Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

LEGAT TIL POUL DEDENROTH-SCHOU

​Hofjuvelér Flemming Hertz overrækker Guldvaregrossistforeningens Jubilæumslegat til museumsdirektør Poul Dedenroth-Schou

Guldvaregrossistforeningens Jubilæumslegat 2004 er tildelt museumsdirektør Poul Dedenroth-Schou. Hofjuvelér Flemming Hertz motiverede tildelingen med følgende tale:

Kære Poul Dedenroth-Schou

Guldsmedefagets Fællesråd har siden 1962 – næsten årligt – uddelt Guldvaregrossistforeningens jubilæumslegat.

Det er ikke et legat man kan søge, ej heller bliver man rig af det, til gengæld får man en fortjent hædrende omtale og en lille gave, og man kan slutte sig til det prominente selskab på foreløbigt 32 personer, der har modtaget legatet.

Da jeg som formand var med til at træffe beslutningen om denne uddeling, er det faldet i mit lod at forestå uddelingen her i dag, selvom jeg efter 10 år ikke længere sidder i bestyrelsen.

Det er mig en stor glæde at kunne meddele, at Fællesrådet bestyrelse har besluttet, at uddele Guldvaregrossistforeningens Jubilæumslegat til museumsdirektør Poul Dedenroth-Schou.

Gennem dit enestående arbejde for en samlet fremstilling af dansk sølvs historie, både forskningsmæssigt og på det udstillingsmæssige område, var det ikke svært for bestyrelsen at udpege dig, som dette års modtager af hædersgaven.

Du har formået at få dansk sølv placeret centralt både på det geografiske og det kulturelle Danmarkskort. Din smittende entusiasme og din viden om kunsthåndværket værdsættes langt udover branchens grænser.

Du har været i stand til både at skabe en imponerende samling af dansk sølvsmedekunst, og samtidig skabe rum til en lang række markante udstillinger som f.eks. udstillingen, der netop nu er på Koldinghus med Europæisk Art Nouveau og Art Déco fra Seawolf samlingen, og en af de helt store oplevelser, udstillingen i 2002 med højdepunkter i engelsk sølv.

Du har formået at skabe et imponerende udstillingsvindue, som ikke er et støvet museumsvindue med gammelt sølvtøj, der trænger til at blive pudset, men et vindue der på den allermest fremragende måde, viser sølvets endeløse muligheder.

Og så må man konstatere at historien går i ring.

Efter bestyrelsen havde besluttet tildelingen af dette års legat, kiggede jeg lidt på rækken af tidligere legatmodtagere.

Den første legatmodtager var tilfældigvis også en museumsmand. I 1962 blev legatet nemlig tildelt museumsinspektør ved Nationalmuseet, Hans Lassen.

Og når jeg siger, at historien går i ring, er det fordi, jeg vil bruge dele af motiveringen og hyldesttalen fra dengang, og gøre dem til mine ord i dag:

”Du har frem for nogen været med til at gøre museet til en levende og i bedste forstand populær institution. Du har forstået at skabe udstillinger, der var værd at se på, og med utraditionelle indslag har du fået folk til at opdage, at udstillingerne var værd at se på.

Vi hylder din kærlighed til den gamle og nye sølvsmedekunst. Vi hylder dit talent for at indpode denne kærlighed i andre, og vi gør det ved at overrække dig et kunstnerisk guldsmedearbejde fra de gode gamle dage.”

I 1962 var gaven et par unikke manchetknapper udført af kunstneren Bent Gabrielsen.

I dag går vi lidt længere tilbage, og vi har med stor hjælp fra Michael von Essen fået fremskaffet et par manchetknapper fra Georg Jensen, fremstillet i 1930erne.

I manchetknapperne sidder der 2 blodsten (hæmatitter) – hæmatit kaldes blodsten, fordi den revet bliver blodrød, og man har i ældre tider ment, at blodsten stopper blodet. Revet blodsten i granatæblesaft stiller indre blødninger – man har også blandet det i modermælk, som var godt mod betændte øjne, ja sågar i vin, som derved helede sår. Hæmatit er derfor krigerens uundværlige sten, hvis han blev såret, samtidig med at den blev en amulet, som sikrer krigerens sejr. Lad os håbe den kan tjene dig til fortsat at vinde dine stille krige, således at Koldinghus kan vedblive med at være et førende sølvmuseum

Jeg synes ikke du skal knuse blodstenene, men beholde dem på manchetterne og tro på deres styrke – de er i hvert fald givet som tak for den styrke, du har lagt for dagen, med det du har skabt for vor branche.

Rigtig hjertelig tillykke.

KONTAKT KOLDINGHUS​

​MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk

ÅBNINGSTIDER

Alle dage kl. 10.00-17.00.

Museet er lukket 24. og 25. december samt 31. december og 1. januar

Museet lukker kl. 14.00 søndag 19. august på grund af Festspillet: Læs mere om Festspillet her >


ENTRÉPRISER 2018

Voksne: 125 kr.

Studerende: 65 kr.

Børn og unge under 18 år har gratis adgang.


​Bliv medlem af museumsklubben og få gratis adgang året rundt >