Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Kaffe og kage, te og chokolade

17 AUGUST 2007 - 13 JANUAR 2008

Koldinghus serverer historien bag kaffe, kage, te og chokolade, forfølger nydelsemidlerne til vor tid - og forsøger at skue ind i fremtiden. Udstillingen rummer både verdens-, national- og lokalhistorie samt design- og kulturhistorie, og temaerne understøttes af musik, kage- og chokoladedufte.

"Kaffe og kage, te og chokolade" præsenterer bl.a. porcelæn og sølv fra museets egne samlinger, genstande fra private lånere, lokale kafferisterier og chokoladeproducenter, porcelæn fra Kunstindustrimuseet, Nationalmuseet og de kongelige samlinger på Rosenborg Slot samt moderne stel og eksperimenterende dogmekeramik, der er produceret med bind for øjnene.

Der vises bordopækninger, bl.a. det traditionsrige sønderjyske kaffebord dækket op med Dannebrogsservice. Der indgår også nationale ikoner som Madam Blå og Mågestellet, der er Rich's albums og konditorkunstværker af sukker samt flere end 50 forskellige slags specialfremstillede kager af gips, træ og silicone.

Emnet går direkte i maven og lander på et sted i hjernen, hvor vi er totalt forsvarsløse. For vi går nemt koffein- eller sukkerkolde og indfanges i skismaet mellem en dyb trang til nydelse og god gammeldags protestantisk syndsbevidsthed. Mange højtpriste bestseller-kogebøger handler i disse år om Kaffe og kage, te og chokolade, og nu har Koldinghus så også valgt at servere historien bag nydelsesmidlerne, forfølge den til vor tid – og forsøge at skue ind i fremtiden.

Danskerne er et af de mest kaffedrikkende folk i verden, og tendensen til at kræve kvalitet er på fremmarch. Dansken kræver sin kaffe! Morgen, formiddag, middag, eftermiddag, aften og nat. I Danmark drikkes dagligt ca. 25 millioner kopper kaffe. Te er ved at være totalt trendy, mens varm chokolade mest er et barndomsminde for voksne mennesker, idet det tilsyneladende ofte har krævet en hjemmegående mor. Mange har dog efterhånden opdaget microbølgeovnens muligheder. Vi er også her til lands særdeles kage- og slikglade. Der findes ikke præcis statistik over forbruget, men alene danske arbejdspladser tegner sig årligt for ufatteligt mange ton ”fredags- og/eller fødselsdagsbrød”. Dertil kommer forbruget i hjemmene samt på caféer og restauranter.

Et af udgangpunkterne for udstillingen er lokalhistorien, da Kolding har meget at byde på, når det gælder kaffefremstilling med kendte store risterier, f.eks. Merrild Kaffe, og ikke mindst Saxildhus - konditoriet, der i årtier var berømt og tiltrak gæster fra hele Danmark. Der gik frasagn om Saxildhuskonditorernes lækre kager, og blandt historierne om deres berømmelse er, at Christian 10. altid fik bragt forudbestilte kager til perronen af en piccolo fra konditoriet, når han med tog passerede Kolding.

Publikation

I forbindelse med udstillingen har museet udgívet en gennemillustreret bog. Heri belyses emnet med en række bidrag af såvel museets egne medarbejdere som eksterne specialister. Blandt bogens emner kan nævnes porcelæns- og sølvservicernes udvikling i århundredernes løb, og en artikel, der med titlen "Fra peber til Kajkager – kagens historie" beretter om de søde sagers forvandling gennem tiderne.

Publikationen kan købes i museumsbutikken på Koldinghus. Pris: 148 kr.

Arrangementer i tilknytning til udstillingen:

Lørdag den 25. august, kl. 10.00 – 17.00
Kolding Cityforening arrangerer stort gratis kaffebord på Axeltorv fra kl. 11.00-13.00 Gratis adgang til museet hele dagen.

Lørdag den 1. september, kl. 14.00
Lørdagsomvisning i ”Kaffe og kage, te og chokolade”. Gratis, når der er betalt entré.

Onsdag den 3. oktober kl. 15.00
Trekantens Litteraturfestival. Forfatterarrangementet med Siegfried Lenz. ”Sønderjydske kaffeborde.” Berømt kageorgie på tryk.

Lørdag den 27. oktober, kl. 14.00
Foredrag ved museumsinspektør Inge Adriansen, Sønderborg Slot
”Kaffebordet - sønderjydernes tredje sakramente ved Inge Adriansen”

Lørdag den 10. november kl. 11-16
Finale i Koldinghuskagekonkurrence. Foredrag om kage og konditorkunstens historie, musik, kagebord og rundvisninger i udstillingen.

Lørdag den 8. december
13.00-13.30: Introduktion til "Kaffe og kage, te og chokolade" ved kunsthistoriker Bente Schultz-Petersen.
Gratis, når der er betalt entré
14.00-14.30: Introduktion til "Kaffe og kage, te og chokolade" ved kunsthistoriker Bente Schultz-Petersen.
Gratis, når der er betalt entré

Desuden kan grupper forhåndsreservere introduktioner og rundvisninger i udstillingen.
Børnefødselsdagsselskaber kan arrangeres i samarbejde med museet og Café Koldinghus.


Kontakt museets administration, hverdage 8.00-16.00, tlf. 76 33 81 00, e-mail:
museum@koldinghus.dk

Børn producerer kunstige kager

Aktivitetshuset Nicolai for Børn har sammen med Søstjernen 0-1. klasse, Vonsild Sogneskoles SFO, Harte Skoles 2. klasse og Maria Mikkelsens Børnehave produceret langtidsholdbare kager af fx flamingo, stof, gips, gamle kniplinger og andet genbrugsmateriale.

De kunstige kager kan ses sammen med kaffe- og kageudstillingen fra den 17. november til den 13. januar 2008.​

Opgave for børn
​Børnefamilier, der besøger udstillingen, kan fra den 25. august løse en opgave med mulighed for at vinde præmier. I konkurrencen indgår bl.a. spørgsmål om et par kendte figurer fra børne-TV og rigtig mange kaffekopper, ligesom man skal gætte på, hvad et meget mystisk billede forestiller. Opgaven kan løses i hele udstillingsperioden, og der udtrækkes vindere blandt de rigtige løsninger i januar 2008.

Koldinghuskage-konkurrence

Finale 10. november 2007​

Koldinghuskage-konkurrencen er udskrevet i forbindelse med åbningen af særudstillingen "Kaffe og kage, te og chokolade" den 17. august 2007 på Koldinghus. Alle kan deltage - både amatørkøkkenskrivere, professionelle bagere og konditorer. Der vil i vurderingen blive lagt vægt på idé, kreativitet, dekoration og smag. Hovedpræmien er en middag (med Koldinghuskagen på menuen) for 10 personer i Riddersalen på Koldinghus, overnatning og morgenmad for 10 personer på Hotel Koldingfjord. Sponseret af Café Koldinghus og Hotel Koldingfjord. Finale den 10. november.

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

Info om billetsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk