Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

anton schrøder

EN KOLDING-MALER 1893-1965

21 MAJ 2009 - 2 AUGUST 2009

Anton Schrøder kunne man kalde Koldings maler par excellence. Han blev uddannet på Kunstakademiet, men vendte hjem til fødebyen og blev dér. Kun få gange begav han sig uden for de vante rammer, på studierejser til Tyskland, Frankrig, Holland og Belgien.

Hans ungdomsbilleder var ret stilfærdige, lidt mørke i farveholdningen. Men han blev i stigende grad grebet af ekspressionismen og anvendte en bred og skitsemæssig udtryksform med kraftige, rene farver.

Han malede især landskaber og figurbilleder, og hans bedste billeder karakteriseres af store linjer og en fin lysvirkning. Ved en udstilling i 1935 skrev redaktør Harald Schrøder (ikke familie!): “Schrøder er så stor, så meget større, end han selv tror – at man har lyst til efter fattig, lokal evne at redde ham. Ingen er profet i sit fædreland. Og en kunstanmelder i Kolding er næppe anset som et orakel af en kunstner i Kolding. Men det får være. Schrøder maler som han vil, og jeg skriver, som jeg kan. Jeg siger: “Ud af lemmen!” til Anton Schrøder. Ud på vidderne, bort fra andegården. Det er på tide. Et stort talent forpligter!”

Men Anton Schrøder blev i andegården. Han tog blivende ophold i Kolding, hvor han fik betroet en række store dekorationsopgaver. 1921 malede han nogle Kolding-prospekter til trapperummene i det nye Domhus. Ved ombygningen af Rådhuset 1923-25 malede han to oliemalerier til Byrådssalen og vægmalerier til kantinen i kælderen. 1943 udsmykkede han festsalen på Kolding Gymnasium (nu Social og Sundhedsforvaltningen) med store vægmalerier.

1950 fik han overdraget at udsmykke Industriforeningens havesal med store billeder med forskellige af byens håndværk som motiv. Men først og sidst har Anton Schrøder malet sin by og dens indbyggere. En slags kærlighedserklæring til hjembyen og dens mennesker. En del af Anton Schrøders billeder findes i dag i byens museer og offentlige kontorer. Men langt flere befinder sig i koldingensiske hjem, hvor Schrøder stadig er kendt og skattet. Med udstillingen forsøger museet at vise et bredt udsnit af Anton Schrøders kunst.

FAKTA OM ANTON SCHRØDER

Født i Kolding 1893, søn af rebslager Julius Schrøder og Ingeborg, f. Poulsen Schmidt.
Gift i Kolding 1938 med Carla, f.Tofte Hansen (1910-1991)
Død i Kolding 1965
Uddannet som maler på Kolding Tekniske Skole og Kunstakademiet 1916-20

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

Info om billetsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk