Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Himmelsten

H.k.h. prins henriks samling af orientalsk jadekunst​

fotograf: Kenneth stjernegaard

Udstillingen "Himmelsten. H.K.H. Prins Henriks udstilling af orientalsk jadekunst" er inddelt i 7 små rum, der hvert især belyser ​ét af udstillingens seks temaer: farve, form, brug, religiøse genstande, fabeldyr og historiske stilarter. Udstillingen igennem er der et særligt fokus på samleren, H.K.H. Prins Henrik, og Prinsen vil i små videoer selv berette om sit forhold til jade og jadekunst.

introrum

​I Kina betragtes jade som mere værdifuldt end guld. Kineserne fik derfor i forbindelse med OL i Beijing i 2008 en særlig dispensation til at indføje et jadeelement på bagsiden af sportsmedaljerne. Vi har til udstillingen "Himmelsten" lånt "Guldfirerens" 4 guldmedaljer, hvor man kan se den eftertragtede og meget værdifulde jadefarve, hvid, på bagsiden af guldmedaljerne.​

rum 1 - Når kongelige samler

​Prins Henriks samling af jadekunst er langt fra den eneste samling, der gennem tiden har fundet sit indtog på de kongelige slotte. Prinsens samling ligger nemlig i forlængelse af en lang historisk samler-tradition, der går helt tilbage til Renæssancen, hvor flere fyrster og kongelige rundt om i Europa opbyggede private samlinger. Formålet med de kongelige samlinger var både at vise verdens forunderlige mangfoldighed og kaste glans over samleren selv.

I Danmark blev det første kunstkammer, Det Kongelige Kunstkammer, oprettet af Frederik 3. i 1650. Denne samling indeholdt alt fra udstoppede dyr og våben til malerier, mekaniske opfindelser og værdifulde genstande fra hele verden i guld, sølv og eksotiske mineraler - såsom jade.

De følgende konger fortsatte traditionen med at samle, og med enevældens opløsning dannede Kunstkammerets samling grunden til bl.a. Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst og Kongernes Samlinger på Rosenborg Slot.

rum 2 - kinas himmelske sten

Rum 2 vil introducere gæsten til jadens betydning i det kinesiske samfund. Jade har siden neolitisk tid (9000 f.v.t) haft en enorm b​etydning for den kinesiske kultur. Jadestenen har gennem tusindevis af år haft forskellige betydninger og funktioner alt afhængigt af forandringerne i samfundet. Man har f.eks. både brugt jade som handelsvarer i form af perler og dyrefigurer pga. jadens smukke ydre, men man har også brugt den til udforming af redskaber og våben pga. dens hårde indre.

​Filosoffer så også det specielle i jadestenen og opbyggede derfor moralske læresætninger om den. Jade har sågar fået det poetiske tilnavn "himmelsten", da den på grund af sin skønhed blev forbundet med den åndelige verden som et bindeled mellem himmel og jord og mellem mennesket og udødeligheden. ​

​Rum 3​ - mes trésors

​H.K.H. Prins Henrik har samlet på orientalsk jadekunst lige siden, han som 4-årig fik sin første jadegenstand, et cikadevedhæng, af sin farfar. Prinsens samling består i dag af over flere tusinde genstande, og selvom Prinsen har minder knyttet til hver enkelt genstand i sin samling, er der stadig enkelte genstande, der har større betydning for Prinsen end andre. Udstillingens tredje rum "mes trésors" har derfor et særligt fokus på de jadegenstande, der står Prinsen særligt nær. 

​rum 4 - naturens forunderlige farveleg

Rum 4 vil tage gæsten med ind i naturens forunderlige farveleg, og belyse jadestenens mange farvenuancer. Mange tror nemlig, at jadesten kun er grønne, men jadesten findes faktisk i flere hundrede farver og nuancer. Farvespekret spænder fra helt lyse hvide, næsten gennemsigtige sten, til blågrå, brune og næsten sorte sten. Ved jadestenen er der nemlig tale om to forskellige mineraler: jadeit og nefrit, og det er disse, der påvirker jadestenens farver og nuancer.

​rum ​5 - himmelske fabeldyr

I Kina finde der en lang tradition for at tillægge dyr menneskelige egenskaber og give dem en særlig betydning. Det er disse betydninger, som gæsten vil blive præsenteret for i rum 5.

I det kinesiske horoskop findes der 12 forskellige dyr, der alle symboliserer nogle forskellige egenskaber. Disse 12 dyr er gennem tiden flittigt blevet brugt i den orientalske jadekunst, og mange af prinsens jadegenstande er netop dyr. Prinsen har f.eks. mange jadefigurer, der er formet som dragen, der også er symbol for Kinas kejser. Dragen ses nemlig som værende herre over naturens kræfter, og den er både god og klog. Dragen er samtidigt også forbundet med forårets livsgivende tegn og associeres derfor med frugtbarhed og torden. Dragen er derfor et symbol på magt og lykke.

​rum 6 - fortiden som forbillede

At omdanne et stykke jade til et kunstværk er en lang og kompliceret proces, der kræver de bedste håndværkere, en hel del tålmodighed og nøjagtighed. Og det er netop det vanskelige jadehåndværk, der er temaet i rum 6. Et af de vanskeligste aspekter i arbejdet med jadestenen er nemlig dens hårdhed. Jade er til at begynde med blevet bearbejdet med bambus og sand og poleret ved hjælp af træ og læser, men på trods af, at man i dag bruger nogle mere moderne værktøjer, så forbliver udskæring i jade en tidskrævende proces.

Det sværeste for en kinesisk kunsthistoriker er også at datere jadegenstande. Det er der primært to grunde til. Jade er oftest ikke signeret og så "stjæler" de fleste dynastiers jadeskulptører fra tidligere tiders stil.

Der er derfor muligt at skelne mellem forskellige stilistiske udskæringsperioder, men ikke at datere, hvornår en bestemt jadegenstand er fra.

​rum 7 - en kongelig samling

​​For en rigtig samler slutter samlingen aldrig helt, for samleren selv er første og måske også sidste led i samlingen selv. Det er ham, der begynder den, og ham, som den hele tiden henviser til og afspejler. Rum 7's spejlvægge og mange hundrede jadegenstande vil derfor afspejle dette og skal ses som kulminationen på gæstens tur gennem Prins Henriks samling af orientalsk jadekunst.

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

​INFO OM CORONA

LÆS MERE HER

Info om bil​letsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk