Da en polsk blærerøv erobrede Koldinghus

Af Bent Pedersen


Jan Chrysostomus Pasek omtales i Store nordiske Konversationsleksikon fra 1921 som memoireforfatter og humorist.


At han skrev sine memoirer er sandt nok, men ikke enhver, der traf på ham i hans velmagtsdage bevarede ham i erindringen som et særligt morsomt bekendtskab.


Pasek trådte ind i Danmarkshistorien, da han som 28-årig løjtnant i en polsk kavalleristyrke under fyrst Czarniecki galloperede ind over grænsen til Danmark for at bistå Frederik 3. i dennes krig mod  svenskerne.


Krigen var brudt ud den 1. juni 1657 og varede, kun afbrudt af en kort fredsperiode fra februar til august 1658, til fredsslutningen i København i maj 1660.


I oktober 1657 havde kurfyrst Frederik Wilhelm af Brandenburg på egne og Polens vegne tilsagt Danmark støtte i krigen mod Sverige, og det var i henhold hertil, at brandenburgerne og polakkerne i september 1658 rykkede ind i Danmark.


På det tidspunkt holdt en svensk styrke på omkring 100 mand Koldinghus besat, og det blev overladt polakkerne at få skovlen under svenskerne og befri slottet.


Det polske angreb på Koldinghus fandt sted den 15. januar 1658, og med i dette angreb var løjtnant Pasek, der siden i sine memoirer leverede en ligeså levende som upålidelig beretning om bataillen.


To gange blev polakkernes angreb slået tilbage, men i tredie forsøg lykkedes det. Polakkerne trængte ind i slotsgården, hvor de nedsablede en stor del af den svenske besætning, mens de resterende svenskere sammen med kommandanten søgte tilflugt på Kæmpetårnet.


Fra tårnets top var der ingen videre flugtmulighed, så da polakkerne endelig trængte derop, var kampen til ende. Men polakkerne var blevet blodtørstige, så de skånede kun kommandanten og et par officerer, mens de kastede resten af forsvarerne ud fra tårnet.


Det var jo ikke synderlig nobelt gjort, så i sine memoirer pyntede Jan Pasek på kendsgerningerne. I hans version skete der det, at polakkerne under tårnet havde fundet en del krudttønder, som der var god brug for, men da en af hans folk gik ind efter krudt med en tændt lunte på sit gevær, udløstes en voldsom eksplosion, der sprængte tårnet med samt svenskerne i luften. De faldt i havet som frøer, skrev han.


Den mindre dramatiske sandhed er, at tårnet ikke sprang i luften, men Pasek har nok ment, at der var grund til at pynte lidt på den højst utiltalende nedkastning af svenskerne.


Pasek er overhovedet ikke noget sandhedsvidne. Ganske pralende og ublufærdigt tillægger han sig selv hovedæren for slottets erobring, og for ligesom at smøre lidt forgyldning på sin skvadronade lader han både den danske og den svenske konge overvære stormen på Koldinghus, hvad ingen af dem notorisk gjorde.


Men muligvis har Jan Pasek ret i, at der fandt en eksplosion sted under kampen. En mere troværdig polsk krigsdeltager, forfatteren Hieronym Wespazyan Kochowski, fortæller i hvert fald i sine erindringer, at man fandt krudt i slottets promptuarium (=forrådskammer), men at det ved et uheld blev antændt og eksploderede, hvorved 30 polakker, men ingen svenske forsvarere, omkom.


Den ret selvforherligende løjtnant Pasek fik iøvrigt ikke al sin tid i Danmark til at gå med at erobre slotte. Han gjorde også andre erobringer og synes at have sat stor pris på danske kvinder. I sine memoirer priser han i hvert fald danske pigers blonde skønhed, og deres smukke klædedragter, men synes dog ikke om deres træsko.


At løjtnanten er nået videre end til et par forsigtige forpostfægtninger antydes af hans konstatering af, at selvom pigerne til en begyndelse synes undselige, så er de derefter hurtige til at forelske sig, og i sådanne tilfælde er de rede til at forlade både forældre og en rundhåndet medgift for at følge den elskede til verdens ende.


Det var altså hans erfaring.


Han fandt det også karakteristisk for danskerne, at de satte så stor pris på mad, men han blev temmelig chokeret over de senge- og sovevaner, han observerede. De lukkede alkover havde han åbenbart ikke stiftet bekendtskab med tidligere, men hvad der virkelig hensatte ham i en blanding af forbløffelse og forargelse var, at folk sov nøgne, og at de klædte sig af i hinandens nærværelse og ikke engang undså sig for at gøre det, når der var fremmede tilstede.


Pasek fandt disse skikke væmmelige, men fik det svar, at der da ikke var grund til at skamme sig over de lemmer, som Vorherre havde skabt, og at det desuden var praktisk at tage tøjet af, så man ikke slæbte lopper og andet utøj med i sengen.


Jan Paseks memoirer blev iøvrigt senere oversat til dansk af Stanislau Roszniecki og udkom herhjemme i 1896, men hans beretninger skal nok tages med mere end et gran salt. 

Projektor
Til forside
 
Dansk
English
Deutsch
YouTube
Besøg vores Facebook side
Til forsiden
Print
Sitemap
 

KONTAKT KOLDINGHUS

Museet på Koldinghus
Koldinghus 1

6000 Kolding
Postboks 91

Tlf. 76 33 81 00
E-mail: museum@koldinghus.dk

 

MADKÆLDEREN

Tlf: 75 50 47 98

E-mail: info@madkaelderen.dk

 

FIND KOLDINGHUS

Koldinghus 1
6000 Kolding

GPS-koordinat: 55° 29’ 26°N, 9° 28’ 20°E

ÅBNINGSTIDER

Alle dage kl. 10.00-17.00.
Museet er lukket 24. og 25. december samt 31. december og 1. januar

 

ENTRÈPRISER

Voksne:

90 kr.

Voksne inkl. HIMMELSTEN:

Studerende:

Studerende inkl.
HIMMELSTEN:

Børn og unge under 18 år

har gratis adgang. 

120 kr

45 kr.


75 kr.

 


 

PARKERING

For museets gæster er der P-pladser i og lige uden for Staldgården.

 

P-afgift: 11 kr. i timen.

 

To gratis P-pladser inde i Staldgården er forbeholdt handicapbiler.

Indkørslen gennem porten til parkeringspladsen i Staldgården fra Markdanersgade er lukket på grund af en reparation onsdag 19. april 2017.

Hvis du er gående, vil der være adgang til Staldgården lige ved siden af porten. Hvis du kommer i bil, vil der være adgang til Staldgården gennem porten fra Fredericiagade. Ved porten fra Fredericiagade er der en højbegrænsning på 220 cmTak TIL VORES SPONSORER

Alfa Laval Kolding A/S 

Alfix A/S
Andersen Partners Advokatfirma 

Autohuset Vestergaard A/S
Beierholm Revision 

BlueKolding A/S

BoxBudget.dk
Brand of Scandinavia
Business Kolding
Comwell Kolding a-s
Danfoss A/S

dankemi a/s

Dansk Firmapension
Dansk Gummi Industri A/S
Dansk Metal

Danske Bank
Deloitte

Ernst & Young

European Protein AS
Fiberline Composites A/S
Focus Advokater

From Grafisk A/S
Frøs Sparekasse
HANSENBERG
Home v/ Hanne Faaborg
Hotel Koldingfjord
IBA International Business Academy
IBC International Business College
JMA Byg I/S 
Jotun Danmark A/S

Jyske Bank

Klinisk Tandtekniker Eva Jørgensen
Kolding Hotel Apartments
Kolding Storcenter, Centerforeningen


Kolding Vinhandel
Menneskefaktor
Michael Baruah Consulting
Middelfart Sparekasse
Mos Mosh A/S
MTAB Danmark A/S
Nordea A/S
Nplus ApS
Nykredit
Ove Jæger A/S
P. Christensen Kolding A/S
PhotoCare Popp Photo
Prime Cargo A/S
PwC Trekantområdet
Rambøll
Riis Retail A/S

Sparekassen Kronjylland

Spar Nord Kolding

STRØH AS
Schneider Electric IT Danmark
Sparekassen Kronjylland

Spar Nord Kolding
STRØH AS
Svane Shipping
Sydbank Kolding A/S
Szocska Advokataktieselskab
Tegnestuen Mejeriet A/S

TOLKESERVICE v/Jytte Olesen
TORA A/S
Transport-Teknik A/S
TRESU Production A/S
Trillingsgaard & Høybye ApS
Würth Danmark A/S  

X-tension Aps

 

Læs mere om Erhvervsklubben here