Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

dåbstøj i 300 år

EN UDSTILLING INSPIRERET AF KRONPRINSPARRETS TVILLINGEDÅB

12 FEBRUAR 2011 - 15 MAJ 2011

I forbindelse med den kommende dåb af kronprinsparrets tvillinger viser museet en udstilling med dåbstøj.

Udstillingen er bygget op omkring museets egen samling af dåbstøj fra 1700-tallet og frem samt 33 indlånte dåbssæt, hvoraf en stor del er tvillingesæt. Det ældste indlånte dåbstøj er fra 1860 og det yngste fra 2009.

Selvfølgelig er der også fokus på kongelige dåb før og nu. Et afsnit af udstillingen kommer ind på de to kongelige barnedåb tilbage i 1500-tallet, som med al sandsynlighed er foregået på Koldinghus.


Udstillingen fortæller også om traditioner, skik og brug i forbindelse med fødslen og dåben i den lutherske, protestantiske kirke og udover dåbstøjet kan man se barselspotter, dåbsgaver, dåbsfadet etc. med relation til dåben. Desuden kan man få svar på spørgsmål om, hvor gamle børnene er, når de bliver døbt, hvorfor det hedder en ”gudmor”, hvad ”huepigen” laver og hvem er ”pattekonen”? Dette viser andre aspekter af dåben, troen og ikke mindst tiden og det, der foregår omkring en barnefødsel, hvad enten den er kongelig eller ej.

Det er museets håb, at I gæster vil nyde udstillingen, lade jer overraske over de gamle kulørte kjoler, frydes over og måske inspireres af de mange timers håndarbejde, der er lagt i hvert af dåbssættene, nye som gamle. Ligesom der er rig mulighed for et gys ved fødselslægens kuffert, et smil over overtroen omkring vuggen, og måske eftertanke foran Luthers dåbsbog fra 1500-tallet, der jo i bund og grund danner baggrund for, at over 70 % af Danmarks befolkning i dag lader sig døbe.

God fornøjelse!

Til minde om Lily

Nielsine Dorthea Marie Andreasen, der blev født 19. september 1899, syede og broderede en dåbskjole i 1921 til sin datter Lilly Gantzhorn Andreasen, som blev født den 18. juli 1921 i Rødkjærsbro. Kjolen er senere blevet brugt til mere end 30 dåbsbørn igennem 4 generationer. Senest blev kjolen brugt den 19. september 2010 – på Nielsines fødselsdag – da Lillys oldebarn Astrid Pi blev døbt i Sdr. Stenderup Kirke. Lilly har passet og plejet kjolen, så længe hun kunne klare det. Hun var indtil for få år siden den eneste, der ”fik lov til” at vaske og stryge den, før og efter brug. Nu er jobbet overgået til datteren Bjørg Gantzhorn Kristensen, der bor i Kolding. Lilly nåede at høre om udstillingen af dåbstøj på Koldinghus få dage, før hun døde. Hun fik oven i købet fortalt, at hendes dåbskjole var blevet ”udvalgt” til udstillingen, hvilket var en hvid løgn. Stor var derfor glæden, da det viste sig at være sandt. Beskeden fra Koldinghus kom et par dage før Lillys bisættelse den 11. december 2010. På den måde fik kjolen en helt særlig dimension. For Lilly kom dåbskjolen til at markere noget helt specielt - både i begyndelsen af livet og også ved livets afslutning

Barnedåb med stålhjelm i Gaza

En af kjolerne i udstillingen blev syet i 1963 til Hanne Westergaard Tholstrups dåb og blev to år senere blev taget i brug igen, men denne gang under helt andre himmelstrøg. Familien Tholstrup var nemlig flyttet fra Vejle til Gaza, fordi faderen Erik var blevet udstationeret som feldservice officer for UNEF (United Nations Emergency Force) i Mellemøsten. Kort tid efter fødes sønnen Henrik, der blev døbt som den første i DANOR bataljonens feltkirke. I mangel af bedre var døbefonten en blå U.N. stålhjelm fyldt med vand fra Jordan-floden. Hjelmen var placeret på en barstol fra officermessen, der var klodset op på en whiskykasse beklædt med rødt crepepapir. Herefter blev stolen dækket over med et Dannebros flag. Den danske feltpræst i batalionen havde til dåben, fået fløjet sin præstekjole fra Danmark til Gaza.

TAK TIL:

Ideen til udstillingen er Frivilliggruppen Koldinghus’, og til at fuldføre den har fem af gruppens medlemmer: Ebba Hørlyk Andersen, Joanna Sørensen, Karin Møller, Kirsten Ravn Henneke og Lone Nielsen ydet en stor indsats. Endvidere har Else Worsøe og Steffen Riis, begge frivillige tilknyttet det daglige arbejde med samlingen, Nina Steensgaard, praktikant og studerende fra SDU i samarbejde med museumsinspektør Conni Ramskov taget sig af arbejdet med teksten til kataloget, det ældre dåbstøj og de øvrige genstande fra museets samling.
Stor tak til alle frivillige bidrag.

TAK TIL DEN GRØNNE STUE

Plantedekorationer i udstillingen er sponsoreret af Den Grønne Stue, Esbjergvej 40, 6000 Kolding: www.dengroennestue.dk

Lørdagsforedrag

Lørdag 5. marts, kl. 14.00
”Dåbstøjets historie - fra kulørt pragttøj til reneste hvidt" med forfatter, pædagog og håndarbejdslærer Anni Bloch

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

Info om billetsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk