Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

KOLDINGHUS, KONGERNE OG RELIGIONEN

Turen rundt på museet har vægt på tre danske kongers Koldinghus og religion og deres indflydelse på slottets murværk og danskernes tro.

Christian 3. blev konge af Danmark i 1534 og fra 1534 – 1536 gennemlevede Danmark borger-krigen Grevens Fejde, der til dels var en religionskrig. Efter krigen reformerede kongen den danske kirke og indførte protestantismen. På Koldinghus indrettede Christian 3. og Dronning Dorothea det første kirkerum til protestantisk gudstjeneste i Danmark. Kongen prædikede selv, når han havde tid og lejlighed til det. I Christian 3.s Kapel skal vi bl.a. høre om Christian 3, hans dronning og deres indflydelse på både slot, rige og religion.

Da Christian 4. skulle giftes i 1597, skulle der holdes bryllup på Koldinghus. Forberedelserne var i fuld gang, da der udbrød brand i slotskøkkenet, og brylluppet måtte derfor flyttes til Haderslevhus. Branden blev begyndelsen på kongens omfattende byggerier. Han ønskede at sætte slottet i stand og endda udvide det. Derved blev slottets nye, store og prægtige slotskirke skabt. Kirken blev ødelagt ved branden på Koldinghus i 1808. I kirken skal vi høre om Christian 4. og Koldinghus.

I vinteren 1712 dansede Frederik 4. i Riddersalen på Koldinghus med den dejlige komtesse Anna Sophie Reventlow fra Clausholm ved Randers. I juni giftede han sig til venstre hånd med komtessen. Frederik var gift med Dronning Louise, men som enevoldskonge kunne han ikke straffes for bigami. Det er enevælde, det er pietismens tid, ikke mindst ved kongehuset, hvor familiemedlemmer rives ind i en strøm af skyldfølelse og evige bønner om Guds nåde og frelse. I Riddersalen fortælles om Frederik 4.s ombygning af slottet, men også om en konges passion, religiøsitet og familiens splittelse.​

Efter besøget på Koldinghus besøger vi Koldings ældste kirke Sct. Nicolai Kirke, tidligere Kolding Kirke, der er bygget i katolsk tid og har været nært knyttet til slottet. I kirken er bl.a. Christian 3. og Dronning Dorotheas to yngste børn døbt. I kirken ses lensmand på Koldinghus, Casper Markdaners rige gaver til kirken: Altertavle, prædikestol og lydhimmel.​

ÅBENT tirsdag-søndag

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

​Dit besøg under COrona

LÆS MERE HER

Info om bil​letsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk