Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

ANNIE OG BENT KNUDSEN - 50 ÅR MED PAPIRKLIP

24 AUGUST 2002 - 12 JANUAR 2003

For 50 år siden begyndte sølvsmeden Bent Knudsen i Kolding for sjov og for alvor at eksperimentere med saksen. Han formede kunstklip i papir og andre billige og letformelige materialer. Det var dengang ganske usædvanligt og meget moderne. Hans enkle mobiler blev hurtigt blandt de anerkendte mærkevarer, der medvirkede til også at profilere dansk design i udlandet fra midt i 1950'erne. Mange efterlignere har da også siden lukreret på hans idérigdom.

Bent Knudsen (1924-97) var ansat i Hans Hansens Sølvsmedie A/S i Kolding frem til 1956, men startede allerede i 1952 eget firma med papirdesign i byen sammen med hustruen Anni. Markante smykker var også en betydelig del af værkstedets produktion i årene fra 1956, men gennem de sidste ca. 30 år har papirmobiler været hovedartiklen. Virksomheden producerer til stadighed nye oplag af Bent Knudsens håndlavede design og eksporterer bl.a. til Japan, hvor man de enkle og samtidig meget raffinerede former også værdsættes.

Jubilæumsudstillingen viser med hundredevis af mobiler og andre klip en frodig og mangfoldig verden af bl.a. sjove figurer, søde dyr og julemotiver i form af juletræer og et væld af skægge - og skæggede - nisser. Mange vil nikke genkendende til både stilen og en lang række af mobilerne, der i årtier har præget danske hjem og virksomheder som lette dekorationer til fryd for øjet, ofte med et smil på læben. Anni & Bent Knudsens papirklip er blevet en tradition i dansk design - og netop en meget udbredt tradition, fordi materialet og produktionsmåden gør, at de bevægelige og svævende kunstværker i geometriske og organiske former kan erhverves for beskedne beløb i sammenligning med de fleste andre designprodukter af høj kvalitet.

Udstillingen giver ikke alene og for første gang indblik i, hvad Bent Knudsens fabulerende fantasi og håndværksmæssige kunnen frembragte med en saks og andre enkle midler i fem årtier, men viser også hvordan vidt forskellige materialer kan inspirere og medvirke til nye ideer - som når bevægelige led i et smykke kunne inspirere til et nyt design af en papirmobile - og omvendt. Design af smykker i hårde metaller og mobiler i letbevægeligt papir var for Bent Knudsen også leg og stadige forsøg med materialernes muligheder i rammer, som han søgte at udfordre. Hans mangeårige eksperimenter og kendskab til mulighederne i så forskellige materialer som sølv, guld, papir og pap bidrog i høj grad til, at hans arbejder fik deres unikke særpræg.

Udstillingen arrangeres i nært samarbejde med Anni Knudsen og sønnen Anders Knudsen, der også er aktiv i firmaet. Mens udstillingen vises, forhandler museumsbutikken naturligvis et udvidet sortiment af Anni & Bent Knudsens papirklip.​

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

Info om billetsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk