Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

nyerhvervelse 2009

24 JANUAR 2010 - 14 MARTS 2010

I årets første udstilling præsenterer vi de mange forskellige genstande, museet har erhvervet i løbet af 2009. Her er alt fra sølv og smykker til legetøjstog, samlealbum og en pistol fra 2. Verdenskrig. På siden her præsenterer vi et lille udpluk af de over 100 genstande, som vises i udstillingen.

Sølv og smykker

Igen har museet udvidet sin store sølv- og smykkesamling med en række væsentlige erhvervelser. Der er bl.a. sølvskåle og sukkerkurve fra Georg Jensen Sølvsmedie, en likørkande og et fad lavet af Karl Gustav Hansen og en bonbonniere – dvs. en æske til bolsjer og konfekt - af Kay Bojesen. Kay Bojesen var en habil sølvsmed, inden han kastede sig over trælegetøjet, som han i dag er kendt for med aben som den mest elskede figur.

Smykker er også stærkt repræsenteret i udstillingen. Ældst er en broche af Frederik Kastor Hansen, der trods sin tidlige død i 1918 nåede at præge sølv- og smykkekunsten i årene omkring 1. verdenskrig. Dernæst følger en række smykker fra 1930’erne af Karl Gustav Hansen, og fra 1950’erne en smykkeserie af Inge-Marie Eriksen, udført hos Georg Jensen, men aldrig sat i produktion.

Fra tiden omkring 2000 er dels et vedhæng af modeskaber og scenograf Jean Voigt og en række smykker af Peder Musse. Peder Musse var blandt de toneangivende smykkedesignere i de sidste årtier af det 20. århundrede med en række såkaldte ’kinetiske’ smykker, dvs. smykker, der var bygget op omkring bevægelige dele. Endelig udstilles tre moderne smykker af Katrine Borup, Jytte Kløve og Kamilla Ruberg. Smykkerne, der alle har været vist på Biennalen for Kunsthåndværk og Design 2009, er skabt ud fra temaet bæredygtighed, som også var biennalens hovedtema.

To malerier fra 1600-tallet

Museet på Koldinghus fik i 2009 to store malerier foræret af en privatperson. Ved ankomsten til museet var de i nogenlunde god stand, men de bar dog præg af, at de mange år havde hængt i trappehallen i et hus, som giveren havde købt i 1977. Huset er tegnet af arkitekten Andreas Thomsen Hagerup (1856-1919) og opført i begyndelsen af 1900-tallet, men hvornår malerierne er anskaffet, hvem der har malet dem, og hvor de stammer fra, ved vi desværre ikke. Hver gang museet siger ja til at modtage en gave, forpligter vi os til så vidt muligt at bevare den for eftertiden, at forske i den og ikke mindst at formidle de resultater, vi kommer frem til, og det gælder naturligvis også de to nyerhvervede malerier. De blev derfor undersøgt af en konservator med henblik på at få fastslået deres bevaringstilstand og udarbejde en plan for den nødvendige konservering samt for, hvordan de videre skal håndteres enten ved magasinering eller udstilling.

2. Verdenskrig

Museets 2. Verdenskrigssamling er også forøget med meget forskellige genstande, nogle af mere fredelig karakter og andre forbundet med blodig alvor. Til det første hører et toiletsæt designet af Erik Herløw og fremstillet under krigen hos guldsmed A. Michelsen i København. Til det andet hører er en lyddæmpet pistol af mærket SOE Welrod Mk.IIA. Pistolen er engelsk produceret hos Birmingham Small Arms Company og blev brugt af frihedskæmpere til likvideringer.

Legetøj

Lidt ud over det sædvanlige er er et legetøjstog med flere vogne. Den lidt grove udførelse kunne tyde på, at det var hjemmelavet, men en seddel under bunden af en af vognene fortæller, at toget er af typen ”Onkel Haralds Tog”. Disse tog blev produceret i perioden 1941 – 1954 af Fabrikant Harald Ahlmann-Ohlsen fra Hellerup. Han havde før krigen været generalagent for et tysk firma, men ville ikke indordne sig under de krav, det tyske firma stillede og derfor prøvede han selv at sætte en produktion i gang. Det blev så til legetøj bl.a. et tog med sloganet ”det holder medens det kører…”

Samlealbum og skilte

At virksomheder har forsøgt at tiltrække sig opmærksomhed og bevare kundernes loyalitet i form af små gaver eller fx samlealbum, er en gammel nyhed. Alle kender RICHs album, men også andre virksomheder brugte denne form for reklame.

På udstillingen kan man se album fra FOSKA havregryn og Ruga knækbrød fra 1930’erne og 50’erne. Endnu et lidt ældre album med samlemærker fra fabrikanter af alt fra margarine, skosværte, kaffe, te og chokolade, men også bogtrykkere, tøjbutikker og dampvaskerier vises på udstillingen sammen med et emaljeret reklameskilt fra dengang, der blev produceret tobak i Kolding.

FAKTA

Som statsanerkendt museum er Museet på Koldinghus tildelt to ansvarsområder: arkæologi og lokalhistorie fra oldtid til nutid på Kolding-egnen samt museets speciale, dansk sølv navnlig fra det 20. og 21. århundrede. Det er disse ansvarsområder, som vores indsamlingsstrategi baserer sig på, og som afgør, om vi takker ja eller nej til en gave. Efter udstillingens afslutning indgår gaverne i museets samlinger og udvalgte særudstillinger og er på den måde med til at fortælle Koldings historie for eftertiden.

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

Info om billetsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk