Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Nyerhvervelse 2008

10 JANUAR 2009 - 1 MARTS 2009

Traditionen tro præsenteres de genstande, museet har erhvervet i det forgangne år på årets første udstilling i 2009. Her præsenteres et lille udbud af de meget forskelligartede genstande.

Museet kan igen i år føje adskillige malerier til samlingen: Der er bl.a. værker med motiver fra Kolding og omegn, et stort kvindeportræt malet af Vilhelm Tetens, et selvportræt fra 1909 af sølvsmed og maler Mogens Ballin (1871-1914), hos hvem Georg Jensen var værkfører, samt et portræt af sølvsmed Hans Hansen udført af Anton Schrøder i 1946.

Dansk sølv
​Museets nyerhvervelser har gennem en årrække omfattet ganske store mængder sølv. Formålet har været at bygge samlingen op til et omfang og en kvalitet, der giver grundlag for museets status som Dansk Sølvmuseum. Det mål er næsten nået, og derfor kan tempoet i erhvervelserne sættes ned til fordel for andre dele af museets samlinger.

I 2008 er der erhvervet korpussølv, bl.a. i form af en skønvirkevase fra 1924 udført hos A. Michelsen, en toarmet lysestage fra 1918 i Georg Jensens karakteristiske stil med drueklaser og en kande formet som en lappedykker af Allan Scharff. Dertil kommer korpusarbejder og smykker af Harald W. Jensen, ligesom der er indkøbt smykker til supplering af museets i forvejen ret fyldige smykkesamling. Endelig skal det nævnes, at det nu er tid til at se lidt videre ud efter udenlandske sølvarbejder, der enten har påvirket dansk sølv eller er påvirket af dansk sølv. Således er erhvervet en strøbøsse af den svenske sølvsmed og juvelerer Wiwen Nilsson, hvis formsprog er klart beslægtet med det danske.

Richs samlealbum

Udstillingen viser desuden adskillige Richs samlealbum, som de fleste kender enten fra deres egen barndom eller måske fra forældrenes eller bedsteforældrenes. Albummene, der skulle fremme salget af kaffeerstatning, dukke - de op første gang i 1930'erne og fortsatte frem til 1960'erne. Velanskrevne fagfolk leverede tekster fyldt med nyttig og 'opbyggelig' viden akkompagneret af flot reproducerede samlebilleder til gavn og glæde for datidens ungdom. Især albummene fra 1940'erne er, hvad vi i dag ville kalde moraliserende, men derfor ikke mindre morsom læsning. F.eks. kan man i albummet Fritidens Glæder fra 1943 læse følgende om seværdigheder: “Museer – synes De at Ordet lyder lidt trist og støvet? Saa tag en Tur paa et af vore mange gode Museer, og De vil hurtigt opdage, at moderne Museumsteknik saa langt fra at være støvet er i nøje Kontakt med Livet af i Dag…” ak ja, det stod åbenbart (heller) ikke for godt til for museernes image for 60 år siden.

Museet på Koldinghus kontaktes løbende af personer, der ønsker at donere genstande til museet. Det er vi meget glade for, og det er en fornøjelse at kunne vise de ting, der er givet museet i det forløbne år. Som statsanerkendt museum er Museet på Koldinghus tildelt to ansvarsområder: arkæologi og lokalhistorie fra oldtid til nutid på Kolding-egnen samt museets speciale, dansk sølv navnlig fra det 20. og 21. århundrede. Det er disse ansvarsområder, som vores indsamlingsstrategi baserer sig på, og som afgør, om vi takker ja eller nej til en gave. Efter udstillingens afslutning indgår gaverne i museets samlinger og er på den måde med til at fortælle Koldings historie for eftertiden. 

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

​Dit besøg under COrona

LÆS MERE HER

Info om bil​letsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk