Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

erik klippings signetsten

Koldinghus' grundlægger, ​Kong Erik Klippings signetsten

Denne signetsten blev fundet i 1863 i Erik Klippings grav i Viborg Domkirke. Stenen kan have været brugt af kongen eller dronning Agnes, eller kongen kan have fået stenen med sig i graven for dens hellige kraft, som relikvie, fordi han døde uden først at have bekendt sine synder og modtaget syndsforladelse af en præst.

Symbolet indgraveret i stenen, Agnus Dei, latin for ”Guds Lam”, er et kristussymbol, som stammer fra Johannesevangeliet 1,29: “Se, dér er Guds lam, som bærer verdens synd.”

Stenens form tyder på, at den har været beregnet til indfatning for eksempel i en ring. En signetring er i middelalderen både et smykke af værdifulde materialer og et symbol på magt; men det er også magtens redskab. Et redskab, kongen kan bruge til at præge sit samfund og ændre historien. Med et aftryk af kongens segl i voks eller lak besegles aftalen og loven gøres gældende.

Erik Klipping grundlagde borgen Koldinghus i 1268 som grænseværn mod slesvigske hertuger. I dag eksisterer der ingen synlige rester af Erik Klippings Koldinghus. Erik Klipping var centrum for stridigheder om kongens rettigheder i hertugdømmet Slesvig og om stormændenes rettigheder. Men hvem, der myrdede ham i Finderup Lade ved Viborg 22. november 1286, er uopklaret.

Udlånt af Nationalmuseet

Foto: Lennart Larsen

TILBAGE TIL HIGHLIGHTS >

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

​Dit besøg under COrona

LÆS MERE HER

Info om bil​letsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk