Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

DEN KONGELIGE SYSTUE

Koldinghus fik den 27. februar 2010 sin helt egen sygruppe. Sygruppen består af ca. 50 frivillige, der har interesse i at sy historiske dragter. Dragterne bruges dels af museets skoletjeneste dels til levendegørelser af slottets historie.

I starten af januar 2010 blev en efterlysning af medlemmer til en sygruppe sat i de lokale medier. Målet var at samle en håndfuld deltagere, der havde en interesse i at gøre et stykke frivilligt arbejde for kulturen i Kolding. Ingen havde regnet med at en frivillig sygruppe på et museum kunne have så stor interesse som Sygruppen på Koldinghus fik. 52 frivillige i alle aldersgrupper og beskæftigelser meldte sig til at sy historiske dragter på Koldinghus. Allerede den efterfølgende weekend var den første dragt færdigsyet og afprøvet. Sygruppen har lavet dragter til Den Store Ridderfest på Koldinghus.

Sygruppen har sit eget syværksted på 3. etage i Nordfløjen på Koldinghus, hvor interesserede kan komme forbi og se arbejdet med at fremstille de historiske dragter. Værkstedet er ikke bemandet hver dag, men det er muligt at se dragterne og læse om arbejdet med at fremstille dragterne ved værkstedet.​

Idéen bag den kongelige systue

Uden de mange entusiastiske frivillige der er tilknyttet Koldinghus, ville mange udstillinger og projekter ikke være mulige. Dette gør sig også gældende for slottets sygruppe.

Frivilliggruppen på Koldinghus og museets museumslærer, udarbejdede et arrangement, der med undervisning hjemme på skolerne som optakt, skulle kulminere i genskabelsen af en storstilet ridderfest, som Christian 4. holdt i 1616 på Koldinghus.

For at skabe den rette stemning til festen, skulle børnene iføres kopier af renæssancetidens dragter.

For at realisere den idé, blev der bragt to opslag i lokalavisen. Et der efterlyste stof af alle slags til at donere projektet. Det andet opslag efterlyste frivillige, der kunne sy dragterne.

Opslagene blev modtaget med stor interesse.

Meget stof er blevet indleveret af byens butikker og omkring 50 entusiastiske og dygtige kvinder har meldt sig til sygruppen.

I februar havde den Kongelige Systue 4 års fødselsdag. På de fire år har systuen kreeret mange ting blandt andet:

Stolesæder

Sokker til Laura

Nålepuder til butikken

Betræk til møbler

Knæfald til vielser

Kapper til Koldinghus Ordnen

Christian 4s natbukser til Koldinghus Ordnen

Pibekraver

Kasketter og forklæder til Skoletjenesten

Vil du hjælpe os?

Sygruppen på Koldinghus kan altid bruge ekstra hænder. Hvis du er interesseret, så kontakt Ulla Jensen på email ullje@koldinghus.dk eller telefon 76 33 81 00.

Vi er også meget glade for donationer af stof (nyt og gammelt), symaskiner og andet - så kontakt os eller kom forbi billetsalget med din donation.

KONTAKT KOLDINGHUS​

​MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk

ÅBNINGSTIDER

Alle dage kl. 10.00-17.00.

Museet er lukket 24. og 25. december samt 31. december og 1. januar

Museet er ligeledes lukket den 16. januar og alle mandage i januar

I forbindelse med åbningen af særudstillingen Magtens Smykker er museet exceptionelt lukket for gæster den 5. maj 2018. 

ENTRÉPRISER

Voksne: 90 kr.

Studerende: 45 kr.

Børn og unge under 18 år har gratis adgang.