Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

KIRKESALEN

I årene omkring 1600 indrettede Christian 4. en ny slotskirke på Koldinghus. Den placeredes i slottets nordvesthjørne, og oven over byggedes Riddersalen og Kæmpetårnet. Kirken indrettedes efter nordtysk forbillede: et bredt midtskib med tre store stjernehvælv omgivet på tre sider af et smalt galleri, der i to etager åbnede sig ud mod midtskibet med arkader. På den fjerde side - nordsiden - var et højt, rundbuet vindue; foran dette stod kirkens alter. Gulvet var lagt med sorte og hvide marmorfliser, altertavle og prædikestol var af marmor og alabast. På pulpituret overfor prædikestolen fandtes kongens lukkede kirkestol, hvorfra monarken kunne deltage i gudstjenesterne. Prædikestolen i kirkerummets nordøsthjørne blev båret af en løve, der holdt kongens våbenskjold. På skjoldbuerne over pulpituret var syv statuer forestillende Kristus, Peter og Paulus samt evangelisterne Matthæus, Markus, Lukas og Johannes.

Slotskirken blev beskadiget af svenskerne under Lennart Torstensson-krigen 1643-45. En gennemgribende restaurering underkastedes kirken under Frederik 4. Kirkens skriftsteder og bibelcitater blev ved denne lejlighed fornyede.

Ved branden i 1808 blev de bjælker, der bar Kæmpetårnets sydmur så svækkede, at det halve tårn styrtede ned og knuste Riddersal og Slotskirke. Rummet har derefter stået under åben himmel indtil Kæmpetårnets genopførelse omkring 1935.

Ved Kirkesalens restaurering i slutningen af 1970'erne er kirken ikke søgt genskabt. Rummets fire vægge er de eneste rester af fordums pragt. I stedet er det ved restaureringen forsøgt at antyde rummets oprindelige arkitektur i belysningen. Hovedskibet er markeret med stengulvet og med de tre store stjerneformede lysekroner, mens gallerier og arkader er markeret med trægulvet langs de tre vægge; gadelygterne antyder de murpiller, der bar hvælv og galleri.

Rummet er ikke længere indviet som kirkerum, men tjener museumsmæssige og kulturelle formål, først og fremmest udstillinger og koncerter. Det er også muligt at blive viet i Kirkesalen. Læs mere >>

KONTAKT KOLDINGHUS​

​MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk

ÅBNINGSTIDER

Alle dage kl. 10.00-17.00.

Museet er lukket 24. og 25. december samt 31. december og 1. januar
​Museet er lukket alle mandage i januar 2020

ENTRÉPRISER

Voksne: 110 kr.

Studerende: 55 kr.

Børn og unge under 18 år har gratis adgang.

Gruppepris (min. 10 pers.): 90 kr. pr. pers.

ENTRÉPRISER HØJSÆSON (4. april - 18. oktober 2020)

Voksne: 125 kr.

Studerende: 65 kr.

Gruppepris (min 10. pers.): 100 kr. pr. pers.


​Bliv medlem af Museumsklubben Koldinghus og få gratis adgang året rundt >