Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

ÅRETS SØLVSMED

SIDSEL DORPH-JENSEN​

15 OKTOBER 2011 - 2O NOVEMBER 2011

Karl Gustav Hansen Prisen 2011 overrækkes den 14. oktober 2011 kl. 15 i Museet på Koldinghus samtidig med åbning af en retrospektiv udstilling af Sidsel Dorph-Jensens arbejder.

Sidsel Dorph-Jensen, 38 år, er udlært sølvsmed fra Konstfack i Stockholm, Sveriges universitet for kunst, kunsthåndværk og design. Uddannelsen blev fulgt op med en mastergrad fra Royal College of Art i London.


Derefter har Sidsel arbejdet som selvstændig sølvsmed i Storbritannien 2003-2007, og bl.a. undervist for Bishopsland Educational Trust i Reading, inden hun i 2007 etablerede værksted og butik i København sammen med sølvsmed Lone Løvschal. Af familiemæssige grunde flyttede Sidsel i 2010 sit værksted til Århus.

Fremtrædende prisvinder

Sidsel Dorph-Jensen modtog 2002 prisen Young Designer Silversmith Award med en alterkalk og disk, som af Goldsmiths’ Company blev skænket til Victoria & Albert Museum, hvor den i dag har en fremtrædende plads i museets permanente udstilling af kirkeligt sølv. 2010 blev hun optaget i Goldsmiths Company som associate honoris causa. Hun har modtaget en række danske og udenlandske priser og har modtaget Statens Kunstfonds arbejdslegat i årene 2007-2010.

Årets sølvsmed 2011 er repræsenteret i flere store engelske museer, ligesom naturligvis i Danmarks Designmuseum (tidl. Kunstindustrimuseet) og på Koldinghus. Hun har fast tilknytning til flere gallerier, f.eks. Galleri Montan i København og The Scottish Gallery, Edinburgh.

Lyseffekter og transparens

Om årets prismodtager siger museumsdirektør Poul Dedenroth-Schou:

- Sidsel Dorph-Jensen tildeles prisen, fordi hun i sine sølvarbejder kombinerer de mere traditionelle sølvsmedemetoder med teknikker, der ligger tættere på guldsmedenes. I de seneste år har Sidsel udviklet en række korpusarbejder, der er sammensat af lameller og plader, hvorved der opstår overraskende lyseffekter og transparens i arbejderne. Som en naturlig konsekvens af denne metode lader Sidsel sølvet stå med en ’afkogt’ grå overflade, som forlener sølvarbejderne med et lidt råt udseende.

Da Hendes Majestæt Dronningen så et af Sidsels arbejder, skal hun have udtalt: ”Den er da vist ikke let at pudse!”

Første kvindelige prisvinder

Årets prismodtager, Sidsel Dorph-Jensen, udtaler:
- Jeg er utrolig beæret over at modtage denne pris, specielt fordi den efter min opfattelse er den mest prominente sølvsmedepris, man kan få i Danmark.
Jeg blev glædeligt overrasket over opkaldet fra museumsdirektør Poul Dedenroth-Schou, specielt fordi jeg altid har opfattet Karl Gustav Hansen-Prisen som en pris man fik, når man var lidt længere henne i sin karriere, end jeg er.
At jeg så også er den første kvinde der får den, er jeg virkelig stolt over.

FAKTA OM KARL GUSTAV HANSEN PRISEN

Prisen er indstiftet 2001 af Udviklingsfonden for Museet på Koldinghus. Formålet med prisen er dels at opmuntre danske sølvsmede til fortsat at arbejde med korpussølv, dels at tilføre sølvsamlingen på Koldinghus nutidigt korpussølv.

Donatorer for årets Karl Gustav Hansen-Prisen er Poul og Hildur Kingo Pedersens Mindelegat og Metal Vennerne.

Karl Gustav Hansen Prisen er tidligere tildelt:
2001: Leon Kastbjerg Nielsen. 2002: Erik Sjødahl. 2003: Wilfried Moll. 2004: Allan Scharff. 2005: Carsten From Andersen. 2006: Lasse Bæhring. 2007: Ib Bluitgen. 2008: Per Sax Møller. 2009: Claus Bjerring. 2010: Pétur Tryggvi.

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

Info om billetsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk