Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

oprindelsen - skitserne til koldinghus gobeliner

Udstillingsperiode: 6. juli 2019 til 1. september 2019.

Billeder: ​Mikkel Grønlund/Nils Rosenvold

DONATION

Ny Carlsbergfondet har gennem en stor donation muliggjort et monumentalt kunstværk skabt af de fire danske samtidskunstnere Bjørn Nørgaard, Tal R, Kirstine Roepstorff og Alexander Tovborg.

KARTONERNE

Kartonerne til fire af de største gobeliner kan ses på Koldinghus fra 6. juli - 1. september 2019 i Riddersalen på Koldinghus. 

De fire kunstnere Bjørn Nørgaard, Tal R, Kirstine Roepstorff og Alexander Tovborg har hver skabt et 1:1 karton af de største gobeliner på 6x3 meter. Kartonerne består af flere baner kraftig karton, der er føjet sammen med lærredstape. Billedmaterialet er optegnet med blyant og farvelagt med gouachefarve.

Efter udstillingen på Koldinghus fragtes de farvelagte kartoner til Paris, hvor de anvendes som forlæg for de vævede gobeliner. Det tager en væver et år at væve en kvadratmeter gobelin. Den meget langsommelige væveproces betyder, at det kommer til at tage op til 6 år, før de 117 m2 Koldinghus-gobelinerne er klar til at blive hængt op på Koldinghus.

KOLDINGHUS' HISTORIE FORTALT GENNEM 17 GOBELINER

De færdigvævede gobeliner vil i 2025 tilsammen udsmykke Koldinghus’ to store sale: Dansesalen og Riddersalen. De vil være med til at trække tråde tilbage til dengang, slottet fungerede som residens for skiftende konger og dronninger. 

Gobelinerne kommer til at skabe en sammenhæng mellem de to store sale, som tidligere var én sammenhængende Dansesal på 57 meter. Salen var Europas næstlængste - kun overgået af Kronborgs Dansesal, der var 3 meter længere.

Gobelinerne skal tilsammen og med udgangspunkt i Koldinghus’ 750-års historie fra grænseborg og kongeslot til nedbrændt ruin og arkitektonisk moderne monument formidle væsentlige temaer, der kan kobles til slottets historie.

I alt produceres 117 m2 gobelin fordelt på fire gobeliner på 6x3 meter, en på 3x3 meter og 12 på 1x3 meter. I alt 17 gobeliner

​VÆVERIERNE I PARIS

Kunstværket på Koldinghus skal i alt bestå af 17 vævede billedtæpper, også kaldet gobeliner, der væves af de traditionsrige franske væverier Manufacture de Gobelins i Paris og Manufacture de Beauvais i Frankrig.

Bjørn Nørgaard, der fra 1988 til 2000 udførte en stor gobelinserie til Christiansborg Slot i anledningen af H.M. Dronningens 50-års fødselsdag, er i kraft af sin erfaring på området både kunstner og rådgiver på opgaven.​

"Jeg har fået det privilegium at være med til at indføre tre yngre kolleger i dette fremragende medium, væveriet med dets lange historie. Det er enestående, at vi nu kan etablere et tæt samarbejde mellem Frankrig og Danmark, mellem disse to store væverier og Ny Carlsbergfondet og danske kunstnere", siger Bjørn Nørgaard.

KONTAKT KOLDINGHUS​

​MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk

ÅBNINGSTIDER

Alle dage kl. 10.00-17.00.

Museet er lukket 24. og 25. december samt 31. december og 1. januar
​Museet er lukket alle mandage i januar 2019.

Museet er lukket 27. april.

ENTRÉPRISER HØJSÆSON (28. april - 3. november 2019)

Voksne: 125 kr.

Studerende: 65 kr.

Gruppepris (min 10. pers.): 100 kr. pr. pers.

ENTRÉPRISER

Voksne: 95 kr.

Studerende: 50 kr.

Børn og unge under 18 år har gratis adgang.

Gruppepris (min. 10 pers.): 75 kr. pr. pers.


​Bliv medlem af Museumsklubben Koldinghus og få gratis adgang året rundt >