Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

PRISER

1.-15. februar: 275 kr. (300 kr. i døren) KØB BILLET HER >

16. februar: 325 kr. p.g.a. 'RÆDSLERNES NAT'  UDSOLGT

OBS: Billetsalget lukker på nettet kl. 17.00 alle spilleaftener. Billetter kan købes i døren med et tillæg på 25 kr. , hvis der ikke er udsolgt.

PRAKTISK INFORMATION

LÆS MERE HER >

Mørke, død og betændte bylder - pesten raser på Koldinghus!

Det tidligere kongeslot forvandles endnu engang til HAUNTED CASTLE når februarmørket sænker sig over Koldinghus.

Vi befinder os i 1600-tallet. Pesten hærger Danmark. Kongen og hans hof har søgt tilflugt på Koldinghus, og byens borgere flygter i hobetal fra sygdommen der flyder i gaderne. Kongen har indført strenge karantænezoner og byens pestlæger arbejder på overtid med at få bugt med den sorte død.

På trods af anstrengelserne har pesten sneget sig inden for slottets mure og spreder sig gennem de kolde og fugtige slotsgange. Kongen, hoffet og hele Koldings befolkning er nu i fare for at lide en grusom skæbne. Kongen har hidkaldt dig til at løse mysteriet bag sygdommen.

Kan du finde smittekilden i tide og forhindre epidemien før det er for sent? Hvad eller hvem står bag udbruddet? Kan du undgå selv at blive offer for Den Sorte Død? Koldinghus’ skæbne er i dine hænder.

Eventuelt overskydende billetter sælges i døren til 300 kr.​

FOR BØRN
​"Haunted Castle - for børn" er for alle under 13 år og foregår d. 11. februar - 15. februar. Billetpris: 75 kr.

LÆS MERE OM HAUNTED CASTLE FOR BØRN HER >

I samarbejde med​

HVAD ER HAUNTED CASTLE?

Dystopia Entertainment og Museet på Koldinghus inviterer for andet år i træk til HAUNTED CASTLE.

HAUNTED CASTLE inddrager gæsterne ved at lade dem tage del i historien som er en uhyggelig og dragende fortolkning af historiske begivenheder ved Koldinghus.

DYSTOPIA ENTERTAINMENT benytter teknologi, levende skuespillere, samt moderne fortælleteknik til at gøre Koldinghus’ rige fortid vedrørende og underholdende. Projektet er bl.a. inspireret af Indiana Jones, National Treasure, Dan Browns romaner og Fangerne på Fortet.

se billeder fra HAUNTED CASTLE:

pestepidemier i kolding i 1650'erne

Årets Haunted Castle tager afsæt i de pestepidemier, som hærgede Danmark og også Kolding i midten af 1600-tallet.

I 1654 og 1659 blev Danmark ramt af to store epidemier, som tog livet af store dele af befolkningen. Kolding blev hårdt ramt under begge epidemier og ca. 800 mennesker bukkede under i byen.

Mens epidemien i 1654, som særligt hærgede Sjælland, Skåne og Bornholm, i Jylland var isoleret til Kolding, så hærgede epidemien i 1659 hele det sydlige Jylland og særlig hårdt i området langs kongeåen, som flere steder blev lagt øde.

Dødelige epidemier var ikke noget særsyn i 15-1600-tallet – hverken i Danmark eller Europa. Med jævne mellemrum drog dødelige epidemier som pest, dysenteri, kopper og plettyfus hærgende gennem Europa. Ikke sjældent fulgte disse epidemier i kølvandet på tidens talløse krige, hvilket også var tilfældet i 1659.

Det danske samfund var gennemsyret af en religiøs verdensforståelse, og årsagerne til både epidemier og krige var derfor også begrundet religiøst: Begge dele var Guds straf mod menneskenes syndige livsførelse. Derfor mente man også, at anger og bøn om tilgivelse var et vigtigt middel til bekæmpelsen af de mange epidemier.

Baseret på de mange erfaringer havde man dog indset, at guddommelige kræfter ikke kunne forklare hele spredningen af smitte. Særligt forgiftet luft, som steg op fra kirkegårde eller kom fra smittede blev anset som smittekilder, og da erfaringen viste at smitten spredte sig hurtigst, hvor folk boede tæt sammen, isolerede man ofte hele familier i deres huse blot én person i husstanden viste symptomer på smitte.

I Kolding og i de øvrige købstæder oprettede man også såkaldte pesthuse, hvor man samlede de smittede.

​I 1654 er det tydeligt, at man fra myndighedernes side forsøgte at begrænse spredningen af sygdommen gennem karantænezoner, bl.a. forbød Frederik 3. rejser mellem landsdele, og aflyste markeder og landsting, for at undgå at folk samledes og spredte smitten. Det er derfor paradoksalt, at selvsamme Frederik 3. formentlig var skyld i, at pesten nåede Kolding. 

Pga. pestens hærgen i København havde kongen nemlig besluttet at holde den årlige herredag, hvor det adelige rigsråd samledes, blev flyttet til Koldinghus. Under forberedelserne til herredagen strømmede det ind med varer og mennesker fra alle dele af riget, og kongen brød således selv alle karantæneregler. 

Og inden herredagen nåede at blive afholdt ramte pesten byen og kongen tog flugten. Man satte hurtigt vagter op i byens porte, flyttede det meget vigtige toldsted og ledte postvognen uden om byen, og det lykkedes således at standse trafikken ud og ind af byen. I selve byen blev det borgervæbningens opgave, at sørge for at smitten ikke spredte sig – men her kæmpede man forgæves. Pesten spredte sig fra hus til hus, især i byens fattige kvarterer.

Situationen var en ganske anden, da epidemien brød ud i 1659. Landet var tvunget i knæ pga. Karl Gustav-krigene mod Sverige. Befolkningen blev ikke alene udplyndret af de svenske fjender, men også af de allierede polske og brandeborgske soldater, som i stort tal opholdt sig i landet, hvor de havde hjulpet med at slå svenskerne tilbage. 

Da der foruden det hårde pres på civilbefolkningen også udbrød sygdom blandt de allierede tropper flygtede folk fra landområderne til byerne. 

Modsat de mange forholdsregler og forsøg på begrænsninger af smitten man havde mulighed for at lave i 1654, gjorde de kaotiske krigsforhold det noget nær umuligt for myndighederne at gøre noget for at kontrollere smitten i 1659, og hele det sydlige Jylland blev skueplads for det, mange har betegnet som Danmarkshistoriens dødeligste epidemi.  

KONTAKT KOLDINGHUS​

​MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk

ÅBNINGSTIDER

Alle dage kl. 10.00-17.00.

Museet er lukket 24. og 25. december samt 31. december og 1. januar
​Museet er lukket alle mandage i januar 2019.

Museet er lukket 27. april.

ENTRÉPRISER HØJSÆSON (28. april - 3. november 2019)

Voksne: 125 kr.

Studerende: 65 kr.

Gruppepris (min 10. pers.): 100 kr. pr. pers.

ENTRÉPRISER

Voksne: 95 kr.

Studerende: 50 kr.

Børn og unge under 18 år har gratis adgang.

Gruppepris (min. 10 pers.): 75 kr. pr. pers.


​Bliv medlem af Museumsklubben Koldinghus og få gratis adgang året rundt >