Åbningstale "da vinci. opfindelser"


Åbningstale af Thomas C. Thulstrup, fredag 31. januar, Museet på Koldinghus


"Rigtig hjertelig velkommen til åbningen af udstillingen ”da Vinci Opfindelser”.

 

Det er ikke mange museumsdirektører forundt at få lov til at åbne en udstilling, som fokuserer på en af  - ikke bare kunsthistoriens – men verdenshistoriens største personligheder og genier, Leonardo da Vinci. At det så er en af mine første udstillingsåbninger som nytiltrådt direktør her på Koldinghus gør denne lejlighed så meget desto mere særlig for mig personligt.

Museet på Koldinghus står over for store forandringer i de kommende år. En ny strategi er ved at blive lagt, og udstillingen er på mange måder startskuddet til, hvad den nye strategi blandt andet vil resultere i, nemlig et langt mere internationalt udsyn, hvor internationale samarbejder og udvekslinger vil præge udstillingsprofilen.


  

 

Og udstillingen her, er så sandelig international! Udstillingen er tilrettelagt af det australske firma Grande Exhibitions og har trukket fulde huse i over 50 byer verden over. Vi, her på Koldinghus, er stolte af for første gang at vise udstillingen for et skandinavisk - og i øvrigt også - et tysk publikum.

 

Leonardo da Vinci er en af renæssancens største og mest talentfulde kunstnere. Vi kender alle Mona Lisa, som trækker millioner af mennesker til Louvre hvert år og som stadig fascinerer ikke mindst kunsthistorikere, som fortsat forsøger at afkode billedet. Selv havde jeg sidste år fornøjelsen af at se hans store vægmaleri ”Den sidste Nadver” i et kloster i Milano. I dette vægmaleri viser han sit geni ved bl.a. at revolutionere kunsthistorien ved at bygge maleriet op omkring forsvindingssperspektivet. Dvs. at genstande i billedet er mindre perfekte og fuldstændige jo længere væk de er. Det virker banalt, men ikke desto mindre var det nytænkende og revolutionerende for malerkunsten.

 

Leonardo var uddannet maler og billedhugger hos en af tidens mest anerkendte mestre, men fik aldrig nogen akademisk uddannelse. Men skønt hans udgangspunkt var det praktiske kunstnerarbejde, arbejdede han videnskabeligt og teoretisk på alle felter.  Leonardo var et universalgeni, der beherskede det meste af sin tids viden, og som spændte over ikke bare malerkunst, men også billedhuggerkunst, arkitektur, matematik, fysik, teknik og musik. Derudover var han en stor opfinder og arbejdede med – som I kan se på udstillingen her – mange avancerede projekter, som ikke kunne realiseres på hans tid.

 

Og det er Leonardo som videnskabsmand og opfinder som der først og fremmest er fokus på i udstillingen her. Ud fra Leonardos tegninger er der genskabt en lang række af hans opfindelser og udstillingen giver på den måde et enestående indblik i, for nogle, en mindre kendt side af Leonardos geni.


 

 

Og i al beskedenhed mener jeg, at Koldinghus er et yderst passende sted at præsentere en særudstilling om en af renæssancens absolut største genier. Koldinghus havde selv sin storhedstid i renæssancen og man fornemmer på mange måder historiens vingesus her på slottet.
Og ruinsalen her, som ikke blot er et af Danmarks mest spektakulære udstillingsrum, er netop en moderne version af, hvordan man ved, som Leonardo gjorde det, at tænke nyt og innovativt, kan forvandle, ja, en ruin til det smukke og enestående rum vi står i, i dag.

 

At få en udstilling som denne til Koldinghus sker ikke af sig selv. Jeg vil ikke lægge skjul på, at det på flere måder er en meget stor satsning for museet. Og i den forbindelse vil jeg gerne udtrykke en særlig tak for den generøse støtte vi har fået fra Fabrikant Mads Clausens Fond, Nordea Fonden samt Brebølfonden.


Jeg er også særlig taknemlig for at koncernchef for Danfoss, Niels Christiansen, havde mulighed for at åbne udstillingen.

 

En varm tak skal også lyde til staben, som i de sidste par dage har vist hvad godt teamarbejde kan udrette. Til jeres oplysning kan jeg fortælle, at det først var i mandags, at containerne med genstandene ankom her til Koldinghus. Det har været en travl uge. Men nu står udstillingen her!

 

Og som gæster verden over har gjort det- ja, faktisk 5 millioner - håber jeg også at Koldinghus’ mange besøgende vil forundres, fascineres, tryllebindes, benoves og forføres af den iderigdom, kreativitet, og opfindsomhed som for over 500 år siden blev udtænkt af geniet Leonardo da Vinci."
 

Projektor
Til forside
 
Dansk
English
Deutsch
YouTube
Besøg vores Facebook side
Til forsiden
Print
Sitemap
 

KONTAKT KOLDINGHUS

Museet på Koldinghus
Koldinghus 1

6000 Kolding
Postboks 91

Tlf. 76 33 81 00
E-mail: museum@koldinghus.dk

 

MADKÆLDEREN

Tlf: 75 50 47 98

E-mail: info@madkaelderen.dk

 

FIND KOLDINGHUS

Koldinghus 1
6000 Kolding

GPS-koordinat: 55° 29’ 26°N, 9° 28’ 20°E

ÅBNINGSTIDER

Alle dage kl. 10.00-17.00.
Museet er lukket 24. og 25. december samt 31. december og 1. januar

 

ENTRÈPRISER

Voksne:

90 kr.

Voksne inkl. HIMMELSTEN:

Studerende:

Studerende inkl.
HIMMELSTEN:

Børn og unge under 18 år

har gratis adgang. 

120 kr

45 kr.


75 kr.

 


 

PARKERING

For museets gæster er der P-pladser i og lige uden for Staldgården.

 

P-afgift: 11 kr. i timen.

 

To gratis P-pladser inde i Staldgården er forbeholdt handicapbiler.

Indkørslen gennem porten til parkeringspladsen i Staldgården fra Markdanersgade er lukket på grund af en reparation onsdag 19. april 2017.

Hvis du er gående, vil der være adgang til Staldgården lige ved siden af porten. Hvis du kommer i bil, vil der være adgang til Staldgården gennem porten fra Fredericiagade. Ved porten fra Fredericiagade er der en højbegrænsning på 220 cmTak TIL VORES SPONSORER

Alfa Laval Kolding A/S 

Alfix A/S
Andersen Partners Advokatfirma 

Autohuset Vestergaard A/S
Beierholm Revision 

BlueKolding A/S

BoxBudget.dk
Brand of Scandinavia
Business Kolding
Comwell Kolding a-s
Danfoss A/S

dankemi a/s

Dansk Firmapension
Dansk Gummi Industri A/S
Dansk Metal

Danske Bank
Deloitte

Ernst & Young

European Protein AS
Fiberline Composites A/S
Focus Advokater

From Grafisk A/S
Frøs Sparekasse
HANSENBERG
Home v/ Hanne Faaborg
Hotel Koldingfjord
IBA International Business Academy
IBC International Business College
JMA Byg I/S 
Jotun Danmark A/S

Jyske Bank

Klinisk Tandtekniker Eva Jørgensen
Kolding Hotel Apartments
Kolding Storcenter, Centerforeningen


Kolding Vinhandel
Menneskefaktor
Michael Baruah Consulting
Middelfart Sparekasse
Mos Mosh A/S
MTAB Danmark A/S
Nordea A/S
Nplus ApS
Nykredit
Ove Jæger A/S
P. Christensen Kolding A/S
PhotoCare Popp Photo
Prime Cargo A/S
PwC Trekantområdet
Rambøll
Riis Retail A/S

Sparekassen Kronjylland

Spar Nord Kolding

STRØH AS
Schneider Electric IT Danmark
Sparekassen Kronjylland

Spar Nord Kolding
STRØH AS
Svane Shipping
Sydbank Kolding A/S
Szocska Advokataktieselskab
Tegnestuen Mejeriet A/S

TOLKESERVICE v/Jytte Olesen
TORA A/S
Transport-Teknik A/S
TRESU Production A/S
Trillingsgaard & Høybye ApS
Würth Danmark A/S  

X-tension Aps

 

Læs mere om Erhvervsklubben here