Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

PORTRÆTMEDALJONER

Traditionen med at kvindelige medlemmer af kongefamilien bærer et miniatureportræt af regenten begyndte i første halvdel af 1700-tallet med dronning Anna Sophie, der formodentlig har haft et særligt behov for at vise sin værdighed som regentens hustru. Hun var først gift med Frederik 4. til venstre hånd, mens han stadig var gift med dronning Louise, tronfølgerens mor, til højre. Anna Sophie blev Danmarks hidtil eneste ikke-fyrstelige dronning, da hun blev gift med monarken til højre hånd dagen efter dronning Louises bisættelse.

Da dronning Margrethe 2. overtog tronen efter sin far i 1972, som den første kvindelige danske regent siden middelalderens mest magtfulde danske kvinde, Margrethe 1., måtte traditionen tilpasses den nye virkelighed. Dronning Margrethe har valgt at bære en portrætmedaljon med et portræt af den foregående regent, hendes far, Frederik 9., mens hun har skænket sine svigerdøtre hver en portrætmedaljon med et portræt af den nuværende regent, Dronningen selv.

Denne diamantramme stammer ifølge "Fortegnelse over smykker tilhørende familie fideikommiset" fra kejserinde Amélie af Brasilien (1812-1873), efter hende blev den arvet af hendes søster, dronning Josefina af Sverige (1807-1876), som testamenterede diamantrammen til sit barnebarn, dronning Lovisa (1851-1926), som brugte den med sin ægtefælles, Frederik 8.s portræt og indlemmede den i Det Danske Kongehus' Løsørefideikommis. Det betyder, at den forbliver i den danske krones eje. Diamantrammen blev fra 1926 brugt af dronning Alexandrine med Christian 10.s portræt, og fra 1947 af dronning Ingrid med Frederik 9.s portræt, som altså fortsat er i brug af dronning Margrethe 2.

Nederst til venstre: H.K.H. Prinsesse Maries portrætmedaljon

Prinsesse Marie trådte ind i den danske kongefamilie ved sit bryllup med prins Joachim i 2008 og bærer ifølge traditionen regentens portræt ved galla.

Nederst til højre: H.K.H. Kronprinsessens portrætmedaljon

Kronprinsesse Mary trådte ind i den danske kongefamilie ved sit bryllup med kronprins Frederik i 2004 og bærer ifølge traditionen regentens portræt ved galla.

Foto: Iben Kaufmann

TILBAGE TIL HIGHLIGHTS >

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

Info om billetsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk