Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Stor donation fra Ny Carlsbergfondet muliggør FREMTIDIG gobelin-udsmykning på Koldinghus

Billeder: Mikkel Grønlund/Nils Rosenvold

Ny Carlsbergfondet har gennem en stor donation muliggjort et monumentalt kunstværk på Koldinghus, skabt af de fire danske samtidskunstnere Bjørn Nørgaard, Tal R, Kirstine Roepstorff og Alexander Tovborg

bjørn nørgaard

Bjørn Nørgaard, der fra 1988 til 2000 udførte 17 gobeliner til Christiansborg, er i kraft af sin erfaring på området samtidig rådgiver på opgaven.

-"Jeg har fået det privilegium at være med til at indføre tre yngre kolleger i dette fremragende medium, væveriet med dets lange historie. Det er enestående, at vi nu kan etablere et tæt samarbejde mellem Frankrig og Danmark, mellem disse to store væverier og Ny Carlsbergfondet og danske kunstnere", siger Bjørn Nørgaard.

nyt kapitel for koldinghus

Om donationen fra Ny Carlsbergfondet siger museumsdirektør Thomas Thulstrup:

-​"Her forud for slottets 750-års jubilæum i 2018 er det med stor begejstring at jeg på slottets vegne modtager Ny Carlsbergfondets gave til slottet. Fondens gave vil om ca. 5 år udsmykke slottets to store sale, Dansesalen og Riddersalen, med enestående gobeliner med motiver fra fire af Danmarks fremmeste kunstnere og udført på det historiske væveri i Paris. At Koldinghus, Jyllands sidste kongeslot, nu har udsigt til igen at udsmykke Dansesalen og Riddersalen med gobeliner, trækker tråde tilbage til dengang slottet fungerede som residens for skiftende konger og dronninger. Det er en autentisk og historisk måde at udsmykke de bare hvidkalkede vægge på, men nu i et nutidigt og relevant formsprog, hvor fortid, nutid og fremtid smeltes sammen i én samlet fortælling med slottets 750-års historie som omdrejningspunkt. Med de nye gobeliner åbner der sig et nyt kapitel for Koldinghus. Et kapitel som er at sammenligne med Inge og Johannes Exners epokegørende restaurering af Koldinghus i 1970’erne og 80’erne. Gobelinerne vil for fremtiden fremstå som ét samlet monumentalt værk og vil uden tvivl bidrage til at gøre Koldinghus endnu mere attraktiv og relevant at besøge. Derudover vil gobelinerne også skabe en sammenhæng mellem to sale, som i dag er opdelt i to, men som i tidligere tider var én sammenhængende Dansesal på 57 meter, kun overgået med 3 meter i længde af Dansesalen på Kronborg."

Koldinghus' historie fortalt gennem 17 gobeliner

Kunstværket består af 17 gobeliner, der skal væves i Paris på værkstederne Manufacture de Gobelins og Manufacture Beauvais Nationale Paris. Gobelinerne skal tilsammen og med udgangspunkt i Koldinghus’ 750-års historie fra grænseborg og kongeslot til nedbrændt ruin og arkitektonisk moderne monument formidle væsentlige temaer, der kan kobles til slottets historie. Gobelinerne forventes at være klar til ophængning på Koldinghus om 5 år.​

"Denne opgave har udgangspunkt i en konkret dansk historisk sammenhæng, Koldinghus og dets historie, og benytter et ældgammelt medium, væveriet, men bliver et levende, nutidigt udtryk skabt af fire af vores allerdygtigste kunstnere. I denne direkte konfrontation mellem dengang, nu og i morgen er det vores ønske at diskutere, hvorledes vi kan bære historien ind i nye, opbyggelige visioner for fremtiden", siger Ny Carlsbergfondets formand, Karsten Ohrt.

KONTAKT KOLDINGHUS​

​MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk

ÅBNINGSTIDER

Alle dage kl. 10.00-17.00.

Museet er lukket 24. og 25. december samt 31. december og 1. januar
​Museet er lukket alle mandage i januar 2019.

ENTRÉPRISER

Voksne: 95 kr.

Studerende: 50 kr.

Børn og unge under 18 år har gratis adgang.

ENTRÉPRISER HØJSÆSON (28. april - 3. november 2019)

Voksne: 125 kr. 

Studerende: 65 kr.


​Bliv medlem af Museumsklubben Koldinghus og få gratis adgang året rundt >