Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

temaaften: Sygdomshistorie og formidling af historien gennem gys og gru

MANDAG 4. FEBRUAR, 19.00 - 21.00

Temaaften om pesten, de store epidemier og om, hvordan man kan bruge gys og gru til at formidle historien. Forelæsningen finder sted som optakt til formidlingskonceptet HAUNTED CASTLE på Koldinghus.

Konceptet, der er udviklet i et samarbejde mellem Koldinghus og horrorvirksomheden Dystopia Entertainment, formidler gennem horror og uhygge historien om en af de mest frygtede epidemier i Danmark i 1600-tallet: Pesten

Haunted Castle 2019 har titlen Den Sorte Død og tilbydes i to udgaver: en for voksne - tre weekender om aftenen i februar og en for børn i dagtimerne i skolernes vinterferie uge 7.

PROGRAM:

19.00-19.45: De store epidemier - fra pest til livsstilssygdomme

Ved Gunilla Svensmark, specialkonsulent i sygeplejehistorie, Dansk Sygeplejehistorisk Museum

19.45-20.15: Pest, plager og polakker – epidemier i 1600-tallets Kolding

Ved Michael Nobel Jacobsen, museumsinspektør, ph.d., Koldinghus

20.15-20.45: ​Hvordan kan man bruge gys og gru til at formidle historien?

Ved Jonas Bøgh, Architect of Fear, Dystopia Entertainment

20.45-21.00: Spørgsmål

PRAKTISK:

Dato: Mandag den 4. februar 2019 kl. 19-21:00
​Billetpris: 280 kr.

Rabatpris for studerende og medlemmer af Museumsklubben: 140 kr. 

Medarrangør: Folkeuniversitetet

TILMELD >>

Kl. 19.00 - 19.45

DE STORE EPIDEMIER - FRA PEST TIL LIVSSTILSSYGDOMME

​​Forelæser: Gunilla Svensmark, specialkonsulent i sygeplejehistorie, Dansk Sygeplejehistorisk Museum​.

Gennem historien har menneskeheden været hærget af dødelige epidemier, der i perioder havde et så stort omfang, at det ændrede samfundsordenen.

Den mest frygtede sygdom af alle var pesten, som gentagne gange rasede i Europa og kostede hver tredje europæer livet.

Epidemierne skyldtes bakterier eller virus, som først blev opdaget sidst i 1800-tallet. Indtil da var der mange teorier om, hvordan sygdommene smittede, og behandlingerne var mange og sære set med nutidens øjne.

Under 2. Verdenskrig blev der for første gang brugt antibiotika, som i efterkrigstiden radikalt ændrede sygdomsbilledet, fordi infektionssygdomme nu kunne behandles hurtigt og effektivt.

Samtidigt blev også de store vaccinationsprogrammer sat i værk, der forebyggede, at sygdommene opstod. Til gengæld begyndte forekomsten af kroniske lidelser at stige. Antallet af kræfttilfælde, rygerlunger, hjertesygdomme, fedme og andet er siden steget støt, samtidig med at risikoen lurer for nye smitsomme epidemier som følge af forkert brug af antibiotika og resistensudvikling.

Kl. 19.45 - 20.15

PEST, PLAGER OG POLAKKER – EPIDEMIER I 1600-TALLETS KOLDING

Forelæser: Michael Nobel Jacobsen, ph.d. historiker, Museumsinspektør, Koldinghus​

I 1654 og 1659 blev Kolding ramt af to voldsomme pestepidemier, som kostede omkring 800 mennesker i byen livet. 

Gennem 15- og 1600-tallet blev Kolding ligesom det øvrige Danmark ramt af gentagende dødelige epidemier, heriblandt pest. Man har kun et overfladisk kendskab til epidemierne i Danmark før midten af 1600-tallet, hvor det blev lovpligtigt for landets sognepræster at føre kirkebøger. Kirkebøgernes begravelseslister gør det muligt for os at sætte navne på epidemiernes ofre og giver et indtryk af sygdommens omfang og spredning. 

I foredraget belyses, dels myndighedernes forsøg på at forklare og bekæmpe epidemierne, og dels de konsekvenser epidemierne fik for byen og byens befolkning på kortere og længere sigt. Endelig vil foredraget med udgangspunkt i epidemien i 1659 berøre forholdet mellem epidemierne og 1600-årenes mange krige.

​Kl. 20.15 – 20.45

HVORDAN KAN MAN BRUGE GYS OG GRU TIL AT FORMIDLE HISTORIEN?

Forelæser: Jonas Bøgh, Architect of Fear, Dystopia Entertainment​

Horror og uhygge er stærke værktøjer der kan benyttes som utraditionel formidling af historiske begivenheder. Med udgangspunkt i horrorforskning og erfaring med at have skræmt over 30.000 gæster, giver frygt-arkitekt Jonas Bøgh et indblik i, hvordan gys og gru kan bruges til at formidle historien.

Jonas er en af bagmændene ved Dystopia Entertainment, der sammen med Museet på Koldinghus stod for opsætning og afvikling af det interaktive horror-event Haunted Castle i vinterferien. Foredraget vil inddrage eksempler fra denne opsætning, samt komme ind på hvilke dramaturgiske, narrative og tekniske tiltag Dystopia har gjort sig for at få oplevelsen dybt under huden på gæsterne.

Målgruppen 18-25 år kan være svær at ramme som museum. Et indledende studie før Haunted Castle viste at denne gruppe har en række negative følelser forbundet med det at gå på museum, såsom manglende interaktion, at det virker kedeligt og skilte med meget tekst.

Haunted Castle gør op med disse elementer og forsøger at inddrage gæsterne i en dragende og uhyggelig historie, hvor de som hovedperson i deres egen gyserfilm, skal løse mysteriet om hvorfor historien går igen og hæve forbandelsen på Koldinghus. Gys og gru rammer specielt denne målgruppe, der ifølge førnævnte studie er meget positivt stemt overfor uhyggelige events som formidlingsværktøj.

Ydermere peger talrige studier på at emotionelle stærke oplevelser fæstner sig bedre og mere levende i hukommelsen end følelsesmæssige neutrale oplevelser. Der er således en forbindelse mellem den besøgendes følelser (af frygt) og den grad hvormed de tilegner sig nu viden og husker.

Ved at skabe en uforglemmelig (skræmmende) oplevelse, kan man derved effektivt formidle historiske begivenheder.

OM HAUNTED CASTLE 2019

Den sorte død

Mørke, død og betændte bylder - pesten raser på Koldinghus! Det tidligere kongeslot forvandles endnu engang til HAUNTED CASTLE når februarmørket sænker sig over Koldinghus.

Vi befinder os i 1600-tallet. Pesten hærger Danmark. Kongen og hans hof har søgt tilflugt på Koldinghus, og byens borgere flygter i hobetal fra sygdommen der flyder gaderne.

Kongen har indført strenge karantænezoner og byens pestlæger arbejder på overtid med at få bugt med den sorte død. På trods af anstrengelserne har pesten sneget sig inden for slottes mure og spreder sig gennem de kolde og fugtige slotsgange. Kongen, hoffet og hele Koldings befolkning er nu i fare for at lide en grusom skæbne. Kongen har hidkaldt dig til at løse mysteriet bag sygdommen.

læs mere om haunted castle - den sorte død her >>

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

støt koldinghus

Læs mere her om, hvordan du kan støtte Koldinghus med 200 kroner

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​62,50 kr. Læs mere her >>

Studerende:​

32,50 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

62,50 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk