Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

KOLDINg - den næsten forsvundne renæssanceby

8 APRIL 2006 - 30 JULI 2006

Smukt udskårne indskrifttavler i træ fra forsvundne renæssancehuse i Kolding vises sammen med ældre og nutidige fotos af byens huse og gader.

Renæssancen var Koldings storhedstid, og det gælder især tiden, fra Christian 3. omkring 1550 ombyggede Koldinghus fra middelalderborg til moderne kongeslot, og indtil 1626. Da byen i 1626 blev besat af den tyske kejsers hær som følge af Christian 4.s uheldige forsøg på at gøre sig gældende i 30-årskrigen, var den gode tid forbi. Forinden havde mange af byens købmænd og håndværkere bygget nye, smukke huse af bindingsværk, og efter tidens skik udsmykket dem med udskæringer og indskrifter over døre og porte. Endnu to krige og besættelser fulgte i løbet af 1600-tallet, og da slottet samtidig mistede sin tidligere betydning, gik byens økonomiske udvikling i stå. Først et par hundrede år senere kom der igen gang i Kolding, og fra 1840'erne kom der gang i byfornyelsen. I løbet af de følgende årtier forsvandt de fleste af byens gamle huse, men en del af indskrifterne blev reddet, fordi ejerne indsatte dem i baghusene til de nye bygninger. Da de siden blev revet ned, kom tavlerne på museet – den hidtil seneste indkom så sent som i januar i år.

Ude i byen er der meget lidt tilbage, men et af de bevarede huse, den såkaldte Borchs Gård i Torvegade, der er bygget i 1595, er til gengæld et markant indslag i bybilledet. Her ser man endnu en døroverligger på sin plads over indgangen, og går man ind i den port, der fører til parkeringspladsen, er der endnu en. Også det såkaldte gamle borgerhus, Helligkorsgade 18, der på indskrifttavlen er dateret til 1589, er bevaret.

I anledning af renæssanceåret har museet ønsket at sætte fokus på denne nu næsten forsvundne renæssanceby, og vi vil derfor vise de mange, ofte smukt udskårne indskrift-tavler i træ fra de forsvundne huse. Sammen med dem viser vi ældre fotografier fra byen – hovedparten optaget i 1916 af Hugo Matthiessen.

Hugo Matthiessen var inspektør på Nationalmuseet og en fremragende fotograf. Ved siden af hans optagelser af det, der dengang var tilbage af det gamle Kolding, vises nye fotos fra de samme steder, taget i dette forår af Peter D. Jensen, Kolding.

ÅBENT tirsdag-søndag

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

​Dit besøg under COrona

LÆS MERE HER

Info om bil​letsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk