Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

EN BY, ET SLOT, EN SAMLING

Med udstillingen ”Et slot, en by, en samling, en historie” sætter Museet på Koldinghus fokus på den naturlige sammenhæng, der eksisterer mellem Koldinghus og Kolding by og den fælles historie, som deles af netop slot og by. Udstillingen er bygget op omkring museets omfattende samling af ældre dansk sølv, der dækker perioden fra sidste del af 1500-tallet og frem til slutningen af 1800-tallet.

Sølvet tager gæsterne med på en stilhistorisk rejse, der giver et flot og overskueligt indblik i, hvordan moden og tidens aktuelle tendenser inden for sølvdesign har udviklet sig over tid. Samtidig kan udstillingens gæster opleve, hvordan den skiftende mode og de skiftende stilretninger også har påvirket møbel- og malerikunst.

Ud over de mange hundrede sølvgenstande, der udgør det centrale element i udstillingen, kan museets gæster også se eksempler på før-protestantisk dansk kirkekunst, møbler og malerier fra de forskellige stilperioder der er repræsenteret i udstillingen.

Erik Fjeldsøe Fondens Samling

I udstillingen findes museets blå skatkammer, der rummer et udvalg af sølvgenstande udlånt til museet fra Erik Fjeldsøe Fondens Samling af dansk sølv.

Erik Fjeldsøes samling er en af landets største private samlinger af dansk sølv, der tids- og stilmæssigt strækker sig fra midten af 1500-årene og til kort efter 1800. I samlingen findes bægre og lågkrus, tedåser, strøbøsser og sukkerskåle samt kaffe- og tekander plus enkelte skåle, fade og skeer.

Når museets gæster træder ind i skatkammeret, bliver de omgivet af 112 nøje udvalgte sølvgenstande fra Erik Fjeldsøes samling og får på den måde en helt unik og meget tæt oplevelse af de mange fornemme genstande med alle deres flotte detaljer.

Caroline Mathildes Toiletgarniture

Undervejs i udstillingen på det gamle kongeslot kommer gæsterne endvidere forbi et kongeligt klenodie og en museumsgenstand med en helt enestående historie: Dronning Caroline Mathildes toiletgarniture, bestående af 30 forgyldte sølvgenstande i et foret træmøbel af massivt ædeltræ og med en samlet vægt på små 90 kilo. 

Første gang dette imponerende toiletgarniture befandt sig på Koldinghus var i efteråret 1766, hvor den kun 15-årige engelske prinsesse gjorde holdt i Kolding for at overnatte en enkelt nat inden sin videre rejse til Roskilde for at møde sin tilkomne ægtemand, den senere danske kong Christian 7. 

Det tunge toiletgarniture var en afskedsgade fra sin storebror, den britiske kong Georg 3. Efter en lang og dramatiske rejse gennem mere end 250 år er det udsædvanlige toiletgarniture atter tilbage på Koldinghus, hvor det kan ses og beundres af museets gæster.

ÅBENT tirsdag-søndag

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

​Dit besøg under COrona

LÆS MERE HER

Info om bil​letsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk