Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

DRENGESTREGER

OLE LUND KIRKEGAARD OG HANS VERDEN

1 NOVEMBER 2011 - 25 MARTS 2012

Ole Lund Kirkegaards historier har i mere end 40 år bjergtaget børn og barnlige sjæle – i Danmark og i udlandet. Lille Virgil, Orla Frø-Snapper, Gummi-Tarzan, Frode og alle de andre rødder er for længst blevet faste medlemmer af dansk børnelitteraturs Wall of Fame.

Opbygning af skævt by-univers

Udstillingen henvender sig både til børn og til voksne. Med sin fantastiske scenografi inviterer udstillingen alle til at gå på opdagelse i nogle af de farverige verdener, som Ole Lund Kirkegaard fik skabt i sine bøger med de skæve eksistenser, helte, antihelte, bumser, fjolser og vatnisser. I samarbejde med byrumsdesignerne Bureau Detours har museet skabt og opbygget en hel by med de velkendte skæve huse, den uhyggelige mølle og den kulørte cirkusvogn.

Bag om et multitalent

Ole Lund Kirkegaard (1940-1979) var et multitalent, som brændte alt for tidligt ud. I løbet af sin korte forfatterkarriere leverede han en sand perlerække af bestsellere, der revolutionerede genren ved at henvende sig direkte til børnene og deres måde at se verden på. Udstillingen går også bag om Ole Lund Kirkegaards eget liv. Ved hjælp af fotos, tegninger, breve, lyd og film stilles der skarpt på forfatterens barndom og ungdom, hans arbejde som lærer, forfatter og maler. Udstillingen er tilrettelagt i samarbejde med Anne Lise Kirkegaard, der var gift med den folkekære forfatter.

En Picasso i maven

Men Ole Lund Kirkegaard var ikke blot forfatter. Han tegnede og malede livet igennem, og særlig i gymnasie- og seminarietiden sidst i 1950’erne og først i 1960’erne havde han en Picasso i maven.

Udstillingen viser for første gang en næsten komplet samling af Ole Lund Kirkegaards malerier og tegninger. Her får publikum et stærkt indblik hidtil ukendte sider af Ole Lund Kirkegaards kreativitet. Billederne er fulde af elementer, som vi kender fra hans bøger fra slutningen af 1960’erne og fra 1970’erne.

Fakta om Ole Lund Kirkegaard

​Efter studentereksamen uddannede Ole Lund Kirkegaard sig til lærer ved Århus Statsseminarium. Han tiltrådte som førstelærer i Oue ved Hobro i 1965. I 1966 debuterede han som forfatter med novellen Dragen, der blev bragt i Politiken. Hans første bog, Lille Virgil, udkom i 1967. I de følgende år udgav Ole Lund Kirkegaard en sand perlerække af børnebøger – også i udlandet. Han modtog flere priser for sine bøger, herunder 1969 Kulturministeriets Børnebogspris i 1969. En række af Ole Lund Kirkagaards bøger er filmatiseret, og Gummi Tarzan fra 1981 blev i 2005 optaget i den såkaldte Kulturkanon.

​Små film om Ole Lund Kirkegaard

I udstillingen kan du se en række små film, hvor dansk litteraturforsker, ph.d. og professor i børnelitteratur Torben Weinreich fortæller om Ole Lund Kirkegaards forfatterskab og hvilken rolle de forskellige karakterer spiller i hans bøger. Se nogle af filmene her sammen med et kig "bag kulissen", mens der bliver arbejdet intensivt på opbygningen udstillingen frem til åbningen fredag 30. september.

SE VIDEO FRA UDSTILLINGSÅBNINGEN HER:

(Tak til Henrik Hjertholm, PLANETMEDIA)

MASSER AF AKTIVITETER

I udstillingsperioden vil der være masser af aktiviteter om emnet i samarbejde med bl.a. Dronning Dorothea Teatret i Kolding, Kolding Teaterskole, Kolding Musikskole, SlotssøBadet, Nicolai for Børn, Kolding City, Litteratur6000, Pædagogisk Center, folkeskoler og biblioteker i Kolding Kommune og Center for Undervisningsmidler i Aabenraa.​

Avistillæg om udstillingen

Museet på Koldinghus har i samarbejde med Jydske Vestkysten udgivet et 16-siders avistillæg i forbindelse med udstillingen ”Drengestreger - Ole Lund Kirkegaard og hans verden”.

Historier udgives for første gang

EKSKLUSIVT: I forbindelse med udstillingen Drengestreger har museet undtagelsesvist fået lov til at udgive to små Ole Lund Kirkegaard-historier, nemlig "Manolo og hans familie" og "Fra et sted i Afrika". Historierne er samlet i en lille bog, der kan købes for 59 kr i museumsbutikken.

BOOK VOKSEN ELLER FAMILIERUNDVISNING I UDSTILLINGEN

Museet tilbyder to typer rundvisninger i Drengestreger:
En for voksne og en for familier. Rundvisningen varer ca. en time.
Rundvisningen skal bookes ved museets administration på telefon 76 33 81 00 eller pr. mail museum@koldinghus.dk

Hvis gruppen består af mere end 25 personer, gives i stedet for en fælles introduktion til udstillingen.

Guiden vil være til disposition i sammenlagt en time.


Pris for en rundvisning: 675 kr. plus entré til museet. Børn og unge har gratis adgang til både museum og udstilling.

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

Info om billetsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk