Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

dronning dorotheas brudesmykke

Brudesmykket består af lueforgyldt sølv, en våbenmedaljon med emalje, seks ferskvandsperler og fem smykkesten

Dronning Dorothea donerede i 1557 denne store broche til Københavns rådhus med det formål at døtre af byens borgmestre og rådmænd kunne bære det til deres bryllup i rådhussalen.

Under vielsen bar bruden en løs krave, et dolslag, af fløjl, som dannede baggrund for alle de smykker, som brudens familie kunne præstere. Dronning Dorotheas brudesmykke kan have været hæftet midt på og derved samlet denne krave.

Ædelstenene og smykkedelene er genbrug, som sandsynligvis har været brugt af dronningen, før de blev kombineret i dette enestående og symbolladede smykke. I midten ses en pelikan, hvis bryst er en af de fem smykkesten – en cabochonslebet bjergkrystal – hvis kløer holder Dorotheas våbenskjold med årstallet 1557 indgraveret øverst. De resterende smykkesten omkring pelikanens bryst er oppefra: en facetslebet bjergkrystal, der er lyseblå på grund af det bagvedliggende folie, til venstre en cabochonslebet bjergkrystal med guldfolie, til højre en cabochonslebet safir og nederst en cabochonslebet ametyst.

Pelikanen plukker sit bryst for at fore reden med sine fjer og fodrer sine unger med sit blod som et symbol på Kristi offerdød. I denne sammenhæng minder metaforen også om fyrstens offervilje over for sit folk og brudens løfte til sin brudgom. Perlerne symboliserer uskyld, de to blå smykkesten tro(skab), den røde ametyst kærlighed, og den gulgrønne bjergkrystal er symbol på frugtbarhed og håb. Tilsammen viser stenene de tre kardinaldyder: tro, håb og kærlighed. Våbenskjoldet i pelikanens kløer sikrer, at dronningen i symbolsk form er til stede i centrum af alle betydelige bryllupper i København.

Smykket blev fra slutningen af århundredet ikke længere brugt til bryllupper, men blev gemt væk og siden udstillet som museumsgenstand. Dog har brudesmykket så sent som i 1920’erne til 1970’erne været lagt frem ved borgerlige vielser på rådhuset.

Udlånt af Københavns Museum

Foto: Iben Kaufmann

TILBAGE TIL HIGHLIGHTS >

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

​INFO OM CORONA

LÆS MERE HER

Info om bil​letsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk