Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

The beatles forever

MUSIK, FANS OG UNGDOM I 60'ERNE

10 SEPTEMBER 2010 - 27 FEBRUAR 2011

Museet på Koldinghus markerer 50-året for dannelsen af alle tiders mest succesfulde musikgruppe: The Beatles. Vi fortæller historien om de fire drenge fra Liverpool, der begyndte i årene omkring 1960 som ukendt fest-band i Liverpools og Hamborgs forlystelseskvarterer og endte i 1970, som ikoner og bannerførere for en hel generation.

Udstillingen fortæller historien om musikken, fankulturen og ungdommen i 1960’erne og trækker linjerne op til i dag, hvor gruppen igen er højaktuel. Hvad er det, der gør The Beatles til noget helt særligt i rockhistorien? Hvad var det, der var anderledes ved The Beatles frem for tidligere og samtidige popidoler? Hvordan ramte The Beatles den danske ungdom?

Beatles-historien i samtidige pressefotos

Der findes titusindvis af fotos, der viser The Beatles i alle mulige og umulige situationer. Fotos fra den tidlige begyndelse i Liverpool og Hamborg, hvor The Beatles endnu optrådte med Elvishår og læderjakke, fotos af The Beatles, der bader i fanskarerne, fotos fra de utallige turneer verden over, fotos fra studiet, fotos fra dannelsesrejserne til Indien og fotos fra koncerten på taget af af Apple-hovedkvarteret i London i 1969 - kort før det hele var slut. Vi har sammensat vores helt egen fotosamling, der beskriver højdepunkterne i Beatles-historien fra 1960 til 1970 og som taler deres tydelige sprog om gruppens kolossale kunstneriske, personlige og politiske udvikling.

Musikalsk revolution

The Beatles revolutionerede poppen og rocken i de blot syv år, som gruppen udgav plader. I begyndelsen var musikken enkel, iørefaldende og skabt til live-fremførelse. Fra midten af 1960’erne blev musikken mere kompleks og arrangeret – en udvikling, der dels skyldtes gruppens øgede kunstneriske ambitioner, dels inspirationen fra andre store kunstnere, men ikke mindst de nye studietekniske landvindinger, der gjorde det muligt at redigere, ændre og mixe lyden på helt nye måder. The Beatles udviklede sig som gruppe, samtidig med at gruppens medlemmer musikalsk udviklede sig i hver sin retning. I udstillingen er der en række lyttestationer, der tager publikum med ind i The Beatles’ musikalske maskinrum og besvarer spørgsmålet: Hvad er det, der gør musikken til noget helt særligt?

Instrumenter, der blev ikoner

Beatles-medlemmerne skiftede instrumenter og forstærkerudstyr utallige gange i løbet af deres karriere – i takt med, at musikken og teknologien udviklede sig. Mange af instrumenterne og udstyret blev klassikere i rockhistorien, netop fordi The Beatles havde brugt dem. Mest kendt er den violinformede Hofner-bas, som Paul McCartney gjorde til sit varemærke, og som blev enhver amatør-bassists hedeste ønske. Udstillingen viser en fornem samling af vintageinstrumenter og forstærkerudstyr fra nogle af højdepunkterne i The Beatles’ historie.

Danskernes personlige Beatles-historie

Rigtig mange danskere bærer rundt på deres helt personlige Beatles-historie. Nogle husker helt nøjagtigt den situation, de stod i, da de hørte ”She Loves You” eller ”I Wanna Hold Your Hand” for allerførste gang. Andre har opbevaret deres Beatles-kjoler, plakater, tyggegummibilleder og plakater fra dengang – som et minde om en bevæget tid.

Men også senere generationer kan fortælle spændende Beatles-historier, hvilket er et vidnesbyrd om musikkens ekstremt lange holdbarhed. Vi har bedt en lang række danskere fra forskellige generationer om at fortælle deres egen Beatles-historie og illustrere den med en genstand. Invitationslisten indeholder både kendte folk fra musik- medie-, og kulturverdenen og helt almindelige danskere. Det er der kommet en afvekslende og medrivende erindringsmosaik ud af.

The Beatles i KB-Hallen i København i 1964

The Beatles gav den 4. juni 1964 to koncerter for i alt 8800 fans i KB-Hallen. Som overalt, hvor de kom frem i disse år, fik Beatlerne (Ringo Starr var syg og var derfor midlertidigt afløst af Jimmie Nichol) en sand heltemodtagelse i den danske hovedstad.

Til opvarmning sørgede bands som The Beethovens, The Weedons og The Hitmakers for god stemning. Men da The Beatles gik op på den blomstersmykkede scene, brød Beatlemania ud i Danmark. Udstillingen viser pressefotos, private snapshots, plakater, billetter og andre effekter fra besøget i København.

Ung i Danmark i 1960’erne

Beatles-historien hænger nøje sammen med den generelle udvikling i Vesten i 1960’erne – en brydningstid, hvor normer, værdier og traditioner på stort set alle livets områder kom under voksende pres. De store årgange efter 1945 blev voksne, tjente penge, brugte penge og definerede deres egen kultur. The Beatles var én gang produkt af og drivkraft bag denne udvikling.

Udstillingen lægger vægt på Beatles-historiens danske kontekst – det vil sige livet som ung i 1960’ernes Danmark. Vi fortæller historierne om de første danske rock’n’roll- og beat-pionerer, om den unge mode, om provoerne og hippierne, om studenteroprør og den seksuelle frigørelse. Og vi inviterer gæsterne inden for i et genskabt pigeværelse anno 1966/67.

John Lennon og Yoko Ono i Thy

Netop som The Beatles sang på allersidste vers, fik Danmark en bemærkelsesværdig plads i Beatles-historien. Ganske ubemærket indfandt John Lennon og Yoko Ono sig kort før nytår på det såkaldte New Experimental College i Thy, hvor Yoko Onos datter opholdt sig sammen med sin far. I længden kunne det prominente ophold ikke holdes hemmeligt, og snart blev stedet hjemsøgt af journalister og fotografer. Det celebre bidrog selv til mediespektaklet – blandt andet ved at udråbe årsskiftet 1969/70 til at være indgangen til en ny tidsregning, ”Year One A.P.” - år ét efter freden. Ved samme lejlighed lod parret sig klippe korthåret. Udstillingen fortæller ved hjælp af pressefotos, lyd og orginale genstande historien fra dengang Thy i nogle uger blev et centrum i Beatleshistorien.

The Beatles sidenhen og netop nu

Historien om The Beatles sluttede ikke i 1970. Musikken og ikke mindst forretningen The Beatles lever videre i bedste velgående. Udstillingen fortæller ved hjælp af lyd og billeder om nogle af højdepunkterne i Beatles-historien siden gruppens opløsning, herunder ikke mindst det seneste års kampagne i forbindelse med genudgivelsen af Beatles-kataloget og lanceringen af konsolspillet The Beatles Rockband.

Beatles-aktiviteter på museet og i Kolding og omegn

I udstillingsperioden vil der være koncerter, foredrag, rundvisninger, film og meget andet både på museet og i Kolding-området.

​​

Tematillæg: The Beatles - Musik For Altid. 20 kr.

Museet har i samarbejde med Jydske Vestkysten udgivet et temanummer i tabloidformat på 28 sider (med annoncer) om The Beatles og udstillingen på Koldinghus. Temanummeret indeholder bl.a. artikler om Beatles' historie, herunder gruppens besøg i KB-Halllen 1964 og John Lennon og Yoko Onos besøg i Thy i 1969, om coverkunst, skolekoncerter i Kolding, portrætter af "The fab four" og interviews med fans, Jørgen de Mylius og Per Wium.

Tillægget kan købes i museets billetsalg og i museumsbutikken for 20 kr. fra 9. september og så længe lager haves. Det er også muligt at købe tillægget som klassesæt ved henvendelse til informationschef Nanna Ebert, ne@koldinghus.dk, tlf. 79 79 10 74.

PROJEKTGRUPPE
Billeder, plader og memorabilia: Henrik Enevoldsen, samler og arrangør af Beatles-rejser
Instrumenter og musikhistorie: Søren Michael Koch, musiker (Beat the Meetles)
Ungdomskultur i Danmark: Poul Nowack, samler og forfatter
Musikhistorie: Per Wium, musikformidler og forfatter
Projektmedarbejder, Museet på Koldinghus: Helle Trolle Nordentoft-Christensen, stud.mag.

TAK TIL
Asger Ahn, Annette Just, Line Macussen, Eddie Troelsgaard, Leif Vest Pedersen, Inger Thunbo, Frants Beckerlee, Tidens Samling, Danmarks Rockmuseum, Plakatmuseet, Det Kongelige Bibliotek Kvindemuseet, Arbejdermuseet, Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv, Det Danske Filminstitut, Nina Steensgaard, Julie R.B. Hermannsen, Jacob Hvid Hensen, Kolding Musikskole Kolding, ”Den Kongelige Systue på Koldinghus”, Frivilliggruppen på Koldinghus

Samt alle udlånere af genstande

Rundvisninger i udstillingen

Museet tilbyder rundvisninger i The Beatles Forever . Rundvisningen varer ca. en time og vil bl.a. komme ind på følgende temaer: Beatles-historien - Musikalsk revolution - instrumenter - The Beatles i KB-Hallen i København i 1964 - Ung i Danmark i 1960’erne - John Lennon og Yoko Ono i Thy - The Beatles sidenhen og netop nu. Omvisningen skal bookes ved museets administration på telefon 76 33 81 00 eller pr. mail museum@koldinghus.dk. Hvis gruppen består af mere end 25 personer, gives i stedet for en fælles introduktion til udstillingen. Guiden vil være til disposition i sammenlagt en time.

Rundviserne er projektmedarbejdere på udstillingen Helle Trolle Nordentoft-Christensen (stud. mag i historie og engelsk Syddansk Universitet) og Nina Steensgaard (stud. mag i historie og kulturformidling ved Syddansk Universitet)

Pris pr. rundvisning: 675 kr. plus entré.

ÅBENT tirsdag-søndag

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

​Dit besøg under COrona

LÆS MERE HER

Info om bil​letsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk