Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

elefantorden og bryststjerne

Elefantordenen er Danmarks fineste og ældste kongelige ridderorden; den blev indstiftet i 1580, har én klasse og tildeles primært fyrstelige personer i ind- og udland samt udenlandske statsoverhoveder i forbindelse med statsbesøg. Christian 5. gav i 1693 Elefantordenen sine skriftlige statutter, dvs. regler for tildeling og bæring med mere, som med få tilføjelser stadig er gældende i dag.

Den regerende monark er ordensherre, og denne og dennes sønner er fødte medlemmer. I dag tolkes det i praksis sådan, at alle danske prinser og prinsesser tildeles Elefantordenen på deres 18 års fødselsdag.

Ved tildeling bliver den nyoptagne ridders våben malet og hængt op i Ridderkapellet på Frederiksborg Slot. Det gav tidligere sig selv, da kun adelige blev tildelt Elefantordenen, og de fik derfor malet deres families våben, men i dag, hvor flere borgerlige er blevet tildelt ordenen, udformer den nye ridder i samarbejde med regentens heraldiker et våben, der kan tjene som symbol for personen.

Man kan udstødes, hvis man gør sig skyldig i en vanærende handling som fejhed eller forbrydelse, og i 1693 gjaldt det også, at hvis en Ridder af Elefantordenen blev set offentlig uden sine ordenstegn, idømtes han en bøde på 20 gulddukater til fattigkassen i Hillerød.

Ved et reskript, dvs. en skriftlig afgørelse fra monarken, af 9. april 1958 blev det også muligt for kvinder at blive Riddere af Elefanten. Man kan dog finde fotos af alle de glückburgske dronninger, fra dronning Louise, til dronning Lovisa, dronning Alexandrine og dronning Ingrid med ordenstegnene, men de havde blot tilladelse til at bære elefanten som smykke, de var ikke optaget som medlemmer af ordenen.

Der er cirka 60 Riddere af Elefantordenen udover kongefamilien, og siden 1900 er i alt fire borgerlige danskere blevet tildelt Elefantordenen: sprogforskeren Vilhelm Thomsen i 1912, grundlæggeren af ØK, H.N. Andersen i 1919, fysikeren Niels Bohr i 1947 og senest skibsrederen Mærsk Mc-Kinney Møller i 2000.

Elefant: Guld, sølv, emalje, diamanter. Bryststjernen er af den model, som A. Michelsen har udført siden 1947, og som hyppigst uddeles i dag. Den kan fæstnes med en nål, modsat tidligere broderede modeller, som blev syet på.

Elefanten bæres i kæde på de tre ordensdage; Riddernes ordensdag den 1. januar, H.M. Dronning Margrethes fødselsdag den 16. april og Valdemar Sejrs fødselsdag den 28. juni. Ved andre lejligheder bæres ordenen i et blåt skærf fra venstre skulder til højre hofte.

Udlånt af De Kongelige Ridderordeners kapitel, Ordenskapitlet.

Foto: Finn Chistoffersen

Tilbage til highlights >

ÅBENT tirsdag-søndag

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

​Dit besøg under COrona

LÆS MERE HER

Info om bil​letsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk