Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

guld og smykker fra pompeji

28 AUGUST 1998 - 10 JANUAR 1999​

Ligesom Titanic er navnet Pompeji blevet indbegrebet af den menneskelige civilisations skrøbelighed over for naturens kræfter. For to tusind år siden var Pompeji en livlig by i Syditalien, beliggende ved den smukke Napoli-bugt for foden af vulkanen Vesuv. Det var i det vældige Romerriges mest fredelige periode. Indbyggerne dyrkede jorden, drev handel, lod sig underholde af gladiatorkampe og skuespil og slappede af i badeanstalter og kroer. Da Vesuv i året 79 e. Kr. gik i et voldsomt udbrud, ophørte livet i Pompeji med ét. Vulkanudbruddet begravede alle de blomstrende byer i området syd for Napoli.

Tusinder af mennesker og dyr omkom på få timer i giftige dampe og askeregn.

Pompeji er i dag en af verdens mest kendte og bedst bevarede arkæologiske lokaliteter. Genopdagelsen af såvel Pompeji som de øvrige byer i området samt en række landlige luksusvillaer har givet en uvurderlig indsigt i det romerske folks vaner, livsstil og kunst. Så godt som uskadte huse, møbler, skulpturer, vægmalerier, mosaikker og mindre genstande er udgravet - heriblandt smykker fundet ved skeletterne af de mennesker, der bar dem, da katastrofen skete en sommerdag for godt 2000 år siden.

For 250 år siden, i 1748, påbegyndtes de systematiske udgravninger af Pompeji. Dette jubilæum markerer Museet på Koldinghus med denne unikke udstilling, der viser guld og smykker fra Pompeji og omegn. Det er en af de mest omfattende præsentationer af romerske smykker fra antikken, der har været vist uden for Italien. Yderligere giver udstillingen indblik i tidens liv og samfund og fortæller om arkæologiens historie i området.

Udstillingen arrangeres i samarbejde med det arkæologiske museum i Pompeji og det italienske kulturinstitut i Danmark. I udstillingen suppleres de 2000 år gamle skatte med genstande fra Koldinghusmuseets egen samling og lån fra en række danske museer, hvor der med såvel andre antikke, romerske genstande som arkæologihistorie og kunstneres fascination af antikken i nyere tid fokuseres bl.a. på livsvilkår i Romerriget, ligesom det samtidige samfund i Danmark belyses.

Museet udgiver ikke katalog til udstillingen, men der er udarbejdet undervisningsmateriale med særligt henblik på folkeskolens ældste klasser og gymnasier. Undervisningsmaterialet består af et rigt illustreret hefte med artikler af to af Danmarks bedste kendere af romersk kultur og historie: professor Jens Erik Skydsgaard, Københavns Universitet, har skrevet en generel introduktion til Pompeji og arkæologihistorien i Vesuvområdet, og museumsinspektør Bodil Bundgaard Rasmussen, Nationalmuseets Antiksamling, giver en indføring i den romerske smykkekunst. Yderligere indeholder undervisningsmaterialet en række løsark, der fokuserer på de bredere sammenhænge og lægger op til komparative studier i Romerrigets og romersk jernalders samfund i Danmark.

Guld og smykker fra Pompeji - introduktion

Udstillingen, der viser fund fra Pompeji, Herculanum, Oplontis og Terzigno, omfatter 150 mesterværker fra den romerske guldsmedekunst - bl.a. halssmykker, fingerringe, øreringe, armbånd og graverede sten, de såkaldte gemmer. Også det eneste diadem, der kendes fra udgravningerne, indgår i udstillingen - diademet er et pragtstykke i guld og perlemor med filigranarbejde - fundet i den kejserlige villa i Pompeji.

Ud over guld anvendtes sølv, ædelsten, bjergkrystaller, perler og rav. For datidens mennesker udgjorde disse kostbarheder ikke blot en smuk og overflødig luksus, men havde også symbolsk og magisk betydning. Den romerske smykkekunst havde sin egen selvstændige stil, men man genkender græsk indflydelse, ligesom der er påvirkninger fra etruskisk og keltisk stil. Designet var stilmæssigt ganske enkelt og byggede på guldets glans og ædelstenenes farveeffekter.

Mænd og kvinder af alle samfundslag bar smykker. Armbånd og ankelkæder var kvindesmykker, mens fingerringe kunne anvendes af alle. I overklassen prydedes fingrene af guldringe, slaverne bar ringe af jern. Blandt halssmykker var der to populære typer. Den ene var en lang halskæde med amuletter, den anden en kortere kæde prydet med farvestrålende sten. Soldater anvendte halssmykker og armbånd som udmærkelsestegn. Øreringe formet som en kløvet halvkugle var de mest populære blandt kvinderne, men også ringe og perler anvendtes i stor udstrækning som ørevedhæng.

Romerne brugte ofte slangen som motiv i de ringformede smykker. Slangekroppen blev vredet til en eller flere ringe; af og til vendte to slangehoveder mod hinanden. Øjnene kunne være lavet af glas eller små smykkesten. Slangemotivet var også almindeligt blandt etruskerne i den hellenistiske tid, og måske har ideen sin oprindelse i østerlandske forbilleder. Slangesymbolet havde en religiøs, ondtafværgende funktion, og motivet har en lang historie i Middelhavsområdet - mest kendt er nok de slangebærende præstinder på Kreta.

Også kostbare sten ansås for at besidde magiske egenskaber, og de kunne afværge onde øjne. Graverede, slebne sten eller ædelsten anvendtes desuden til andet end personlige smykker. De kunne f.eks. indgå i udsmykningen af bronze- og sølvkar eller fornemme møbler.

Tidens naturalistiske billedkunst afspejles i guldsmedekunsten, hvor der i graverede sten genkendes motiver fra mytologien, ligesom miniatureportrætter forekommer, bl.a. ses i udstillingen en usædvanlig smukt forarbejdet karneolsten med et portræt af Alexander den Store, der er fundet i juvelerens hus i Pompeji.

Vejle Amts Undervisnings- og Kulturudvalg

Det regionale Kulturforsøg i Fredericia, Horsens, Kolding og Vejle
Schur International A/S, Horsens
Kulturministeriet
Hotel Koldingfjord
Kolding Ugeavis

I udstillingen indgår udover genstandene fra Det arkæologiske Museum i Pompeji også genstande fra:

Nationalmuseet, Afdelingen for oldtid og middelalder
Nationalmuseet, Antiksamlingen
Nationalmuseet, Den kgl. Mønt- og Medaillesamling
Ny Carlsberg Glyptotek
Kunstindustrimuseet
Thorvaldsens Museum
Storstrøms Kunstmuseum
Odense Bys Museer
Haderslev Museum
Horsens historiske Museum
Statsbiblioteket i Århus

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

Info om billetsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk