Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

gaver, fund og nyerhvervelser 2014

15 JANUAR 2005 - 28 MARTS 2005

I udstillingen præsenteres de genstande, der er indgået i museets samlinger i løbet af 2004. Som sædvanligt spænder de vidt – fra beskedne jordfund til iøjnefaldende sølv.

Knallerter fra Diesella

Motoriseringen af større dele af Danmarks befolkning startede i Kolding med produktionen af Diesellas første knallertmodeller i 1948. Museet har erhvervet fem knallerter fra en privatsamler: to ”røvskubbere”, en tandem ”røvskubber”, som er en meget sjælden model, og to med krankmotor. Hermed er et vigtigt stykke industrihistorie i Kolding reddet for eftertiden.

Kolding og verdenshistorien

I 1917 blev der skrevet verdenshistorie i verdens største land. Ved et kup i Sankt Petersborg blev den russiske zar afsat, og under Vladimir Iljits Lenins ledelse blev proletariatets diktatur indført. Kejserdømmet opløstes i republikker, der igennem det meste af århundredet udgjorde Sovjetunionen med alt, hvad deraf fulgte. I 1917 lå kommunismens forbrydelser endnu ude i fremtiden, og rundt om i verden vejrede arbejderne morgenluft: Forandringer var mulige! I 1919 brød Koldings unge socialdemokrater med moderpartiet, og to år senere skiftede de navn til Kommunistisk Ungdomsforbund. Senerer sænkede glemselen sig over de unge socialisters oprør, men i dette efterår dukkede Kommunistisk Ungdomsforbunds broderet uldfane op. Denne fane, der var blevet anskaffet i 1921, er et fremragende eksempel på, hvordan ”den store historie” også nåede en dansk provinsby.

Engang var faner vigtige samlingssymboler, men tiden er i nogen grad løbet fra dem – der er svært at få folk til at gå i optog i dag, og foreningslivet er ikke, hvad det har været. Kolding Snedkerlaug er blevet til Trekantens Snedkerlaug, og den gamle fane er blevet afleveret til museet. Afholdsforeningen Blå Kors' fane er nu også et museumsstykke, og foreningen findes ikke mere – ved nogen, hvornår den blev opløst? Om Afholdsforeningen Hvide Kors havde en fane, ved vi ikke, men et par askebægre viser os, at foreningen fandtes. Hvis nogen skulle vide noget om den, hører vi gerne fra vedkommende!

Ovennævnte genstande er kun et lille udvalg af museets nyerhvervelser. Blandt de øvrige er også nogle af de genstande, der blev udgravet i området, hvor dronning Dorotheas slotsmølle lå. En af dem er en engelsk guldmønt, der måske kom til Kolding med prinsesse Louise af England, da hun i 1743 var på vej til København for at blive gift med kronprinsen, den senere kong Frederik 5. Således tilføjes det verdenshistoriske og det helt lokale også et nationalhistorisk element, der er med til at understrege alsidigheden og fortælleværdien i den samling genstande, der indgik i museets samlinger i 2004.

Sølvsamlingen

Årets sølverhvervelser er mange og afspejler det brede spektrum, som en dansk sølvsamling skal dække. Fabrikant Mads Clausens Fond har skænket museet et par lysestager af Horsens-mesteren Mogens Thommesen Løvenhertz (ca. 1669-1734). Museets Udviklingsfond og Erhvervsklubben Koldinghus har endnu engang stået bag betydelige indkøb af sølv til den nyere del af samlingen, dels en skål og et lågfad af Karl Gustav Hansen, dels en kande af den unge sølvsmed Lone Løvschal, som er en afgangsopgave efter to år på The Royal College of Art i London.

Karl Gustav Hansen-Prisen 2004 blev tildelt sølvsmed Allan Scharff ”for den høje kvalitet, han lægger for dagen i håndværk og design, for sin sølvkunst på et internationalt niveau, for sin indsats i uddannelse af unge sølvsmede og for sit internationale engagement, som er med til at positionere dansk sølvkunst i udlandet”. Han fik som opgave at udforme et såkaldt ”centrepiece”, en borddekoration, som danske sølvsmede ikke har udført gennem de seneste 100 år. Resultatet blev en spektakulær blomst i finsølv (dvs. 999/1000 sølv) med forgyldt frugtstand i midten.

Guldsmed Holger Kyster døde i 1944. Hans mestersvend Jørgen Krogh overtog værkstedet og førte det videre til sin død. Fra boet efter hans enke har museet nu fået foræret dels to store, ikke færdiggjorte brocher af Thorvald Bindesbøll, dels en række forarbejder og halvfabrikata til knivskafter med apostel- og andre figurer. Skafterne er tegnet af maleren Joakim Skovgaard og billedhuggeren Kai Nielsen.

​Centrepiece: ”Blomsten”, Centerpiece, 999 finsølv

Allan Scharff, Karl Gustav Hansen-Prisen 2004

Museet på Koldinghus

Foto: Friis Fotografi

​​

Til understregning af sølvsmalingens udvidelse med smykker har museet modtaget otte smykker af sølv, guld og hel- og halvædle stene fra guldsmed Bent Gabrielsen. Smykkerne stammer dels fra hans tid som værkstedsleder og førende smykkedesigner hos Hans Hansen Sølvsmedie, dels fra tiden efter 1969, hvor han etablerede eget værksted

ÅBENT tirsdag-søndag

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

​Dit besøg under COrona

LÆS MERE HER

Info om bil​letsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk