Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

GAUDÍ UNSEEN

LA SAGRADA FAMÍLIA KATEDRALEN

6 FEBRUAR 2010 - 2 MAJ 2010

Fuldførelsen af La Sagrada Família-katedralen i Barcelona
Særudstilling fra 6. februar til 2. maj 2010.

Sydfløjen på Koldinghus danner i foråret 2010 rammen om en udstilling, der fortæller om et af de meste visionære byggerier i verden: Antoni Gaudís art nouveau-katedral La Sagrada Famìlia i Barcelona. Udstillingen gør status over byggeriet, der har været i gang i 125 år – og alligevel kun er halvt færdigt.

”Min klient har ikke travlt!”, svarede arkitekten Antoni Gaudí (1852-1926), da han engang i 1890’erne blev kritiseret for at være for langsom. Det byggeri, han var i gang med, var katedralen La Sagrada Família i Barcelona, som Antoni Gaudí havde fået ansvaret for i 1885. Det skulle være et revolutionerende byggeri, der i omfang, opbygning og udsmykning skulle overgå alt, hvad verden hidtil havde set.

I dag er byggeriet kun halvt færdigt, og det skyldes ikke sløseri med planlægningen. Det skyldes, at La Sagrada Família er det ultimative arkitektoniske projekt: Et himmelstræbende og kompromisløst art nouveau-byggeri, der udfordrer alle tænkelige arkitektoniske og statiske love.

Hvert år strømmer omkring 2 mio. mennesker til byggepladsen for at se, hvordan det fantastiske projekt skrider frem. Koldinghus’ publikum kan nu skyde genvej, for med udstillingen Gaudí Unseen, der vises i Sydfløjens ruinsal, tilbyder vi et ekslusivt indblik bag kulissen i det fantastiske evighedsbyggeri – helt tilbage fra begyndelsen i 1882, hvor Antoni Gaudí satte de første streger på papir.

Vi kigger indenfor i arkitektens tegnestue, der mere havde karakter af en ekscentrisk opfinders værksted. Hvor der i dag ville være endeløse rækker af højtydende computere til at beregne byggeriet og ikke mindst vægten, var Antoni GGaudí henvist til lavteknologiske løsninger såsom snore, kæder og klæder, der blev hængt op, så de under påvirkning af tyngdekraften tegnede de kurver, der var brug for til konstruktionen. På den måde fik tårnene, søjlerne og hvælvingerne de optimale egenskaber – den perfekte balance mellem belastningsevne og lethed.

Antoni Gaudí nåede ikke at tegne sin katedral færdig, inden han døde i 1926. Dertil kommer, at en stor del af hans tegninger og skitser blev ødelagt under Den spanske Borgerkrig i 1930’erne. Udstillingen viser, hvordan nutidens arkitekter har rekonstrueret og fuldendt Antoni Gaudis planer, dels ved hjælp af moderne computerteknologi, dels ved hjælp af gipsmodeller udført efter fineste håndværkstraditioner.

Udstillingen Gaudí Unseen skildrer udførligt situationen i dag, hvor der arbejdes på katedralens centrale dele, herunder det største af bygningens i alt 12 tårne, Jesus-tårnet, der ifølge planen skal være 170 meter højt.

Gaudí Unseen er arrangeret i samarbejde med Deutsches Architekturmuseum i Frankfurt og La Sagrada Família-stiftelsen i Barcelona. Den henvender sig både til arkitekturkendere, designelskere, byggefolk og håndværkere – og til alle, der vil opleve et eksempel på ultimativt visionær arkitektur.

RUNDVISNING OG FOREDRAG


Lørdag 6. februar, 14.00
Rundvisning i udstillingen med museumsinspektør Axel Johnsen.
Gratis, når der er betalt entré.

Lørdag 27. februar, 14.00
Foredrag: Gaudí Unseen and Seen
Med Kristian Agger, lektor ved Arkitektskolen i Århus
Gratis, når der er betalt entré.

Lørdag 6. marts, 14.00
Rundvisning i udstillingen. Gratis, når der er betalt entré.

Lørdag 3. april, kl. 14.00
Lørdagsrundvisning med kunsthistoriker Bente Schultz-Petersen i særudstillingen "Gaudi Unseen. Fuldførelsen af La Sagrada Família-katedralen i Barcelona".

ÅBENT tirsdag-søndag

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

​Dit besøg under COrona

LÆS MERE HER

Info om bil​letsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk