Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

ruiner - fascination og fantasi

23 AUGUST 2008 - 11 JANUAR 2009

2008 er 200-året for Koldinghus' brand, hvilket bl.a. markeres med udstillingen “Ruiner – fascination og fantasi”, der er museets store projekt i jubilæumsåret.

Napoleons spanske hjælpetropper var i 1808 årsag til branden, der forvandlede det gamle kongeslot, en af Danmarks mest markante og kendte bygninger, til en ruin.


Branden, ruinen og restaureringen er i centrum for årets store udstilling, som ledsages af en bogudgivelse og en række aktiviteter, der sætter fokus på dette vigtige tema i Danmarks og Europas bygnings- og kunsthistorie.

Ruiner har appelleret bredt gennem 500 år, og fascinationskraften er gennem tiderne kommet til udtryk i bl.a. utallige kunstværker og i litteraturen.Mangfoldig udstilling

Udstillingen vises i netop det unikke rum, slottets store sydfløj, som især har medvirket til at gøre Koldinghus berømt i ind- og udland for fremragende og originale restaureringsprincipper, hvor historiens spor lades uberørte og tilføjes vor tids arkitekturudtryk.

Indholdsmæssigt har udstillingen fire hovedtemaer: Koldinghus som ruin og nu, ruiner set kunsthistorisk, det 20. og 21. århundredes ruinbegreb samt den nutidige ruinopfattelse med interessen for forfaldsæstetik. Der vil blive vist en lang række værker – malerier, grafik, fotos, modeller og kunsthåndværk, dels fra Koldinghusmuseets egne store samlinger, dels fra en lang række museer og private udlånere.

Restaurering og inspirationer

Et af de centrale omdrejningspunkter i udstillingen bliver naturligvis arkitekterne Inger og Johannes Exners storslåede og visionære restaurering af slottet, der afsluttedes i 1990'erne. Ud over fokus på den konkrete genopbygning vil der indgå adskillige eksempler på Exnerparrets mulige inspirationskilder – fra gotikkens himmelstræbende arkitektur og Piranesis fabulerende bygningsfantasier til nutidige værker af eksempelvis arkitekterne Carlo Scarpa og Sverre Fehn. Udstillingen følges af et katalog samt foredrag og andre aktiviteter.

NY BOG OG SAMARBEJDE

I tilknytning til udstillingen “Ruiner – fascination og fantasi” udgives en bog med samme titel indeholdende bidrag af såvel museets egne medarbejdere som eksterne specialister. Publikationen, der er gennemillustreret, vil være af stor interesse for både faggrupper, der arbejder med bygningskunst, kunsthistorie og restaurering og for såkaldt almindeligt interesserede. Gennem en række artikler belyses bl.a. slottets restaureringshistorie og kunstneres brug af ruiner som motiv gennem århundreder.


Udstilling og bog er samtænkt med Vejle Kunstmuseums projekt “Ruin – Vision”, hvis katalog ligeledes kan erhverves i museumsbutikken fra udgivelsesdagen den 22. august.

Model på vej

Når udstillingen “Ruiner – fascination og fantasi” åbner, vil entusiaster være i færd med at bygge en splinterny model af Koldinghus. Det er medlemmer af en LEGO-fangruppe, der indtager museet allerede fra Kulturnatten den 15. august, så de besøgende kan følge med i, hvordan man arbejder sig frem til de flotte bygninger, som det er muligt at fremtrylle af de kendte klodser. Efter færdiggørelsen vil modellen indgå i udstillingen.

Ruiner for børn

Skoleklasser i Kolding får i udstillingsperioden et særligt tilbud. Nicolai for børn inviterer til rundvisning i udstillingen og efterfølgende workshops, hvor børnene får mulighed for at arbejde tredimensionelt og prøve kræfter med deres egne ruinfantasier i mange forskellige materialer.


Temaerne i forløbene er bl.a. gammelt og nyt, fantasi, eventyr og spænding samt at bygge op og bryde ned. Der afsluttes med præsentation af projekterne på Koldinghus ved en særlig udstilling mod årets slutning.

FOREDRAG


 • Lørdag 20 september, kl. 14
  Ruiner: Gamle sten eller sublime mindesmærker?Foredragsholder: Maria Fabricius Hansen
 • Lørdag 25. oktober, kl. 14
  Der går sagn om borgtapeter…
  Foredragsholder: Rikke Agnete Olsen
 • Lørdag 15. november, kl. 14Ruiner i film
  Foredragsholder: Hans V. Bang


FILM

Nicolai Biograf viser i forbindelse med efterårets tre lørdagsforedrag på Koldinghus
film med ruiner. Efter foredraget serveres sandwich med vin/øl/vand i Nicolai Café, og
der vises en film i biografen.

Samlet pris for entré, foredrag, mad og film: 165 kr. Medlemmer af Koldinghusmuseets Venner: 100 kr.


OMVISNING I UDSTILLINGEN

Særomvisninger i udstillingen.
Kontakt museets administration 76 33 81 00.

 

ÅBENT tirsdag-søndag

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

​Dit besøg under COrona

LÆS MERE HER

Info om bil​letsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk