Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

DE TYSKE FLYGTNINGE I KOLDING

Forskning på Søndre Kirkegård for 8.-10. klasse


Beskrivelse

I januar 1945 begyndte russerne deres vinteroffensiv mod Tyskland. Det var den offensiv, der 5 måneder senere bragte de russiske soldater til Berlin, og dermed endte 2. Verdenskrig. Foran de fremrykkende russiske arméer befandt sig 14 millioner tyske flygtninge, der desperat prøvede at redde sig i sikkerhed i det vestlige Tyskland.

250.000 af disse flygtninge havnede i Danmark – og flere tusinde af dem i Kolding. Deres historie vil vi se nærmere på. Langt de fleste spor efter flygtningene og deres ophold i Kolding er væk – undtagen et sted: Sdr. Kirkegård. Her ligger over 150 flygtninge, der døde under deres ophold i Danmark, begravet.

Disse flygtningegrave vil vi kigge nærmere på og forske lidt i: Hvem ligger begravet her – og hvorfor? Svaret, som eleverne selv skal finde, er chokerende og røber et mørkt kapitel i fortællingen om 2. Verdenskrig: De døde flygtningebørn. Hvorfor døde der så mange børn – og er det rigtigt, at de danske læger nægtede at hjælpe dem?

Spørgsmålet om de døde flygtningebørn blev således i foråret 2005 genstand for en voldsom debat, efter at lægen og historikeren Kirsten Lylloff i sin ph.d. afhandling påstod, at danske læger i foråret 1945 nægtede at behandle de syge flygtningebørn.

Viderearbejde

Den manglende lægehjælp rejser etiske spørgsmål, som eleverne kan arbejde videre med i såvel historie som kristendomskundskab

På hjemmesiden www.befrielsen1945.dk er der undervisningsmateriale om de tyske flygtninge, som eleverne kan bruge til det videre arbejde. Et arbejde, som læreren sagtens kan klare selv på klassen. Vi hjælper dog gerne med igangsætning, hvis det er nødvendigt. Til slut kan eleverne evt. skrive en opgave om emnet.

Folkeskolerelevans

I formålet for historie står der i stk. 2. at eleverne skal ”…udvikle deres indsigt i menneskers liv og livsvilkår gennem tiderne.” Stk. 3. taler endvidere om, at ”Undervisningen skal bygge på og stimulere elevernes evne til indlevelse, analyse og vurdering”. Emnet kan også indgå som en del af lærerens undervisning i lokalhistorie.

Hvad angår relevans for faget kristendomskundskab kan emnet næsten ikke være mere centralt. Det er muligt at diskutere begrebet næstekærlighed og at debattere, om man er forpligtet til at hjælpe sin fjende.

Varighed

Besøget på kirkegården vil vare ca. 1 ½ klokketime

Bestilling af undervisningstilbud

Folkeskolelærer Kim Mikkelsen

Sdr. Vang Skole i Kolding

E-mail: km@koldinghus.dk

Tlf.: 79 79 10 95

ÅBENT tirsdag-søndag

KL. 10.00 - 17.00

sE LUKKEDAGE HER

​Dit besøg under COrona

LÆS MERE HER

Info om bil​letsalg

aktuelle ENTRÉPRISER

Voksne:​

​125 kr.

Studerende:​

65 kr.​

Gruppepris (min. 10 pers.):

100 kr. pr. pers.

Børn og unge under 18 år.

Gratis adgang​

Køb et årskort til Koldinghus og få gratis adgang året rundt >

​Kontakt Koldinghus

MUSEET PÅ KOLDINGHUS

Koldinghus 1

6000 Kolding

Hent rutevejledning

CVR: 18119897

Tlf.: 7633 8100

E-mail: museum@koldinghus.dk

MADKÆLDEREN

Tlf.: 7550 4798

E-mail: info@madkaelderen.dk