Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

jØRGEN dahlerup 75 år

MODERNE DANSK SØLV​

18 FEBRUAR 2006 - 2 APRIL 2006

Udstillingen giver et indblik i Jørgen Dahlerups arbejde med kirkesølv, hvor det skulpturelle og funktionelle forenes.

​Ved sin 75-årsdag i august 2005 kunne sølvsmed Jørgen Dahlerup se tilbage på en karriere på mere end 50 år med sølv, fortrinsvis kirkesølv. Udlært i 1951 hos en af landets ældste og mest velrenommerede sølvsmedjer, A. Dragsted, fik Jørgen Dahlerup snart sin første selvstændige opgave, at skabe en alterkalk til det katolske lejrcenter i Øm, hvor senere valfartskirken ”Marias rene Hjerte” blev opført, og hvor pave Johannes Paul II læste messe under sit besøg i Danmark 1988.


Ved siden af sølvsmedegerningen var Dahlerup 1955-60 elev på Kunstakademiet hos professor Gotfred Eickhoff. Her lærte han for alvor at se og forstå formen i det, han arbejdede med, hvilket siden har præget hans arbejde. Dahlerup blev ikke billedhugger, men formen, det skulpturelle, spiller en meget væsentlig rolle i hans mange kirkelige sølvarbejder.

Kirkesølv er brugskunst

Dahlerup er med flere end 300 større og 400 mindre unikaarbejder til henved 100 danske folkekirker, og med 65 unikke arbejder til katolske kirker, den sølvsmed, der mere end nogen anden kender problemerne i kirkesølvet. Vigtigt er det at huske på, at kirkesølv er brugsgenstande, elementer i de hellige handlinger der udføres hver søndag året igennem i kirkerne. De er væsentlige dele af nadveren hvor alle, der tilhører en kristen trosretning har stiftet bekendtskab med dem: dåbskanden til vand ved dåben, alterkalk og disk ved nadveren til vin og brød.

Respekt for traditionen

I de første ca. tyve år arbejdede Dahlerup for katolske kirker i Danmark og ganske få uden for landets grænser. Den første kalk til Øm blev ubevidst udført i nygotisk stil. Men med stor respekt for den kirkelige tradition har Dahlerup formået at give kirkesølvet en moderne, skulpturel udformning, uden derved at bryde traditionen. Fra 1970'erne fik han flere og flere opgaver fra Folkekirken. I hvert enkelt tilfælde bygger Dahlerup sine sølvgenstande på et nært kendskab til det sted, hvor de skal tjene, og til de menighedsråd og præster, som er opgavegivere, og som skal betjene sig af altersølvet. 

Udstillingen søger at give et bredt udblik over Jørgen Dahlerups kirkelige arbejder gennem 50 år, både katolske og protestantiske.

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

Info om billetsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk