Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

bute house collection

MODERNE SKOTSK SØLV

7 JULI 2006 - 6 AUGUST 2006

Bute House Collection er en fornem samling af moderne skotsk bordsølv, der anvendes, når statsoverhoveder gæster den skotske regering.

Sølv til festlige lejligheder

Siden da har skotterne på forskellig måde søgt selvstændighed. Og det er nu lykkedes - næsten. I 2001 fik Skotland efter 300 års fravær igen eget parlament og dermed et vidtgående selvstyre i forhold til det britiske parlament og den britiske regering i London. Det gav anledning til, at der til jubelåret 2000 blev skabt en samling af repræsentativt sølv, udført af skotske sølvsmede. Samlingen er overdraget til The Scottish Goldsmiths Trust, men befinder sig til daglig i den skotske førsteministers embedsbolig, Bute House i Edinburgh, hvor det anvendes til officiel repræsentation, når fremmeste statsoverhoveder og politiske ledere fra hele verden gæster den skotske regering. Ved siden af at skabe en festlig og højtidelig ramme omkring sådanne arrangementer, tjener samlingens og dens specielle brug også til at udstille de skotske sølvsmedes høje stade i design og håndværk.

Parlamentet holder ferie
​I sommeren 2004 kunne Museet på Koldinghus for første og eneste gang i Danmark præsentere en enestående samling af moderne britisk bordsølv til repræsentativt brug, nemlig The Silver Trusts samling, som til daglig tjener repræsentative formål i den britiske premierministers embedsbolig, 10 Downing Street. Nu kan Museet på Koldinghus igen præsentere en oplevelse af de meget sjældne. 15 skotske sølvsmede har bidraget til denne specielle skotske sølvsamling. Ligesom tilfældet var med den britiske samling, så kan den skotske sølvsamling udstilles i Skotland eller i udlandet i førsteministerens og parlamentets sommerferie. Udover at være vist i flere skotske byer, har samlingen været udstillet i Paris og Prag - og nu altså i Kolding.

Skotland var i gamle dage en selvstændig og meget selvbevidst nation. I middelalderen søgte skiftende engelske konger at underlægge sig de stridbare skotter, og det lykkedes efterhånden. Og selvom den skotske konge James 6. - i øvrigt en svoger til Danmarks konge Christian 4. - besteg den engelske trone som James 1. i 1603, så var Skotland nu en del af det britiske monarki.​

ÅBENT tirsdag-søndag

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

​Dit besøg under COrona

LÆS MERE HER

Info om bil​letsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk