Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

SAGEN MOD KRØBBEL-JOHANNE 1647

Historisk retssag 5.-7. klasse

​Det ældste billede, vi har af Kolding, malet i 1586. Nogenlunde sådan må byen have set ud, da Krøbbel-Johanne stod anklaget for trolddom. Sagen imod hende blev ført på torvet i Kolding, midt i billedet.

Beskrivelse

Den 25. juli 1647 stod Johanne Hanskone, kaldet ”Krøbbel-Johanne” foran Kolding Byting, anklaget for trolddom. Sagen havde været behandlet af retten i nogle måneder, og nu skulle sagen afgøres. Blev hun kendt skyldig, var straffen klar: Døden på bålet!

Vi vil fortælle om hekseprocesserne i Danmark og udlandet. Hvorfor opstod de, og hvorfor forsvandt de igen. Efter at have fået en tilstrækkelig baggrundsviden skal eleverne søge at genskabe selve retssagen mod Johanne, som den oprindeligt har været, baseret på de originale retsdokumenter. Vi nedsætter et nævningeting, der får lov til at træffe den endelige afgørelse.

Sagen er ikke opdigtet. Den har fundet sted og er beskrevet i bogen ”Da Krøbbel-Johanne blev brændt”, som er udgivet af Stadsarkivet i Kolding.

Folkeskolerelevans

Hekseprocesserne er en del af lokal- og af danmarkshistorien i 1500 og 1600 tallet, så det kan inddrages som en del af undervisningen heri. Emnet er tillige en opfyldelse af fagets CKF, der taler om, at undervisningen skal inddrage ”kvinders og mænds forskellige vilkår”, og eleverne skal kunne udvikle færdigheder i at ”beskrive, analysere og vurdere væsentlige historiske problemstillinger”, ”rekonstruere historiske situationer”. Endvidere hedder det, at eleverne skal kunne ”relatere begivenheder fra Danmarks historie og samfundsudvikling i andre dele af verden”, ”gengive og fortolke begivenheder fra danmarkshistorien” og ”placere historiske emner og temaer i tid og geografisk område”.

Emnet kan også indgå som en del af danskundervisningen. ”Heksefeber” af Leif Esper Andersen er jo nærmest en klassiker på 6. klassetrin, og en reel historisk baggrundsviden hos eleverne om emnet kan give behandlingen af bogens indhold et kvalitativt løft.

Elevforudsætninger

Ingen – andet end lyst til drama.

Varighed

2 klokketimer - eller efter nærmere aftale.

Bestilling af undervisningstilbud

Folkeskolelærer Kim Mikkelsen

Sdr. Vang Skole i Kolding

E-mail: km@koldinghus.dk

Tlf.: 79 79 10 95

ÅBENT tirsdag-søndag

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

​Dit besøg under COrona

LÆS MERE HER

Info om bil​letsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk