Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

h.c. aNDERSEN OG LEGETØJET

TING OG SAGER FRA EN EVENTYRLIG VERDEN

18 JUNI 2005 - 23 OKTOBER 2005

​I 200-året for H.C. Andersens fødsel er den store digters aktualitet på tværs af tid og kulturelle forskelle stadig uforandret. Udstillingen fokuserer på de eventyr, hvori legetøj og andre ting bliver levende.

En tinsoldat er endt i rendestenen. Vi følger hans strabadser indtil den intense afslutning i kaminens flammer. Hvis han nu bare havde råbt op, var han straks blevet fundet af dem, der ledte efter ham, men ”… han fandt det ikke passende at skrige høit, da han var i Uniform.” Og hvem husker ikke den lille hyrdinde, hvis bedstefar vil have hende gift med en meget betydningsfuld mand. Skæbnen viser sig nådig, selv om hun ikke just tør tage den i sine egne hænder.

Eventyrmesteren

Blandt H.C. Andersens verdensberømte eventyr er Den standhaftige Tinsoldat, Hyrdinden og Skorstensfejeren og en række andre udødelige tekster, hvor digteren giver ting menneskelige egenskaber og bringer dem til live. Andersen opfandt ikke selv genren, der bl.a. har rødder tilbage til antikkens dyrefabler og folketroens eventyr, men han var en mester i den. Fascinationskraften i hans fortællinger er usvækket. De er ikke alene fremragende litteratur, der giver et fint indtryk af forfatterens verden – guldalderens Danmark. De indeholder mangfoldige elementer og tolkningsmuligheder, som forholder sig til universelle aspekter af menneskers gøren og laden, og de er fortalt på så genial vis, at vi alle ved, hvad det handler om uden forkromede forklaringer.

Andersens og vores tid

Med udstillingen gives indblik i H.C. Andersens eventyrverden og legetøjet på hans tid – også set i relation til nutidens legetøjskultur. Med udgangspunkt i tingseventyrenes temaer handler det om barndommens verden i 1800-tallet – og i dag, hvor såvel legetøj som fortællinger afspejler verden og virkelighed. Alle kender H.C. Andersens eventyr, men ikke alle kender de ting, der er omtalt, eller forestiller sig, hvor mange historiske tråde, der gemmer sig i vore dages legetøj.

Udstillingen er en af de officielle begivenheder i anledning af digterens hyldestår, der er støttet af H.C. Andersen Fonden 2005. Den er arrangeret af Koldinghus i samarbejde med Holbæk Museum og Altonaer Museum, hvor den også vises i forskellige skikkelser. Holbæk Teater har desuden i nært samarbejde med Holbæk Museum skabt en forestilling, der er inspireret af temaet, og dragter herfra er en del af udstillingen. Også graffitikunst inspireret af legetøjets verden indgår som et af udstillingens nutidige elementer.

Nyudgivelser

Forlaget Thaning & Appel udgiver i tilknytning til projektet en bog med Andersens tingseventyr i hans originale retskrivning. Publikationens billeder er udvalgte genstande fra de tre museers samlinger samt illustrationer af eventyrene fra digterens egen tid. I forbindelse med udstillingen udgives desuden et undervisningshefte, som er produceret af samarbejdspartnerne i Holbæk. Begge udgivelser udkommer medio februar og kan købes i museumsbutikken.

Hans Christian Andersen (1805-75) slog igennem som romanforfatter, men med eventyrene fandt han sin egen form, der har placeret ham som en af de mest læste og elskede forfattere i verden – og blandt de få internationalt berømte danskere. Eventyrene ”fortalte for børn” begyndte at udkomme i 1835 og har siden fundet plads i millioner af menneskers reoler og hjerter. Fortællingerne er blandt de mest oversatte litterære værker nogensinde og er stadig særdeles populære blandt både børn og voksne.


Foto: Odense Bys Museer

Logo for H.C.Andersen Fonden 2005
Udstillingen er en af de officielle begivenheder i anledning af digterens hyldestår, der er støttet af H.C. Andersen Fonden 2005.

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

Info om billetsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk