Bibliotekssalen

Vestfløjen er opført ca. 1500 som hovedbygning (palatium) i middelalderborgen. Huset havde en høj kælder, to etager med spidsbuede vinduer og et skytteloft øverst med skydeskår ud mod vest. Den nedre etage har sandsynligvis rummet slottets store sal. De nuværende vinduesåbninger stammer formentlig fra Christian 3.s tid (ca. 1550) og er senere udvidet, måske ved Frederik 4.s ombygning ca. 1720.


Den oprindelige ruminddeling kendes ikke. Den ældste kendte grundplan af Koldinghus fra 1740 viser, at salen ikke eksisterede, men at en korridor langs gårdsiden førte fra kongens bolig i sydfløjen til pulpituret i kirken. Langs korridoren lå en række værelser for de højere hofembedsmænd.


Bibliotekssalen på Koldinghus indrettedes 1911-17 af materi­aler hentet fra Det kongelige Biblioteks gamle bygning i Kø­benhavn. Disse materialer: søjler, galleri og bogreoler, var blevet til overs, da biblioteksbygningen i 1909 ombyggedes til Rigsar­kiv.


Danmark fik meget sent et stort kongeligt bibliotek. Først Frederik 3. (konge 1648-70) grundlagde et kongeligt bibliotek. I årene 1665-73 opførtes ved Københavns slot et hus til at rumme biblioteket og det samtidigt oprettede Kongelige Kunstkammer. Underetagen blev anvendt til feltartilleriets skyts. Til bøgerne indrettede bygmester Th. Walgensten (ca. 1627-81) en pragtsal efter fransk forbillede. Salen var 78 meter lang og 11 meter bred og havde langs alle fire sider et galleri båret af 66 korintiske søjler. Gulvet var lagt med sort og hvid marmor, og i loftet opsattes tre store plafond­malerier. Denne pragtsal blev nedbrudt i 1909, og materialerne derfra findes i dag anvendt for­skellige steder: Marmorgulvet ligger i Christiansborg slots riddersal. En del af søjlerne står i Nationalmuseets festsal og i  dele af dets udstillingssale. Resten af søjlerne og galle­riet er magasineret på Koldinghus.


1781-84 indrettedes endnu to bogsale til Det kongelige Bibliotek. Arkitekt C.J. Zuber (1736-1802) kopierede til den ene sal Walgenstens bogsal fra 1673, medens han til den anden sal anvendte et enklere og spinklere nyklassicistisk  inventar. Disse to sale findes endnu på deres oprindelige plads i Rigsarki­vet.


Da Det kongelige Kunstkammer ophævedes i 1824, blev også det­tes lokaler overladt til biblioteket. Med forbillede i Zubers anden sal indrettede arkitekt J.H. Koch (1787-1860) i 1827 tre nye bogsale af forskellig størrelse. Disse tre sale for­svandt, da bygningen omdannedes til Rigsarkiv. Inventaret fra J.H. Kochs bogsal overførtes til Koldinghus, da slottets vestfløj restaureredes i årene 1911-17, hovedsagelig ved genbrug af materialer fra den gamle bibli­oteksbygning i København. Bibliotekssalen indrettedes med J.H. Kochs inventar, men er en ‘gendigtning' i formindsket målestok af Walgenstens monumentale bogsal fra 1673. Grund­skemaet, et søjlebåret galleri hele salen rundt og bogreoler langs væggene, er Walgenstens.


Ved en senere istandsættelse af Bibliotekssalen skimtes igen det store forbillede. Omkring 1960, da salen restaureredes, åbnede der sig mulighed for opsætning af to ovale 1700-tals loftsmalerier (læs mere), der stammer fra en nu ukendt herregård. Mellem disse opsattes et cirkelformet midt­felt med mørk bund. Man aner forbilledets tre loftmalerier! Samtidig overmaledes det mønsterlagte trægulv i grå, sorte og røde kvadrater; endnu et forsøg på at nærme sig forbilledet! Gulvet blev i 1978 renset for denne bemaling.


