Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

nyerhvervelse 2013

11 JANUAR 2014 - 2 MARTS 2014

Atter i år åbner Koldinghus udstillingsrækken med at vise sidste års nyerhvervelser – en blanding af gaver, fund fra udgravninger og sidst men ikke mindst indkøb.

En speciel nyhed i 2013 er, at museet har aftalt et langtidsindlån med Middelfart Museum, der ikke længere havde plads til et imponerende stort barok-skab. Det er lavet af billedskærer Hans Nielsen Bang i anden halvdel af 1600-tallet. Hans Bang er en af de få håndværkere, vi kender fra lensregnskaberne og om hvem vi ved, at han har arbejdet på Koldinghus. Her har han fra 1656-57 lavet ting til dronningen, såsom seng, kister og borde, men også mere almindeligt snedkerarbejde. Skabet kan ses i rum 27 fra nu og mindst de næste fem år. Her kan man ved selvsyn lade fantasien løbe og forestille sig hvilke typer møbler, der var at finde på slottet i 1600-årene.

Om årets gaver

Fra 1600-tallet har museet også modtaget tre hollandske fajancefade, såkaldte bukkelfade, produceret i Delft. De har tilhørt familien Schoustrup-Thomsen, der boede i Kolding i begyndelsen af 1900-tallet. Fadene samt to kagespader i sølv lavet af Jørgen Krogh, efter Joachim Skovgaards tegninger, har efterkommerne nu valgt at donere til museet.

I disse år bliver museet ofte tilbudt legetøj, da det ikke længere opfylder børns krav om anvendelighed og interaktion. Dette års udstilling er ingen undtagelse og her kan man fra pigernes verden i 1970’erne se en tro kopi af, hvad der dengang ville være en topaktuel barnevogn. Dukkevognen er købt i Kolding i barnevognsbutikken i Søndergade og blev brugt af Laila, der er født i 1971.

Udstillingen giver endvidere et nostalgisk glimt fra nu ophørte Kolding-virksomheder, bl.a. repræsenteret ved to radioer fra Audiola – firmaet, der i radioens storhedstid, fra 1938 og tyve år frem producerede apparater i Kolding. Et andet sjovt glimt er en flaske frugtsaft eller rettere alkoholfri vin fra Kolding Most & Frugtsaft. Et firma, der også begyndte sin produktion i 30’erne og fortsatte frem til 1996, hvor firmaet blev solgt til Rynkeby og produktionen flyttet til Fyn. En gammel kending, firmaet, A.L. Johansen, er repræsenteret med et standur.

Spændende arkæologiske fund fra Hejls, Christiansfeld og Alminde

Allerede for et par år side fandt amatørarkæolog Amy Lewring flere mønter på en mark syd for Hejls. I år har arkæologerne undersøgt området og her gjorde de et udsædvanligt fund, nemlig hele 135 sølvmønter, både danske og udenlandske, den yngste fra 1813. Det er et meget sjældent fund, det er således det ene af kun to fra Napoleonkrigenes tid (1804-1815). Det andet blev gjort i 1939 ved Slagelse. Skatten er danefæ og derfor er de første mønter som blev fundet først afleveret til bedømmelse på Nationalmuseet, men nu har alle chancen for at se de øvrige mønter på tæt hold inden de efter udstillingen bliver afleveret på Nationalmuseet. Her vil de blive nærmere bestemt og derefter tager man stilling til om de skal opbevares i København eller sendes retur til Koldinghus.

Det andet spændende fund, er en lille krukke fra ca. 2000 f.Kr. fundet i Møsvrå Høje. Den periode kalder man Klokkebægerkulturen, inspireret af netop krukkens form som en omvendt klokke. Lignende keramik finder man i hele Europa fra Skotland til Portugal og helt ned til Marokko og Algeriet mod syd. Normalt er disse krukker fundet i den nordlige del af Jylland og er meget sjældne i det sydjyske område. Den er fundet i et af fire langhuse, hvoraf der nu kun er stolpehullerne tilbage. Ovenpå de fire langhuse er der senere i bronzealderen etableret gravhøje – hele historien kan ses på udstillingen.

Desuden kan man høre arkæologerne, der har arbejdet med dette og det foregående fund fortælle om det på Koldinghus d. 22. januar 2014, kl. 19.30.

Det sidste jordfund man kan se er en del af et tre meter langt trævandrør fra Christiansfelds første vandforsyning. Maskinen stødte på det, da man i sommer gravede ved Søstrehuset i forbindelse med renoveringsarbejde til det kommende kulturhus. Som alt andet var også byens vandføringssystem nøje planlagt og udført med en håndværksstandard ud over det sædvanlige. I dette tilfælde vil det sige, at det indre af trærøret er foret med et kobberrør og trærørene samlede med kobberlodninger.

Da museet hele tiden må vurdere, hvad og hvor meget vi vælger at gemme på magasinerne, har vi vurderet, at det er vigtigst at gemme de to endestykker, der viser, hvordan man samlede rørene. De to stykker er endnu ikke færdigkonserverede, men i stedet viser vi midterstykket, som ikke vil blive bevaret. På den måde har gæsterne mulighed for at både at se og røre ved det ca. 240 år gamle vandrør.

Årets Indkøb

Hvert år køber museet en række genstande til samlingen – dette sker fortrinsvis for fondsmidler. Et eksempel er maleriet af hertug Frederik III af Slesvig-Holsten-Gottorp. Museet fik penge til dette indkøb fra Kulturstyrelsens Hastesum. Maleriet er ikke signeret, hvilket er almindeligt for et 1600-tals maleri, men ud fra stilen bedømmes det til at være lavet i Karel van Mander III's skole – en af datidens foretrukne hofmalere. Billedet kan ses på sin faste plads i Chr. 4. udstillingen i rum 31.

Et andet maleri som er indkøbt til samlingen er malet af P. H. Gemzøe, der var elev af Eckersberg. Maleriet ”Prospekt af Seest Kirke ved Kolding Fjord”, viser hvordan kirken og kirkegården så ud i 1839. I 1860’erne undergik kirken en større renovering, hvor man fjernede det gamle romanske våbenhus. Gemzøes maleri er således den eneste kendte afbildning af, hvordan der så ud før renoveringen.

​​Indsamlingen, udgravninger og indkøb af genstande til dokumentation af historien i Kolding og omegn samt bevaring og formidling heraf er en del af museets grundarbejde og en forpligtelse, som museet har som kulturhistorisk institution.

ÅBENT tirsdag-søndag

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

​Dit besøg under COrona

LÆS MERE HER

Info om bil​letsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk