Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

meissen - porcelæn gennem 3 århundreder

25 AUGUST 2000 - 14 JANUAR 2001

Udstillingen viser Europas fineste og ældste porcelæn og giver et bredt indtryk af den verdensberømte fabriks formåen lige fra starten i 1700-tallets begyndelse og frem til i dag. Både kostbare prydgenstande og brugsting indgår, herunder en række berømte stel. Dekorationer med blomstermotiver, der er blandt Meissens specialiteter, indtager naturligvis en fremtrædende plads. Med denne udstilling er det for første gang i Danmark muligt at få et indblik i den enestående keramiske produktion, som for mange står højt hævet over alle andre mærker.


Udstillingen er arrangeret i samarbejde med Staatliche Porzellan-Manufaktur Meissen, der råder over en unik samling af virksomhedens produktion gennem tiden. Ligeledes vises helt nye stykker efter både gamle modeller og helt moderne former, der kommer direkte fra fabrikkens værksteder og ovne. Også i Danmark findes naturligvis Meissen, bl.a. i form af kongelige gaver og bestillinger fra fabrikkens første årtier. Udstillingen viser eksempler på Meissen i dansk eje fra museer og de kongelige samlinger.

Europas hvide guld 1700-1800

Meissen er et magisk navn for alle, der holder af fornemt porcelæn. Da porcelænsfabrikken i Meissen i 1700-tallets første år fandt frem til en opskrift, der levede op til den fine fjernøstlige kvalitet, var ægte porcelæn en sjælden, kostbar vare i Europa, hvor dette skrøbelige, dekorerede materiale var forbeholdt fyrsternes hoffer og få andre privilegerede. Porcelænet er blevet kaldt for Europas hvide guld, fordi pengeværdi og pragtudfoldelse gik hånd i hånd, da det omsider lykkedes at fremstille porcelænsgods.

Den navnkundige kurfyrst August den Stærke etablerede porcelænsfabrikken på sin slægts slot, Albrechtsburg i Meissen nær Dresden, hvor hans hof udfoldede al sin pragt og vælde. Det var indtil da ikke lykkedes nogen i Europa at fremstille rigtigt porcelæn som det, der importeredes fra Østen, og August den Stærke sørgede for bevogtning af de epokegørende fabrikationsmetoder på Albrechtsburg; angiveligt var livet i den lille by præget af spioner, bl.a. udsendt af andre fyrster, der ønskede at oprette deres egne porcelænsfabrikker, men som savnede kendskab både til porcelænsmassens og glasurernes sammensætning samt til brændingsteknikken.

Borgerskabets pragt og pryd 1800-1900

Det nye, velhavende borgerskab i 1800-tallets Europa ønskede smukke pyntegenstande og pragtfulde bordopdækninger med porcelæn i deres hjem. Porcelænsfabrikkerne indstillede sig på en produktion af mere enkle stykker, der i tidens skiftende stilarter fulgte smag og behag og med priser, hvor ikke alene aristokrater kunne være med. Der var dog stadig behov for kostbarheder til fyrsteligt brug - både i form af store servicer og overdådige dekorative genstande.

I midten af 1800-tallet var porcelænsfabrikation så udbredt i Europa, at fabrikken i Meissen opgav den skarpe bevogtning af personale og værksteder. For virksomheden betød det, at man kunne forlade de middelalderlige sale på Albrechtsburg og indrette tidssvarende produktionsfaciliteter i en ny fabrik i Meissen by. Her ligger fabrikken endnu og er i stadig udvikling som en moderne keramisk virksomhed i international særklasse, der hellere end gerne byder interesserede gæster indenfor i modsætning til forgangne tiders hemmelighedsfuldhed.

Fortid og fremtid 1900-2000

I dag præger masseproduceret brugsporcelæn hverdagen for os alle, men der fremstilles stadig unikke og meget dyre genstande, som bekræfter, at fascinationen af håndværkets ypperste formåen har holdt sig gennem århundrederne. Under indtryk af bl.a. nye bordskikke og spisevaner samt funktionalismens demokratiske krav om kvalitet til alle, er vor tids porcelæn præget af enkle former og dekorationer. Dog fascinerer og inspirerer fortidens porcelænskunst og stilarter stadig til nye variationer.

Fabrikken i Meissen var i DDR-tiden blandt statens prestigeprojekter, og som andre europæiske porcelæns-virksomheder har man ikke blot fastholdt produktionen af klassikere, men også udviklet nye former og dekorationer, ligesom ansatte og indbudte kunstnere gennem tiden har udformet unika. Efter murens fald i 1991 har fabrikken og dens kreative medarbejdere fået nye udfoldelsesmuligheder, der formentlig først bliver markante i produktionen i løbet af de kommende år. Unge kunstnere har indflydelse på udformningen af nye produkter, og fabrikkens traditioner søges i dag forenet med internationale tendenser.

Meissen og Danmark

Porcelænsfremstillingen har haft indflydelse på europæisk kulturhistorie, idet smukt dekorerede porcelænsgenstande i 1700-tallet var uhyre prestigefyldte samlerobjekter blandt fyrster og således forbeholdt de ganske få. Ufattelige summer blev investeret i kostbare servicer og pyntegenstande, der skulle vise ejerens økonomiske formåen og give indtryk af et højt kulturelt niveau. Allerede i 1711, et år efter Meissen-fabrikkens grundlæggelse kom de første produkter derfra til Danmark - i form af en gave fra Kurfyrst August den Stærke til hans halvfætter, den dansk-norske konge, Frederik 4.

Først i 1775 oprettedes Den kgl. Porcelænsfabrik i København, og indtil da var den danske kongefamilie og andre i landet, der havde råd til og ambitioner om at eje porcelæn, henvist til at importere. Også i 1800-tallet kom der Meissen til Danmark, bl.a. i form af gaver fra den tyske kejser til kongefamilien, ligesom private købte mærket. På en række museer findes samlinger af ældre Meissen, hvoraf en del er arvet fra private samlere. Meissenporcelæn er blevet forhandlet i Danmark i generationer, men kendskabet til fabrikken har i mange år været begrænset af Jerntæppet. Efter murens fald har mange danskere dog som turister besøgt Sachsen og dermed stiftet bekendtskab med fabrikken og dens museum.

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

Info om billetsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk