Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Smykker som magtsymbol

- om jubilæumsudstillingen Magtens smykker

Tirsdag 22. maj 16.30 - 18.15

To forelæsninger ved Folkeuniversitet med museumsinspektør på Rosenborg Slot Jørgen Hein og udstillingskurator ved Museet på Kodlinghus Anni Nørskov. Dette er tredje og sidste forelæsning, der finder sted på Koldinghus i anledningen af slottets 750-års jubilæum.

I 2018 fylder det gamle kongeslot Koldinghus 750 år. Det fejres med jubilæumsudstillingen MAGTENS SMYKKER, der fortæller 750-års historie gennem prægtige og kongelige smykker udlånt fra europæiske kongehuse og museer.

Magt og pragt for konge og knægt

med museumsinspektør Jørgen Hein, Rosenborg Slot
De fleste kender Elefantordenen, der er Danmarks fornemste udmærkelse og en af Europas ældste ridderordener. De færreste ved, at Christian 4. lancerede en afløser, som han uddelte på herredagen på Koldinghus i 1616. Ordenstegnet forestillede en brynjeklædt arm med hævet sværd i knyttet hånd, parat til hug. Den væbnede Arm symboliserede Christian 4.s ønske om en aktiv og ekspansiv udenrigspolitik, der endte med hans nederlag i Trediveårskrigen. Derefter vendte Elefantordenen tilbage. Forelæsningen tager udgangspunkt i to smykker, Den Væbnede Arm og det der efterfølgende kan ses i udstillingen Magtens Smykker.

Vis mig dit smykke, og jeg skal sige dig, hvor magtfuld, du er...

med udstillingskurator Anni Nørskov Mørch, Museet på Koldinghus og Designskolen Kolding

Magtsmykker er designet til at dupere og kommunikere til undersåtter og ligemænd, ikke bare til at fornøje bæreren – de er magtens arbejdstøj og magtens megafon. Rang, rigdom, styreform og idealer udtrykkes i de diademer, kæder og medaljer som samfundets mægtigste mænd og kvinder gennem historien har båret til skue på deres kroppe. Det betyder, at man kan ”læse” magtens historie gennem smykkerne i Koldinghus’ jubilæumsudstilling, og bruge udstillingen som anledning til at diskutere: Hvor er magten i dag? Hvordan udtrykker den sig? Hvordan kan den forstås og påvirkes? Og hvordan indgår vi selv bevidst eller ubevidst i udvekslingen af smykkebårne magtsignaler?

Efter foredragene er udstillingen ”Magtens Smykker” åben, og der vil være mulighed for at stille spørgsmål og fortsætte dialogen om smykker og magt med de to foredragsholdere i udstillingssalen.

PRAKTISK INFO​

Forelæsningen finder sted tirsdag 22. maj fra 16.30-18.15 på Koldinghus.

Standardbillet: 175 kr.

Studerende: 90 kr.

Billetter købes her >

KONTAKT KOLDINGHUS​

​MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk

ÅBNINGSTIDER

Alle dage kl. 10.00-17.00.

Museet er lukket 24. og 25. december samt 31. december og 1. januar
​Museet er lukket alle mandage i januar 2019.

ENTRÉPRISER

Voksne: 95 kr.

Studerende: 50 kr.

Børn og unge under 18 år har gratis adgang.

ENTRÉPRISER HØJSÆSON (28. april - 3. november 2019)

Voksne: 125 kr. 

Studerende: 65 kr.


​Bliv medlem af Museumsklubben Koldinghus og få gratis adgang året rundt >