Salens tre prismekroner fra begyndelsen af 1800-årene er en gave fra Ny Carlsbergfondet. Salen danner ramme omkring Koldinghusmuseet samling af porcelæn og fajance.

Projektor
Til forside
 
Dansk
English
Deutsch
YouTube
Besøg vores Facebook side
Til forsiden
Print
Sitemap
 

KONTAKT KOLDINGHUS

Museet på Koldinghus
Koldinghus 1

6000 Kolding
Postboks 91

Tlf. 76 33 81 00
E-mail: museum@koldinghus.dk

 

MADKÆLDEREN

Tlf: 75 50 47 98

E-mail: info@madkaelderen.dk

 

FIND KOLDINGHUS

Koldinghus 1
6000 Kolding

GPS-koordinat: 55° 29’ 26°N, 9° 28’ 20°E

ÅBNINGSTIDER

Alle dage kl. 10.00-17.00.
Museet er lukket 24. og 25. december samt 31. december og 1. januar

 

ENTRÈPRISER

Voksne:

90 kr.

Voksne inkl. HIMMELSTEN:

Studerende:

Studerende inkl.
HIMMELSTEN:

Børn og unge under 18 år

har gratis adgang. 

120 kr

45 kr.


75 kr.

 


 

PARKERING

For museets gæster er der P-pladser i og lige uden for Staldgården.

 

P-afgift: 11 kr. i timen.

 

To gratis P-pladser inde i Staldgården er forbeholdt handicapbiler.

Indkørslen gennem porten til parkeringspladsen i Staldgården fra Markdanersgade er lukket på grund af en reparation onsdag 19. april 2017.

Hvis du er gående, vil der være adgang til Staldgården lige ved siden af porten. Hvis du kommer i bil, vil der være adgang til Staldgården gennem porten fra Fredericiagade. Ved porten fra Fredericiagade er der en højbegrænsning på 220 cmTak TIL VORES SPONSORER

Alfa Laval Kolding A/S 

Alfix A/S
Andersen Partners Advokatfirma 

Autohuset Vestergaard A/S
Beierholm Revision 

BlueKolding A/S

BoxBudget.dk
Brand of Scandinavia
Business Kolding
Comwell Kolding a-s
Danfoss A/S

dankemi a/s

Dansk Firmapension
Dansk Gummi Industri A/S
Dansk Metal

Danske Bank
Deloitte

Ernst & Young

European Protein AS
Fiberline Composites A/S
Focus Advokater

From Grafisk A/S
Frøs Sparekasse
HANSENBERG
Home v/ Hanne Faaborg
Hotel Koldingfjord
IBA International Business Academy
IBC International Business College
JMA Byg I/S 
Jotun Danmark A/S

Jyske Bank

Klinisk Tandtekniker Eva Jørgensen
Kolding Hotel Apartments
Kolding Storcenter, Centerforeningen


Kolding Vinhandel
Menneskefaktor
Michael Baruah Consulting
Middelfart Sparekasse
Mos Mosh A/S
MTAB Danmark A/S
Nordea A/S
Nplus ApS
Nykredit
Ove Jæger A/S
P. Christensen Kolding A/S
PhotoCare Popp Photo
Prime Cargo A/S
PwC Trekantområdet
Rambøll
Riis Retail A/S

Sparekassen Kronjylland

Spar Nord Kolding

STRØH AS
Schneider Electric IT Danmark
Sparekassen Kronjylland

Spar Nord Kolding
STRØH AS
Svane Shipping
Sydbank Kolding A/S
Szocska Advokataktieselskab
Tegnestuen Mejeriet A/S

TOLKESERVICE v/Jytte Olesen
TORA A/S
Transport-Teknik A/S
TRESU Production A/S
Trillingsgaard & Høybye ApS
Würth Danmark A/S  

X-tension Aps

 

Læs mere om Erhvervsklubben here