Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

REJSEN TIL SANTIAGO DE COMPOSTELA

Drama. 3.-5. klasse

Beskrivelse

Middelalderen var frem for alt en tidsperiode, der var præget af en dybt religiøsitet hos befolkningen. Livet var kort, og døden stak sit hæslige fjæs frem over alt. Paradiset var det forjættede land; men kunne man vide sig sikker på, at man blev lukket ind? Angsten for den frygtelige Skærsild red datiden som en mare. Det var ikke uden grund, at middelalderfolket var optaget af gøre gode gerninger. Måske kunne man formilde den strenge Gud, og måske ville han alligevel lukke én ind i Himmelen trods de synder, man havde begået.

Vi tager eleverne tilbage til middelalderens Kolding. Vi iklæder os middelalderdragter, og forestiller os, at vi begiver os på pilgrimsvandring til apostelen Jakobs grav i Santiago de Compostela i det nordvestlige Spanien. En vandring på flere tusinde kilometer gennem Europa. Undervejs hører vi om middelalderlivet, om spedalske, munke, tiggere, riddere og andre, der var en del af den brogede middelalderverden. Samtidig vil vi fortælle en del af Koldings og slottets historie i middelalderen.

Først vil vi gå turen rundt på slottet. Slottets bygninger vil skabe rammen om vores fantasirejse. Undervejs vil der blive uddelt roller til alle elever. Bagefter laver vi pilgrimsvandringen sammen som et skuespil.

Hvis klassens håndarbejdslærer har mod på opgaven, er det faktisk muligt, og forholdsvis enkelt, selv at sy sine egne dragter, så dette kunne være en art forberedelse til besøget. Vi hjælper gerne!

Som supplement til dramaet kan man også tage på en historisk byvandring.

Folkeskolerelevans

Emnet kan indgå i historieundervisningen om middelalderen. I fagets formålsformulering tales der om, at undervisningen skal ”..udvikle deres indsigt i menneskers liv og livsvilkår gennem tiderne”. I slutmålet for faget historie tales ligeledes om, at eleverne i undervisningen skal kunne ”…videregive og skabe fortællinger, der tolker dele af historiens udviklingsforløb”, ”….sætte sig ind i værdier og holdninger, der ligger til grund for historiske begivenheder og samfundsforandringer” og ”…skabe sig overblik over og fordybe sig i arbejde med menneskers dagligliv og livsvilkår gennem tiderne”.

Emnet finder også sin berettigelse i fagets delmål. Her tales der om, at eleverne efter 4. klasse forventes at kunne ”skabe fortællinger om hverdagsmennesker ud fra viden om fortidens begivenheder og samfund” og kunne ”fremstille modeller og efterligninger af genstande, som kan illustrere fortidens levevis”

Elevforudsætninger

På turen møder vi nogle brødkoner. For at konerne ikke skal stå med tomme kurve, skal klassen medbringe brød, f.eks. flutes, som de kan sælge i rollespillet. Bare rolig - eleverne får selv lov til at spise brødet! Eller kræves ingen forudsætninger - udover lyst til drama.

Varighed

2 klokketimer - eller efter nærmere aftale.

Bestilling af undervisningstilbud

Folkeskolelærer Kim Mikkelsen

Sdr. Vang Skole i Kolding

E-mail: km@koldinghus.dk

Tlf.: 79 79 10 95

KONTAKT KOLDINGHUS​

​MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk

ÅBNINGSTIDER

Alle dage kl. 10.00-17.00.

Museet er lukket 24. og 25. december samt 31. december og 1. januar
​Museet er lukket alle mandage i januar 2019.

Museet er lukket 27. april.

ENTRÉPRISER

Voksne: 95 kr.

Studerende: 50 kr.

Børn og unge under 18 år har gratis adgang.

Gruppepris (min. 10 pers.): 75 kr. pr. pers.

ENTRÉPRISER HØJSÆSON (28. april - 3. november 2019)

Voksne: 125 kr. 

Studerende: 65 kr.

Gruppepris (min 10. pers.): 100 kr. pr. pers.


​Bliv medlem af Museumsklubben Koldinghus og få gratis adgang året rundt >