Jacob Nossell er foredragsholder, komiker og freelancejournalist, der formidler handicap og selv har en spastisk lammelse. Han peger på Brios klassiske kuglelabyrint som genialt design.
Begrundelse
Hvordan er det at leve med et fysisk handicap? ”Det kan være svært at sætte sig ind i for mere eller mindre ”kropsable” mennesker. Tilsvarende kan det være svært at forklare, når man selv har et fysisk handicap. Både når det gælder at forklare det med ord, og det kan også være en udfordring at give en ”kropsabel” person den samme fysiske fornemmelse; at ens krop ikke altid makker ret. Ofte er der et mismatch mellem intentionen og selve kroppens handling.
Metaforen er, at metalkuglen repræsenterer intentionen. Man ved godt, hvor kuglen skal bevæge sig hen i labyrinten, men det er sværere end som så. Ofte falder kuglen i et hul, hvorpå man må begynde helt forfra. Det kan både være irriterende, frustrerende og nogle gange helt fortvivlende. Omvendt opbygger man også en vis form for resiliens, hvor man opbygger stædighed, nye taktiker og handlemuligheder.
Jeg har længe søgt efter en fysisk og analog måde, hvorpå man kunne give almindelige ”kropsable” mennesker en konkret fysisk fornemmelse af at have et fysisk handicap. Det har jeg nu fundet med kuglespillet.”
Jacob Nossell ser Brios klassiske kuglelabyrint som en unik mulighed for at give mennesker uden handicap en fysisk fornemmelse af, hvordan det føles at have et handicap og at kroppen ikke makker ret.
Her i udstillingen kan man prøve en prototype. En prototype er en typisk del af en designproces, hvor man tester en idé. Jacobs drøm er nemlig at skabe en kæmpeinstallation, hvor man selv bliver kuglen i labyrinten. Her skal man kunne få en kropslig oplevelse af metaforen – vi møder alle udfordringer og kommer kun i mål med stædighed og en smule hjælp. Som handicappet er disse udfordringer bare større og umulige at skjule.