dronninger fra Gorm til Margrethe II af Jim Lyngvild.

Pris: 399 kr.

"En fantastisk smuk og virkelig gennemført bog, som man ikke kan lade være at blive suget ind i. Det er en genistreg at bruge levende modeller og kostumerne og smykkerne fuldender det visuelle udtryk." Lektørudtalelse af Sanne Mendel.

Spillekort

Komplet sæt spillekort (55 stk.) lavet i forbindelse med udstillingen. Alle billedkort er fotograferet af Jim Lyngvild i forbindelse med bogen Danmarks konger og dronninger fra Gorm til Margrethe II. Kortene leveres og opbevares i en dekorativ æske, designet af Jim Lyngvild. Bridge størrelse.

Pris: 100 kr.

Postkort

Str. 12x17 cm med motiv af Anna Sophie Reventlow fotograferet af Jim Lyngvild i forbindelse med bogen Danmarks konger og dronninger fra Gorm til Margrethe II.

Pris: 1 for 10 kr. / 3 for 25 kr.

​Plakat

Plakat med Jim Lyngvilds portrætfotos af Danmarks konger og dronninger fra Gorm den Gamle til Dronning Margrethe 2. Str. 50x70 cm. 

Pris: 175 kr. pr. stk. / 400 kr. inkl. ramme

æske med mintpastil​

Mintpastiller i lille metalæske med forskellige motiver. Str. 4x3,3 cm.

Pris: 1 for 20 kr. / 2 for 30 kr.

Lommespejl

​Str. 7,5 cm. med motiv af Anna Sophie Reventlow eller blomstermotiv fra Caroline Mathildes kjole.

Pris: 39 kr. pr. stk.

fotos og virtuel rundvisning i udstilling

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

støt koldinghus

Læs mere her om, hvordan du kan støtte Koldinghus med 200 kroner

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​62,50 kr. Læs mere her >>

Studerende:​

32,50 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

62,50 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk