Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

årets nyerhvervelser 2005

15 JANUAR 2006 - 5 MARTS 2006

Med denne udstilling siger Koldinghus tak til de mennesker, virksomheder og fonde, der i 2005 har betænkt museets samlinger. Udstillingen omfatter et bredt spektrum af genstande – fra 6000 år gamle flintøkser til arbejder af nutidens fineste sølvsmede.

Blikdåse og dukkehuse

Når det gælder lokalhistorien, er det somme tider de små ting, der gør det. En af årets gaver, en blikdåse med et billede af en glad købmand, viser, at det ikke kun er FDB og Merrild, der har stået for kaffesalget fra Kolding. Den er fra 1950'erne, og den har indeholdt SEVO-kaffe fra grossistfirmaet Oscar Christensen i Låsbygade 34. En lille ting, der ikke fylder meget i en montre; men den er med til at understrege Kolding som en af de store leverandører til danske kaffekander.

Barndommens legetøj hører til folks kæreste eje, og museerne får meget tilbudt. På Koldinghus begrænser vi os til at modtage det, der er blevet brugt i Kolding og nærmeste omegn, og ved et tilfælde er der i år indkommet hele tre dukkehuse, der tilsammen repræsenterer et helt århundredes danske boligformer. Det ældste er en to-værelses bolig fra ca. 1900. Det næste er bygget i 1928, og det blev i 1950'erne udvidet med overetage og kvist, så dukkefamilien ud over mere plads også fik et badeværelse. Det sidste er en flot etplans-villa med indlagt vand og strøm. Alle husene har været leget med i Kolding eller nærmeste omegn, og derfor indgår de nu i museets samlinger.

Dansk sølv

Museet fortsætter opbygningen af en samling af det 20. og 21. århundredes danske sølv, udført af førende danske sølvsmede. Årets erhvervelser er ikke så talrige som tidligere års, men kvaliteten er ikke mindre. I den historiske ende er erhvervet en skål af Johan Rohde, udført af A. Michelsen. Johan Rohde var ellers nær ven og samarbejdspartner med Georg Jensen, men arbejdede i de tidlige år også sammen med andre store sølvsmedjer. Han skabte forudsætningerne for det funktionalistiske sølv i Danmark og har dermed præget så at sige alle senere generationer af danske sølvsmede. Karl Gustav Hansen har tegnet to toarmede lysestager i art déco fra 1938. Allan Scharff er mester for et specielt sushi-fad fra 2003, formet som ryggen af en ung, nøgen kvinde. Endelig har Poul og Hildur Kingo Pedersens Mindelegat sikret, at årets modtager af Karl Gustav Hansen-Prisen Carsten From Andersen har kunnet skabet to magtfulde kandelabre til samlingen. From Andersens kandelabre består af seks firkantede lysepiber, der i en bue samler sig i midten i en forgyldt stjerne.

Dansk smykkekunst

I 2005 måtte smykkemuseet Ringen i Grenå opgive forsøget på at skabe et museum for moderne dansk smykkekunst. Museet på Koldinghus har nu udvidet sit engagement med dansk sølv til også at omfatte dansk smykkekunst i ædelmetaller. En del af Ringens samling er købt af konkursboet, og samtidig har museet overtaget de deponeringer, som Statens Kunstfond og Kjøbenhavns Guldsmedelaug havde placeret i Ringen. Museets i forvejen store samling af smykker af fortrinsvis koldingensiske guldsmede som Thorvald Bindesbøll/Holger Kyster, Karl Gustav Hansen, Bent Knudsen og Bent Gabrielsen er nu suppleret af en række nyere danske guldsmede og smykkemagere, og fremover vil smykker spille en rolle i museets erhvervelser.

Ovenstående er kun et lille udpluk af årets nyerhvervelser. Kom selv og se det brogede udbud!

Aktiv og passiv indsamling

På museerne skelner vi mellem aktiv og passiv indsamling.

Den aktive indsamling omfatter de genstande, vi selv erhverver, hvad enten det sker ved udgravning eller køb, eller vi beder ejeren om at skænke museet en eller flere genstande, som vi mener bør være i samlingen. Det, som folk kommer med af sig selv, kalder vi passiv indsamling; men det betyder ikke, at den er mindre værdifuld end den aktive. Store dele af de genstande, der befinder sig på museet, er indkommet på den måde, og meget væsentlige dele af Koldings lokale historie ville være gået tabt, hvis vi begrænsede os til at tage det ind, som vi selv udvælger.​

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

Info om billetsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk