Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

halloweenpynt

28 OKTOBER 2007 - 15 NOVEMBER 2007

I anledningen af Halloween har 120 børn fra Kolding Kommunes børneinstitutioner og 8 kendte koldingborgere kreeret halloween-pynt til borde og ophæng. Den 'rædselsfulde' udstilling kan ses frem til den 15. november 2007.

Historien bag græskarlygten

Det lidt uhyggelige og grinende græskarhoved med levende lys er nærmest et ikon for Halloween. Skikken kommer fra USA, hvor den har sin baggrund i et irsk sagn.

Drukkenbolten narrede Fanden
"Stingy Jack" (nærige jack) var en ugudelig fyr, der både drak og bandede. En gang, da han drak sammen med selveste Fanden, ville han ikke betale for det, de havde drukket, og han fik da Fanden til at forvandle sig til en sølvmønt. I stedet for at betale med mønten, lagde Jack den ned i sin pung, hvor der også lå et kors, og da Fanden ikke kunne stille noget op mod Kristus, kunne han ikke blive sig selv igen. For at få Jack til at fjerne korset, måtte han love ikke at genere Jack i et år, og ikke kræve hans sjæl. Da året var gået, narrede Jack Fanden til klatre op i et træ, hvorefter han skar et kors i stammen, så Fanden ikke kunne komme ned igen. Fanden måtte så endnu engang indgå en aftale, der denne gang gik ud på, at han ikke ville genere Jack i 10 år og stadig ikke kræve hans sjæl.

En roe med Helvedes ild
Da Jack var død og stod foran Himmeriges port, blev han afvist på grund af sin ukristelige livsførelse. I Helvede ville de heller ikke have ham, men Fanden gav ham en lille stykke gloende kul, som kunne lyse for ham på vejen tilbage til Jorden. Det glødende kulstykke lagde Jack i en udhulet roe, og ved lyset fra den må han nu vandre hvileløst om mellem himmel og jord. I Amerika kalder man græskarlygterne for "Jack of the Lantern" eller ”Jack O-Lantern” (Jack med lygten), der i øvrigt har et irsk/britisk forbillede i lygter, lavet af roer eller kartofler.

Danske roelygter
Sagnet om Jack er i baggrunden for "Den Store Græskarmand", som vi kender fra tegneserien Radiserne, og som er opfundet af seriens skaber, Charles M. Schulz. I øvrigt har vi - uden forbindelse til Allehelgen og uden reference til det irske sagn - i Danmark brugt roelygter på en måde, der kan minde om græskarlygterne, nemlig til "uhyggelig" oplysning i efterårsmørket, hro de kunne bruges til at skræmme naboer og venner - eller uvenner

Arrangør

Halloween på slottet er planlagt af en gruppe frivillige, som har fået frie hænder til at lave sjove og anderledes aktiviteter på Koldinghus.

Har du lyst til at med i frivilliggruppen, så kontakt:Informationschef Nanna Ebert, tlf. 79 79 10 74, e-mail: ne@koldinghus.dk​

 

Halloweenpynt på træer

…er lavet af børn fra kommunens SFO'er og børnehaver i samarbejde med Nicolai for børn: Børnehuset Munkebo
Strandhuse Børnehave
Søstjernen
Højvang Børnehave
Sdr. Vang SFO v/Sdr. Vang Skole
Marie Mikkelsens Børnehave
Vamdrup Børnehave

Halloweenborde

….er lavet af 8 kendte koldingborgere/insitutioner
Nicolai for børn
Astrid Jørgensen, Geografisk Have
Marlene B. Lorentzen, Kolding Kommune
Kaj Valkvist, Dronning Dorothea Teatret
Jane Sandberg, Trapholt
Finn Johannsen, Christiansfeld Turistbureau
Judy Reimer Michaelsen, City Kolding
Jørn Pedersen, Kolding Storcenter​

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

Info om billetsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk