Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

gaver, fund og nyerhvervelser 2003

17 JANUAR 2004 - 29 FEBRUAR 2004

Museet har i løbet af 2003 modtaget og indkøbt genstande, der i tid rækker fra jægerstenalderen til den allernyeste sølvkunst. Blandt nyerhvervelser er der et stort Danmarkskort og en issav, der har været brugt til at skære isblokke ud til byens mejerier.

Danmarkskortet

Museet har modtaget et meget sjældent Danmarkskort, der er en gave fra en efterkommer af korttegneren P. Harboe, der var virksom i årene 1791-1803. Kortet er sammensat af enkeltblade og udgivet af Videnskabernes Selskab, der var blevet oprettet i 1742, i en tid, hvor de lærde var optaget af at måle og beskrive alt, hvad der overhovedet kunne måles og beskrives. En af de opgaver, man tog fat på, var at udarbejde nøjagtige landkort, og fra 1766 til 1820 udkom en række smukke og detailrige kort, der dækker hele Danmark og Slesvig. Kortbladene blev også trykt i en mindre udgave, og det er dem, der tilsammen danner dette imponerende store og smukke kort.

Issav fra Staldgården

En anden spændende forøgelse af samlingerne er en issav, der stammer fra Staldgården ved Koldinghus. Den har været brugt til at udsave isblokke af slotssøen, dengang man ikke kendte til køleanlæg og dybfrysere. Isblokkene blev opbevaret i et højisoleret ishus, hvor det blev pakket godt ned mellem halmballer, og de kunne så hentes frem, når der var brug for dem. Man kendte til issavning allerede i 1500-tallet, hvor man brugte den, når der skulle fryses isdesserter til hoffets festmiddage, men så gammel er denne sav ikke. Den er næppe 100 år, og den is, der er savet med den, har ikke leveret hofdesserter, men snarere isblokke til byens mejerier og til private isskabe.

NYT TIL SØLVSAMLINGEN

Frugtfad, terrin og vandkande
Frugtfadet af Henning Koppel fra 1948 er deponeret af Erhvervsklubben Koldinghus ApS, og er - som alle hans øvrige sølvarbejder - udført af Georg Jensen. Fra samme sølvsmedie stammer en terrin, tegnet af Georg Jensen i 1920 og udført som svendestykke i 1953 af Inge-Marie Johnsen, gift Eriksen. Terrinen er en gave fra Inge-Marie Eriksen sammen med bl.a. Johan Rohdes fornemme vandkande fra 1920, der var så moderne, at sølvsmedien gemte tegningen i fem år, inden man tog mod til sig og producerede kanden.

Vase (John Rimer)
Dansk sølv i sidste halvdel af 20. århundrede er fortrinsvis det glatte korpus med få eller ingen dekorationer. En enkelt sølvsmed, John Rimer, har dog fortsat en gammel tradition for ciselering. Fra hans hånd stammer to vaser, hvoraf den ene indgår i en serie inspireret af islandske sagaer. Den vase, der nu er foræret til museet af Helga og John Rimer, bærer en tekst af Gretter den Stærkes Saga.

En jardiniere, en parpirkniv
En jardiniere (urtepotteskjuler), tegnet af Harald Nielsen og fremstillet af Georg Jensen Sølvsmedie, var en jubilæumsgave til boghandler Johannes Barkholt, Kolding, som tak for hans indsats for Provinsboghandlerforeningen. Sammen med jardinieren har Johannes Barkholts datter, Grethe Barkholt Peppas skænket en papirkniv, tegnet af Karl Gustav Hansen.

Te- og kaffekande (Wilfried Moll)​


Årets Karl Gustav Hansen-Pris blev tildelt Wilfried Moll fra Hamburg. Karl Gustav Hansen-Prisen består af en pengepræmie og en bestilling på et betydeligt arbejde til museets samling. Wilfried Moll har på bestilling udført en tekande med fyrfad, som senere er suppleret af en kaffekande.

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

Info om billetsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk