Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

ordenen de l'union parfaite

Ordenen de l’Union Parfaite, også kendt som Troskabsordenen, er den første danske orden, der også kunne modtages af kvinder. Først fra henholdvis 1951 og 1958 har kvinder kunnet modtage Dannebrogordenen og Elefantordenen.

Ordenen de l’Union Parfaite blev indstiftet af dronning Sophie Magdalene på kongeparrets 11 års bryllupsdag, 7. august 1732, til minde om deres lykkelige ægteskab. Kongeparret var stærkt præget af tidens religiøse bevægelse, pietismen. Usædvanligt blandt både sine forgængere og efterfølgere på tronen havde Christian 6. ingen elskerinder.

L’Union Parfaite er en hof- eller husorden, der blev tildelt medlemmer af den kongelige familie samt hoffets damer og herrer. 132 damer og 101 herrer modtog ordenen før dronningens død i 1770, hvorefter den ikke længere blev tildelt.

Der findes i dag kun tre af disse ordenstegn; denne er som det eneste omkranset af en tynd guldtråd og uden diamanter. Ordenstegnet bæres på venstre side af brystet i et lyseblåt bånd med sølvkanter, for kvinders vedkommende i en sløjfe.

På bagsiden indskriften ”IN FELICISSIMÆ UNIONIS MEMORIAM”, der betyder ”Til minde om den lykkelige forening”. I midten ses et hvidemaljeret kors med en krone på enden af hver korsarm, hvorimellem der skiftevis ses en norsk løve og den brandenburgske røde ørn med sort-hvidt våben. Kongen, Christian 6., regerede over både Danmark og Norge, og dronning Sophie Magdalene var datter af markgreven af Brandenburg-Kulmbach. På forsiden af midtermedaljonen ses kongeparrets sammenslyngede navnetræk i guld på lyseblå emalje.

Efter dronning Sophie Magdalenes død i 1770 blev en ny orden indstiftet af dronning Caroline Mathilde. Den nye orden, Mathildeordenen, blev indstiftet af dronningen på foranledning af hendes elsker, og landets reelle regent, Johan Friedrich Struenseee. Meget sigende blev ordenstegnene til Mathildeordenen finansieret af salg af et af Sophie Magdalenes yndlingssmykker, en buket med mere end 1000 diamanter. Ydermere skulle man aflevere sin orden de l’Union Parfaite ved modtagelse af Mathildeordenen. Efter Struensees fald og dronningens forvisning i 1772 ophørte ordenen med at eksistere. På grund af sin korte levetid nåede kun 14 ordener at blive uddelt. Mens der i dag findes tre eksempler på Sophie Magdalenes orden, kendes der ikke nogen eksemplarer af Matildeordenen. Der findes dog en farvelagt tegning af ordenstegnet med Caroline Mathildes navnetræk i diamanter med en grønemaljeret laurbærkrans med perler i rosenrødt bånd.

Sophie Magdalene havde selv held med at slette sin forgængers smykkebårne eftermæle. Hun nægtede at bære dronning Anna Sophies krone og bestilte i stedet en ny dronningekrone. Anna Sophie Rewentlow, der mødte sin konge, Frederik 4., i Koldinghus’ Dansesal til et maskebal i 1711, var ikke populær hos kongens familie af flere grunde. Hun blev gift med kongen til venstre hånd, mens han stadig var gift til højre med dronning Louise, den senere Christian 6.s mor. Og kongen giftede sig med hende igen dagen efter dronning Louises bisættelse, denne gang til højre hånd, og gjorde dermed Anna Sophie til den hidtil første danske dronning, der ikke var fyrstelig af fødsel.

Udlånt af De Kongelige Ridderordeners kapitel, Ordenskapitlet

Fotograf: Iben Kaufmann

Tilbage til highligts >

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

Info om billetsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk