Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

årets arkæologiske udgravninger - aflyst

11. marts 2020 kl. 19.30-21.30

ARRANGEMENTET ER DESVÆRRE AFLYST

Onsdag 11. marts kl. 19. 30 holdes den traditionelle foredragsaften om årets udgravninger på Koldinghus.

Museum Sønderjyllands arkæologer vil holde en række korte indlæg om nogle af de mest betydningsfulde udgravninger, museet har foretaget i Sønderjylland og i Kolding Kommune i løbet af året. En af udgravningerne er endda kommet på Slots- og Kulturstyrelsens Top 10 over Årets fund 2019.

​​

​PRAKTISK

Dato: 11. marts kl. 19.30-21.30

Sted: Christian 3.s Kapel, Koldinghus

Pris: 50 kr. Det er gratis at deltage for medlemmer af Sønderjyllands amatørarkæologer, Flintøksen og Museumsklubben Koldinghus (Husk medlemskort). 

Der vil være mulighed for at købe kaffe og chokolade.​

​En af de afdøde fra klosterets kirkegård i Kolding. Foto: Peter Kahr Jørgensen

PROGRAM

Silke Eisenschmidt lægger ud med at fortælle om et stort træ på en stendysse, og hvilke ulykker det kan afstedkomme. I Skelde Kobbelskov ved Sønderborg var et stort bøgetræ væltet. Træet stod ved randen af en fredet runddysse. Den største udfordring bestod i at grave den næsten 5 m høje rodkage ud, der rummede en stor del af gravhøjen.

Herefter vil Mette Sørensen fortælle om Bestseller-kvinden, der blev udgravet i vinteren 2018/19 på Bestseller-grunden uden for Haderslev. Foruden flere jernaldergårde, blev der fundet en kvindegrav fra romersk jernalder. Kvinden var rigt udsmykket i døden, bl.a. med en halskæde med mindst 100 glas- og ravperler. Med sig havde kvinden også fået en lang række andre spændende gravgaver.

Katrine Moberg Riis fortæller om Sdr. Ønlev-kvinden. Kvinden blev gravlagt i en bulkiste omkring år 250 e. Kr., og graven var helt speciel, idet den ud over rige gravgaver rummede en trepanationssav til at operere i kranier med. Var hun kirurg?

Dernæst følger Anders Hartvigs fortælling om udgravningen, der kom på årets top 10, nemlig Vesterbygård. Arkæologiske udgravninger i et nyt udstykningsområde i den ældste del af Sdr. Bjert syd for Kolding har givet et helt unikt indblik i udviklingen af Sdr. Bjert fra dens opståen i vikingetiden til dens endelige placering i 1500-tallet. Sammen med en overvældende mængde fund, fortæller udgravningen på bedste vis om livet i en landsby i vikingetiden og middelalderen.

I Kolding står Peter Kahr Jørgensen i spidsen for de stadig igangværende udgravninger i det

middelalderlige franciskanerkloster i Klostergade, herunder en mindre del af klosterets kirkegård.

Han vil give en midtvejsrapport over den spændende udgravning.

I aftenens sidste foredrag er genforeningsjubilæet i centrum, idet Tenna R. Kristensen fortæller om et udvalg af de mange genforeningssten i område, som hun i de sidste par år har været med til at frede.​

ÅBENT ALLE DAGE

KL. 10.00 - 17.00

Info om pladsbestilling​

Vi har mange gæster i udstillingen om KONGERÆKKEN MED JIM LYNGVILD, derfor kan det være en god idé at bestille plads hjemmefra.

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​62,50 kr. Læs mere her >>

Studerende:​

32,50 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

62,50 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk